Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




15% meer rode uien uit het Italiaanse Cavasso

De traditionele rode uienteelt van het ras Cavasso, dat zeer populair was tot de jaren '50, ging bijna verloren in het westen van Friuli. Echter, de laatste tijd wordt de teelt met hulp van de Kamer van Koophandel van Pordenone herontdekt in Cavasso Nuovo en Castelnovo del Friuli.

Producenten uit Cavasso Nuovo en Val Cosa kwamen onlangs bijeen met de burgemeesters van beide gemeenten om 't eens te worden over een productiespecificatie. 

Dit type uien worden alleen op de rechteroever van de Tagliamento geteeld met gewassen gelegen op een precieze hoogte. 

Afhankelijk van de grondsoort worden deze uien gekenmerkt door kleuren die variëren van goud rood tot fel roze. Ze zijn knapperig en zoet, zodat ze ook rauw gegeten kunnen worden.



De specificatie geldt voor ongeveer 30 producenten die begonnen zijn met de teelt in een groter gebied. De producenten zijn lid van een van de twee verenigingen, genaamd "Produttori cipolla rossa di Cavasso Nuovo" vertegenwoordigd door Silvano Carpenenedo en "Rivindicules", vertegenwoordigd door Giannino Cozzi. Aan het einde van 2015 zijn er 80.000 planten in Cavasso, Meduno, Fanna, Sequals en Arba geplant om  aan de productieeis van 130.000 kilo te voldoen. 



Het doel voor 2016 is om de volumes te verhogen en nauwer samen te werken om te voldoen aan de vraag die niet alleen vanuit de lokale markten komt, maar ook uit Venetië, Milaan en Rome. De productieve trend is tot nu toe positief en de hoeveelheden nemen elk jaar toe, hoewel het weer, zoals bijvoorbeeld hagelbuien, problemen kunnen veroorzaken.



Voor 2016 wordt 10 tot 15% meer opbrengst verwacht (afhankelijk van het weer).



Emanuele Zanon, burgemeester van Cavasso en product manager, verklaarde dat "de productie in kleine percelen met kassen met de hand wordt uitgevoerd. We zien ons product niet alleen als een commerciële activiteit, maar ook als een toeristische attractie om lokale tradities te herontdekken."

Contact:
Emanuele Zanon

Product manager
Tel. +39 338 3146702
Email: e.zanon@me.com

Publicatiedatum: 1-7-2016

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

19-7-2017 Populariteit Italiaans knoflook in de lift
11-7-2017 The Garlic Farm uitgeroepen tot beste Britse leverancier 2017
9-6-2017 Biesheuvel Knoflook mikt op verdere groei met nieuwbouw
8-3-2017 Geen ruimte voor Deense uienexport
27-1-2017 Fotoreportage excursie Van Meir Uien naar Nieuw-Zeeland
30-11-2016 Bostock Nieuw-Zeeland klaar voor de uienoogst
31-10-2016 Brits uienseizoen had dit jaar twee gezichten
22-6-2016 Deens uien- en rabarberseizoen in volle gang
10-6-2016 Uien als voorvrucht voor aardbeienplanten
29-4-2016 Rivapak introduceert roze ui in Australië
25-3-2016 Toch bijtelling voor auto die naar uien stinkt
14-3-2016 "Goede exportvraag naar Indiase uien"
6-10-2015 "Per afzetland werken we met één retailer en importeur"
17-7-2015 Aanpak overlast van uien in Steenbergse loods
30-6-2015 Franse Anjou sjalotten krijgen binnenkort Beschermde Geografische Afkomst
18-5-2015 Polen: Subsidiefraude uien- en worteltelers: 49 miljoen euro
16-2-2015 VS: Uienareaal blijft stabiel
12-2-2015 Geen stinkende adem en tranen door ui
3-12-2014 River Point Farms verdubbelt productiecapaciteit met nieuw uienpakstation
18-11-2014 India: Comité van toezicht monitort uienprijzen