Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ziektebestrijding bij uien

Wees alert op valse meeldauw

De afgelopen paar jaar heeft valse meeldauw plaatselijk tot problemen geleid. Gelukkig bleven grote uitbraken uit, maar alertheid blijft geboden. Valse meeldauw in zaaiuien wordt vaak te laat waargenomen, wat het erg lastig maakt om de ziekte onder controle te houden.

Tijd voor schimmelbestrijding in vroeg gezaaide percelen
De stand van de zaaiuien is erg wisselend in het land. In het zuiden raken de uien elkaar tussen de rijen, terwijl in het midden en noorden van het land de uien druk bezig zijn met het ontwikkelen van het derde pijpje. De groeistadia van de zaaiuien in het land verschillen dus enorm. Maar voor de vroeg gezaaide percelen is de schimmelbestrijding nu actueel: wacht niet op de eerste infectie maar kies voor een preventieve behandeling. Valse meeldauw in zaaiuien wordt vaak te laat gesignaleerd. Zo wordt het lastig om de ziekte te bestrijden.

Onderschat valse meeldauw niet
Valse meeldauw (Peronospora destructor) is in staat om zich na infectie zeer snel te ontwikkelen onder de gunstige omstandigheden, met opbrengstderving en extra gewasbeschermingskosten tot gevolg. Daarnaast zijn de mogelijkheden om een uitgebroken aantasting te stoppen minimaal. De manier om valse meeldauw te voorkomen is met behulp van preventieve middelen. Naast het bedekkingsfungicide mancozeb, wat als basis wordt gebruikt ter bescherming tegen valse meeldauw, is het aan te raden om de ui van binnenuit weerbaarder te maken tegen valse meeldauw. Van binnenuit de plant weerbaar maken kan door middel van Fubol Gold.

Fubol Gold
Fubol Gold is een bekend middel in uien, dat de actieve stoffen mancozeb en metalaxil M bevat. Metalaxil M heeft een systemische werking, wordt snel in de plant opgenomen en biedt een langdurige bescherming. Toepassing van Fubol Gold zorgt er voor dat de plant gedurende het seizoen minder vatbaar is.



Bovenstaande foto toont een ziektebestrijdingsproef uit 2015, geïnitieerd door Agrifirm. In deze proef heeft Fubol Gold laten zien een duidelijk verschil te kunnen maken op valse meeldauw. Voor een optimaal resultaat adviseert Syngenta om Fubol Gold twee keer vroeg in de teelt toe te passen.

Bron: Syngenta
Publicatiedatum: