Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Cor van Maaren, MB Koeltechniek:

"Uienbewaring niet meer afhankelijk van buitenlucht"

Er is behoefte aan bewaarmethoden waarbij men niet meer afhankelijk is van de buitencondities. Het veranderende klimaat maakt het steeds lastiger om de kwaliteit van de uien het gehele seizoen hoog te houden. M.B. Koeltechniek heeft een nieuw condensdroogsysteem ontwikkeld voor uien waarbij de buitenlucht geen rol speelt.
Vorig jaar heeft M.B. Koeltechniek in Zeewolde een nieuw condensdroogsysteem ge´nstalleerd. Dit innovatieve condensdroogsysteem is speciaal ontwikkeld voor het drogen en prepareren van uien. "De uien komen van het veld onder een relatief hoge luchtvochtigheid", legt Cor van Maanen van M.B. Koeltechniek in Primeur uit. "De uien moeten in korte tijd teruggedroogd worden. Gebruikelijk is dat om met luiken, ventilatie en gaskachels te doen. Daarbij komt veel warmte aan te pas. Wanneer je op een bepaalde temperatuur wilt blijven, kun je geen warmte meer toedienen of niet meer drogen. Wij hebben een condensdroogsysteem ontwikkeld, waarmee we met ons koelsysteem de uien zowel kunnen koelen als verwarmen en kunnen koeldrogen."

Energie omzetten in warmte
Bij het koeldrogen wordt de lucht sterk afgekoeld naar ver onder het condensatiepunt. Bijzonder aan het nieuwe systeem is dat de energie die hierbij vrijkomt niet zoals gebruikelijk door een condensor naar buiten wordt afgevoerd, maar wordt teruggewonnen en omgezet naar warmte voor het koeldroogproces. Dit levert een forse energiebesparing op. "Hiermee warmen we vervolgens de lucht weer op. De lucht komt er ongeveer een graad warmer uit dat dat het erin is gegaan", merkt hij op. "Bij een conventioneel koelsysteem wordt binnen gekoeld en buiten warmte afgegeven. Je kunt hier alleen mee koelen, dus alleen lucht in temperatuur verlagen. Met het condensdroogsysteem kun je zowel de temperatuur verhogen als verwarmen", verduidelijk Cor.

Koeldrogen is in Nederland nog vrij nieuw. Het product kan hiermee bij elke product temperatuur gedroogd worden, ongeacht de buitencondities. "Er is echt behoefte aan methoden waarmee men niet meer afhankelijk is van de buitenlucht. Op het moment van oogsten is er altijd discussie op welke temperatuur de uien het best gedroogd kunnen worden. Met dit systeem spelen de buitencondities geen rol meer. Bovendien komt er bij het gebruik van gaskachels ook veel vocht vrij. Daar hebben wij met het condensdroogsysteem ook geen last van." M.B. Koeltechniek gebruikt voor het systeem het besturingssysteem OmniCuro programma van Omnivent. Daardoor is het altijd nog mogelijk om nog te switchen naar het conventionele systeem mocht de buitenluchtconditie op het moment dat de uien de bewaring ingaan wel juist zijn.Wanneer weersomstandigheden extremer worden wordt het lastiger om het klimaat in de bewaring in de hand te houden. Cor. "Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een behoorlijk warme decembermaand en afgelopen maanden zijn eigenlijk te warm geweest voor het droogtraject. Met het nieuwe systeem kun je deze omstandigheden opvangen en optimaal klimaat creŰren voor het product. Het condensdroogsysteem wordt inmiddels al in de praktijk gebruikt en de ervaringen zijn zeker positief. Zo laat de ui zich goed kleuren en verloopt het indrogen sneller, waardoor er minder vochtverlies is. Dit resulteert in een langere houdbaarheid. We bekijken nu ook de mogelijkheden voor een condensdroogsysteem voor pootaardappelen."

cor@mbkoeltechniek.nl


Publicatiedatum: 28-10-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Uientelers in Treasure Valley zien toekomst in nieuwe sorteertechnologie
1-5-2018 Optische uiensorteermachine TOP Onions gedemonstreerd aan uienbedrijven
20-4-2018 VS: uiensorteerder schakelt over op geautomatiseerd systeem Eqraft
13-2-2018 MSP kiest voor palletiseerlijnen Symach in nieuwe fabriek
17-11-2017 Uienpakstations bijgepraat over voortgang optische sorteermachine Eqraft
11-10-2017 Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring
3-3-2017 Canadese uienverpakker zet appelsorteerder in voor interne kwaliteitsselectie
13-2-2017 MSP stapt in optisch sorteren met aanschaf 12-sporige lijn van Eqraft
6-2-2017 TOP Onions kiest voor optisch sorteren met JDC-Elisam
20-1-2017 Eqraft presenteert nieuwe elektronische uiensorteermachine
17-8-2016 Filippijnse uientelers willen zelfvoorzienend worden met Vietnamese technologie
9-6-2016 JDC Onion Grading Solutions presenteert optische uiensorteertechnologie
15-4-2016 "Extra verpakkingslijn maakt ons flexibel voor snelle uienorders"
18-12-2015 ERC Machinery introduceert 'WorkFloorAutomation' (WFA)
4-9-2015 Online faillissementsveiling uienverwerkingslijn
4-6-2015 Miedema lanceert MH 201 stortbunker
1-12-2014 Mogelijke bestraling van uien in India
14-11-2014 Hanse Staalbouw realiseert na fustloods ook bewaarloods Wiskerke Onions
23-5-2014 Handmatig uien sorteren de norm in VS
9-4-2014 Uienpakstations Reimerswaal mogen toch uitbreiden