Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ronald van der Wouw, Wouw Agro:

“Ik teel om te verkopen, niet om te bewaren”

Met de hoge prijzen voor aardappelen van de afgelopen tijd, ingegeven door een tegenvallende oogst en een grote vraag van de frietfabrieken, is speculeren op een verdere prijsstijging aantrekkelijk. Toch doet Ronald van de Wouw van het Zeeuwse Wouw Agro daar niet aan mee. "Ik teel aardappelen om te verkopen, niet om te bewaren", zegt hij in het Vakblad Primeur.In de Zeeuwse vlakte rond Kruiningen teelt Ronald aardappelen, uien, wortelen en rode bieten. Veruit het grootste aandeel in het areaal hebben de aardappelen. Droogte en regen trokken vorig jaar een wissel op het aardappelseizoen. "Wij hadden vooral last van droogte," vertelt Ronald. Dat resulteerde in een vijftien procent kleinere oogst. "We hebben een goede oogst gehad, maar minder kilo's."

Tevreden met verkoop
Als we Ronald spreken in januari zijn de aardappelprijzen hoog door de grote vraag van de frietfabrieken. Een markt die Wouw Agro ook bedient. De volledige aardappeloogst wordt afgezet aan de industrie. "We merken wel dat de vraag goed is, maar we telen om te verkopen en niet om te bewaren. We hadden het grootste deel van de oogst in november al verkocht." Spijt dat hij niet kan profiteren van de hogere prijzen heeft hij niet. "Ik verkoop als ik tevreden ben met de prijs. Terugkijken kan wel een leermoment zijn, maar verder heeft het weinig zin. Je slaapt er alleen zelf slecht van," aldus de nuchtere Zeeuw.

Voorheen teelde Wouw Agro meerdere gewassen, maar dat aantal bracht  Ronald terug. "We telen bewust vier gewassen, dat is ook een vorm van risicospreiding." Met de uien wordt het seizoen zo lang mogelijk gemaakt door zowel plant- als zaaiuien te telen. De peen wordt zoveel mogelijk afland verkocht. In de zomermaanden functioneert Wouw Agro ook als een op- en overslag voor uienbedrijven in de omgeving. Daarnaast investeerde het bedrijf in een wasmachine voor de aardappelen. Die lijn draait nu ongeveer een jaar.

Einde aan tarra
"We wilden een meerwaarde bieden naar onze klanten," legt Ronald uit. "Als een klant 30 ton aardappelen bestelt, moet hij ook 30 ton krijgen. We hebben door het wassen de tarra-discussie niet meer." Overigens is niet het wassen het belangrijkste, maar de leestafel achter de wastrommel. "Daar kun je de slechte aardappelen er uit halen, maar om te kunnen sorteren, heb je wel een schoon product nodig." Via mond tot mond reclame verspreidde het nieuws zich dat de akkerbouwer geïnvesteerd had in de machine. "Als je aan de afleverspecificaties voldoet en de klanten weten dat je goed product levert, komen ze terug. Altijd dezelfde kwaliteit leveren is belangrijk."

Aangezien de machine geen volledige productieweek draait voor de producten van Wouw Agro, wordt de machine ook ingezet voor anderen. "De machine staat ten dienste van ons akkerbouwbedrijf, maar als die stil staat, kunnen we voor anderen draaien." Het kleine bedrijf kan daarin snel schakelen. Als er 's middags gebeld wordt of er diezelfde avond nog gewassen kan worden, is dat geen probleem. (RM)

info@wouwagro.nl

Bron: AGF Primeur
Publicatiedatum: 10-3-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

30-4-2018 Kees Hanse krijgt Schouten niet aan zijn kant over CBS-cijfers
10-10-2017 Kleine knoflookteler groeit uit tot bedrijf van 600 hectare
19-7-2017 Populariteit Italiaans knoflook in de lift
11-7-2017 The Garlic Farm uitgeroepen tot beste Britse leverancier 2017
9-6-2017 Biesheuvel Knoflook mikt op verdere groei met nieuwbouw
8-3-2017 Geen ruimte voor Deense uienexport
27-1-2017 Fotoreportage excursie Van Meir Uien naar Nieuw-Zeeland
30-11-2016 Bostock Nieuw-Zeeland klaar voor de uienoogst
31-10-2016 Brits uienseizoen had dit jaar twee gezichten
1-7-2016 15% meer rode uien uit het Italiaanse Cavasso
22-6-2016 Deens uien- en rabarberseizoen in volle gang
10-6-2016 Uien als voorvrucht voor aardbeienplanten
29-4-2016 Rivapak introduceert roze ui in Australië
25-3-2016 Toch bijtelling voor auto die naar uien stinkt
14-3-2016 "Goede exportvraag naar Indiase uien"
6-10-2015 "Per afzetland werken we met één retailer en importeur"
17-7-2015 Aanpak overlast van uien in Steenbergse loods
30-6-2015 Franse Anjou sjalotten krijgen binnenkort Beschermde Geografische Afkomst
18-5-2015 Polen: Subsidiefraude uien- en worteltelers: 49 miljoen euro
16-2-2015 VS: Uienareaal blijft stabiel