Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruimte in de markt voor uiennoviteiten

Tholen - Als wereldmarktleider in de uienveredeling vervult De Groot en Slot een belangrijke rol in de uiensector. Met een nieuw en modern veredelingscentrum zijn ze er klaar voor om deze positie te behouden en verder uit te bouwen. Maar dat is niet het enige. Marketingmanager Pieter Blaauboer vertelt met welke trends en ontwikkelingen de veredelaars te maken hebben.



Resistentie
Pratend over de ontwikkelingen in uienveredeling kun je eigenlijk niet onder het uienras Hylander uit. Het eerste meeldauwresistente ras betekende een enorme stap vooruit voor de uiensector. "Het ras is eigenlijk ontwikkeld voor de bioteelt, maar groeit nog steeds doordat er ook steeds meer gangbare telers mee aan de slag gaan, op verzoek van supermarkten. Het biedt voordelen omdat je minder hoeft te spuiten en dat is een belangrijk onderwerp." Vorig jaar is het assortiment daarom uitgebreid met een rode bewaarui van het Rijnsburger type (langedag). Ook aan de meeldauwresistente sjalot – een persoonlijke favoriet van Pieter – wordt gewerkt. "We zien dat we met de opbrengst in uien al een zeer hoog niveau bereikt hebben. Op het gebied van kwaliteit zitten we al op een uitstekend niveau en maken we momenteel grote stappen op het gebied van resistentie en tolerantie tegen ziektes, zoals fusarium en de combinatie meeldauw en fusarium. Dat is een belangrijk doel."



Diversificatie
Het verhogen van de opbrengst, betere weerbaarheid tegen ziektes en verbeteren van de kwaliteit is niet het enige waar de veredelaars aan werken. In uien wordt er ook gewerkt aan diversificatie van de producten. Als voorbeeld laat Pieter het ras Kappa zien, een langwerpige ui die enorm geschikt is voor verwerking tot ringen, vanwege zijn vorm en de single centers. Ook een platte ui voor op de barbecue behoort tot de mogelijkheden, net als plantuitjes om uien mee te kweken in eigen tuin. "Met dit soort noviteiten kun je meer voor je klant betekenen."



Kansen in korte dag en intermediate uien
De Groot en Slot B.V. is, samen met partner Bejo Zaden, wereldwijd marktleider in uienzaad – maar dat betekent niet dat de groei eruit is. Op de wereldkaart wijst Pieter aan dat er in de kortedag en intermediate uien nog veel ruimte is voor groei. "In de langedag uien wordt er al hoofdzakelijk gewerkt met hybrides en kunnen we de rassen nog verder verbeteren. Maar in de kortedag is groei ook mogelijk door telers te laten overstappen naar hybride rassen. Met hybrides kunnen we een uniformere, kwalitatief betere ui leveren. Daar zit ruimte in de markt."



Voor meer informatie:
Pieter Blaauboer
De Groot en Slot
info@degrootenslot.nl
www.degrootenslot.nl