Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse uienprijs daalt door overproductie

De uienoogst voor middellange bewaring is begonnen in de Spaanse regio Castilla-La Mancha, het grootste producerend gebied in Spanje. Hoewel het product dit jaar van een betere kwaliteit is en een beter kaliber heeft dan vorig jaar, heerst er een gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod als gevolg van de dalende prijzen van juli en deze blijven gemiddeld vrij laag. "De situatie is niet kritiek, maar wel ernstig", bevestigt Luis Fernando Rubio, van Procecam (Onion Producers Association in Castilla-La Mancha).

In tegenstelling tot het seizoen 2015/2016 is het areaal aan uien (alle variëteiten) dit jaar gegroeid met 4% in Spanje. In combinatie met een goede oogst door de goede weersomstandigheden resulteerde dit in een productietoename tussen de 8 en 10% overeenkomstig data van Procecam.

Dit is wereldwijd vergelijkbaar met een toename van zowel areaal als opbrengsten. "Nederland en Duitsland hebben een eerdere oogst gehad en Spanje had hierdoor geen toegang tot de markt. Samen met Duitsland is Engeland een van de belangrijkste markten voor de Spaanse ui en ook zij verwachten meer te oogsten" vertelt Luis Fernando Rubio.

Bovendien heeft Senegal volgens de deskundige tot deze week de beperking van de import van Nederlandse uien gehandhaafd als beschermende maatregel voor de lokale ui. "Hoewel Nederland nog niet zijn piek in de productie heeft bereikt, zijn de eerste oogsten in Europa gebleven. Deze concurreren met de Spaanse ui, die niet de logistieke voordelen van de Nederlanders heeft. Deze week zal Nederland weer kunnen exporteren naar Senegal, de belangrijkste klant. Dit zal positief zijn voor iedereen.

"De situatie met betrekking tot de Braziliaanse markt is niet rooskleurig. Deze markt was vorig jaar zeer belangrijk voor Spanje. Vorig seizoen importeerde Brazilië veel Spaanse en Nederlandse uien vanwege problemen met de lokale productie en levering. Volgens Luis Fernando hebben ze dit jaar een hun areaal vergroot en veel hogere opbrengsten waardoor de prijzen dalen. De prijzen voor uien in Brazilië liggen tien keer onder de prijs van vorig seizoen. Onder deze omstandigheden is de invoer gekrompen ondanks de Olympische Spelen.

''Wanneer we in de afwezigheid van Brazilië geen alternatieve markten vinden, zullen er momenten zijn waarop de spanning op de markt stijgt, omdat we niet weten hoe we zulke grote hoeveelheden aan uien moeten kwijt raken. Binnen de sector zijn we bezig om alternatieve markten buiten Europa te openen, maar het is niet gemakkelijk. We verschepen uien naar Noord-Afrika en er kunnen kansen ontstaan in de andere Afrikaanse landen. Taiwan is een markt die zich net voor zowel ui als knoflook heeft geopend, waarbij de vooruitzichten goed zijn."
Publicatiedatum: