Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
SGP: Uiensector verdient eerlijk proces

 Er bestaat een reŰle dreiging dat de Nederlandse uiensector ten onder gaat vanwege een administratieve dwaling. De toelating van de stof Male´ne Hydrazide (MH) als kiemremmer dreigt te worden beŰindigd ľ mede doordat de EFSA bijzonder laat aanvullende onderzoeksvragen heeft gesteld die niet vˇˇr het moment van herbeoordeling kunnen worden beantwoord. De SGP is van mening dat de uiensector een goed en zorgvuldig proces verdient om de door de EFSA gestelde vragen voldoende te kunnen beantwoorden.

Onlangs heeft de Europese Commissie in haar voorstel aangegeven dat de stof MH toegelaten wordt, mits wordt voldaan aan een strikte voorwaarde. Namelijk, dat het gehalte hydrazine, een bijproduct (onzuiverheid) dat bij de productie van de werkzame stof MH ontstaat, flink omlaag moet worden gebracht. Enerzijds stemt dit de sector voorzichtig positief. Anderzijds ligt er nog geen definitieve toezegging van de Commissie, is het onzeker of de Commissie ook voldoende tijd zal geven aan de toelatingshouders om de aanvullende vragen van EFSA te kunnen beantwoorden en uit onderzoek zal moeten blijken of de gestelde voorwaarde behaald kan worden.

Daarom acht de SGP het van belang om er bij de Commissie op aan te dringen de uiensector voldoende tijd te geven om de vragen te kunnen beantwoorden.
Het gebruik van de stof MH is essentieel voor het bewaren en exporteren van consumptieuien. De Hollandse ui is het grootste AGF-exportproduct van Nederland. Met een exportaandeel van 20% is Nederland wereldmarktleider. In 2016 werden ruim 1 miljoen ton Hollandse uien afgezet naar 120 landen. Met een groeiende wereldbevolking ľ juist in regio's waar de uienconsumptie hoog is ľ zijn in 2050 ruim 150 miljoen ton uien nodig. Dat is een enorme toename ten opzichte van de huidige afzet, waarin een prachtig perspectief ligt voor de sector die juist in Zeeland zo sterk vertegenwoordigd is. Meer dan 3.000 uientelers, tientallen sorteerbedrijven, exporteurs, zaadhuizen en andere ketenpartners hebben belang bij goede en eerlijke kansen voor de sector. De sector biedt namelijk een enorme (afgeleide) werkgelegenheid: van heftruckchauffeur op het pakstation tot logistiek medewerker in de haven, van loonwerker op de rooimachine tot teeltadviseur bij de co÷peraties, van kwaliteitsmedewerker aan de leesband tot verkoopleider op kantoor.

Om bovengenoemde redenen heeft de SGP-Statenfractie van Zeeland samen met CDA, VVD, PVV, ChristenUnie en D66 tijdens de Statenvergadering op vrijdag 10 februari 2017 een motie ingediend waarin Gedeputeerde Staten wordt opgedragen de Europese Commissie te verzoeken om de uiensector (toelatingshouders) voldoende tijd te geven om te onderzoeken hoe aan de gestelde voorwaarde kan worden voldaan. De SGP is van mening dat het nemen van onomkeerbare beslissingen met een zo groot effect voor de werkgelegenheid en de beschikbaarheid wereldwijd van een belangrijke basisvoedselvoorziening niet mag gebeuren vanwege een procedurele dwaling. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen SP, GroenLinks en ZeelandLokaal stemden tegen.


Publicatiedatum: 13-2-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?