Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Huub Kasius, AgroVent:

Feiten en fabels over condensdroogtechniek

Er bestaat veel discussie over de zin- en onzin van condensdrogen, daarom heeft Huub Kasius van AgroVent hieronder enkele feiten op een rij gezet:

Condensdroging biedt geen energetisch voordeel t.o.v. drogen met kachel!
Dit klopt als je uitgaat van drogen met een hoge RV, dat kan met beperkte kachelcapaciteit. Zodra je écht goed wilt drogen moet de RV lager zijn 65% en dan is condensdroogtechniek veruit de beste methode, zeker v.w.b. energiekosten. Vaak worden de energiekosten van drogen bij een RV van 75% vergeleken met die van condensdrogen bij 50-65%, deze vergelijking is natuurlijk niet terecht. Maak je de vergelijking voor drogen bij 30 graden en lage RV, dan is condensdroging tot 70% efficiënter (ca. 0,4 cent t.o.v. 1,5 cent energiekosten per kg).

Condensdroging is duur!
De investering is inderdaad hoger, maar dit betekent nog niet dat het duur is. Als de doelstelling is om altijd, ieder jaar weer, een goed gedroogd product te leveren met procenten minder verliezen en een lager energieverbruik, dan is de extra investering in veel gevallen alleen al uit kostenoverwegingen goed rond te rekenen. De techniek is dan ook, mits voorzien van een warmtepomp, opgenomen in de Energie Investeringsaftrek regeling (EIA) Wat telt zijn de droogkosten per ton, níet de extra investering per ton! De extra investering bedraagt over tien jaar slechts 0,5-1 cent per kg, wat absoluut wordt goedgemaakt met minder uitval en energiebesparing.
Echter, minstens zo belangrijk is kwaliteit en leverzekerheid, jaar na jaar, dan wordt de investering zeker terugverdiend. 100% droog garantie biedt extra commerciële mogelijkheden t.o.v. telers die dit niet als uitgangspunt hebben.

Condensdroging kan ook simpeler!
In principe is dit correct, de gebruikte principes in een VaccTek zijn in de basis niet anders dan die van samengestelde koeldroogsystemen met vloeistofcircuits. Echter, als het zo eenvoudig was zou de techniek al veel eerder zijn doorgebroken. Kortom, het kan, maar vereist veel gevoel en aandacht van de gebruiker en zal niet overal even goed werken. Alle functies geïntegreerd in één machine is de meest effectieve en succesvolle vorm gebleken.

Met condensdroging droog je teveel!
Deze angst is niet terecht, zo is de afgelopen jaren gebleken. Voor de meeste uiensoorten kun je – totdat de nek dicht is- niet teveel drogen. Uiteraard blijft het noodzakelijk het droogproces in de gaten te houden. Zodra de nek dicht is kan de RV hoger worden ingesteld, worden nagedroogd bij hoge temperatuur, of worden terug gekoeld, waarbij nadrogen mogelijk blijft. Deze beslissingen blijven de verantwoordelijkheid van de gebruiker, ongeacht het gebruikte systeem.

Condensdroging is alleen voor de bio-teelt interessant!
De techniek is in eerste instantie ontwikkeld voor de bioteelt. De bewaarverliezen zijn daar dan ook met tientallen procenten teruggebracht tot percentages die ook in de traditionele teelt gebruikelijk zijn. Echter, inmiddels is gebleken dat condensdroging voor de meeste kistenbewaringen met mechanische koeling rendabel inzetbaar is. Zo kunnen bijvoorbeeld rode uien gegarandeerd goed gedroogd worden, wat meer mogelijkheden biedt om dit een groter vast deel van de productie te maken. Het biedt droogzekerheid voor alle teelten!

Voor meer informatie:
AgroVent BV
Gildenweg 18
8304 BC Emmeloord, NL
Tel. +31(0)527-636150 Fax. +31(0)527-636155
info@agrovent.nl
www.agrovent.nl
Publicatiedatum: