Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Uiencommissionair aan de slag met champost tegen fusarium

Tholen - Naast de inkoop van uien is commissionair Richard Bolle de laatste tijd ook actief in de champost. "Wat dat is? Dat vroeg ik me twee jaar geleden ook af toen ik benaderd werd door een werknemer van een champignonkwekerij uit Velddriel. Nadat ik kennis vergaard had wat het voor de grond kon betekenen, ben ik van start gegaan om dit onder de aandacht te brengen."

"Champost is totaal iets anders dan compost, zeker gft-compost. Glas en plastic zijn niet aanwezig in champost. Champost is onkruid- en ziektekiemenvrij. Het stinkt niet en trekt geen vliegen aan. Champost is op basis van paardenmest gemaakt. De organische stof die na één jaar overblijft in de bodem noemen we de effectieve organische stof. Omdat champost rijker is aan effectieve organische stof, is het dus een uitstekende verbeteraar van de vruchtbaarheid van de bodem. Zeker op langere termijn zorgt het toevoegen van champost aan de grond ervoor dat natuurlijke organismen worden aangevuld", legt Richard uit."Het bedrijf Prochamp, dat onder de Peffer group valt, maakt zelf het basismateriaal aan, om een constante kwaliteit van de bodem te verkrijgen. Dit is van cruciaal belang voor de kwekerij. Toen ben ik me gaan afvragen welke uitwerking de schimmels in champost hebben op het land en de producten. Veel telers hebben inmiddels problemen - de één wat meer dan de ander - met fusarium. In 2015 dacht ik, er moet toch iets zijn wat een natuurlijke vijand vormt tegen de fusariumschimmel. Misschien is dit het wel", vervolgt Richard.

"Uit een gesprek met een bioloog en bodemonderzoeker bleek het wetenschappelijk bewezen dat hoe hoger het organische stof gehalte in je grond is, des te kleiner de kans dat je aantasting krijgt van fusarium. Een vergelijking met andere bodemverbeteraars laat zien dat champost negen keer zoveel effectieve organische stoffen bevat dan bijvoorbeeld drijfmest. Organische stof absorbeert mineralen - bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium en ammonium - en geeft deze langzaam vrij. Deze spoelen daarom minder snel uit, wat scheelt in bemesting en gunstig is voor het milieu", vertelt Richard."Deze bodemonderzoekers waren heel stellig. Elke vorm van varkensdrijfmest creëert een toplaag - de bouwvoor - van slempgevoelige grond waar de fusariumschimmel zich heerlijk in voelt. Des te hoger het organische stof gehalte, des te meer heb je een capillaire werking van de ondergrond en des te minder krijg je die witte worm waar je bovenlaag als beton wordt wanneer je wilt oogsten. Momenteel wordt onderzocht of de schimmel, welke zich bevindt in het champost, een daadwerkelijke vijand vormt voor de fusariumschimmel. Inmiddels hebben we meerjarige afnamecontracten lopende bij telers die het voordeel van champost inzagen. Zij gaan voor duurzaamheid", besluit Richard.

Publicatiedatum: 14-4-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Man uit Kuirne raakt bedolven onder vracht uien
5-3-2018 Jongste generatie Moerdijk slaat eerste paal MSP Onions
12-2-2018 Speciaal boekhoudprogramma voor telers
23-1-2018 Nieuwe clamshell voor uienspecialiteit
19-1-2018 Nathan Rommens versterkt afdeling inkoop Waterman Onions
10-11-2017 Nieuwbouw Waterman Onions klaar en in gebruik
25-8-2017 Fotoreportage Landelijke Uiendag
16-8-2017 De lancering van Onion Today
7-7-2017 Revolutionaire uienfabriek MSP Onions wordt eind 2018 opgeleverd
3-7-2017 Reststroom uienschilfabriek als poeders naar ingrediëntenmarkt
23-6-2017 "Met de volledige Nieuw-Zeelandse uienproductie kunnen we China slechts drie dagen voeden"
15-5-2017 Tachtig trucks en meer bij 15e Gehandicaptendag op terrein Jonika
2-12-2016 "Tibo Compactor oplossing voor reductie uienafval"
28-11-2016 "Veel vraag naar glutenvrije uiensmaakstof"
22-11-2016 Brand in loods uienbedrijf Nieuwdorp
6-7-2016 Joossen Agro wil omvormen tot uienverwerker
22-1-2016 AB Texel en Butter gaan verder als AB Agri Transport
28-9-2015 Drie buren tegen uitbreiding Arjazon
21-9-2015 Brand bij Onion Specialties in Kruiningen
16-7-2015 150.000 euro subsidie voor raffinage waardevolle stoffen uit uienreststromen