Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




"Werken aan duurzaamheid is geen keuze meer, het moet"

Wat is duurzame landbouw eigenlijk? Hoe kun je het laten 'ontkiemen' en eraan bouwen? Hoe kun je het vervolgens aanjagen en uitdragen? En misschien wel het belangrijkste: hoe zorg je ervoor dat duurzame initiatieven ook daadwerkelijk in de praktijk toegepast gaan worden? Dit soort vraagstukken kwamen op woensdag 10 mei uitgebreid aan bod tijdens de officiŽle opening van de Forward Farm 'Het Groene Hart' in Abbenes (Noord-Holland). In een tot 'debatzaal' omgetoverde aardappelbewaarplaats gaven diverse sprekers hun visie op het thema 'duurzame landbouw'. Daaruit kwam naar voren dat werken aan duurzaamheid geen vrijblijvende bezigheid meer is, maar een absolute 'must' is om de landbouw toekomstbestendig te houden Ook gaven alle spreken aan dat samenwerken, informatie delen en 'voortdurende communicatie met de buitenwereld' essentieel zijn om van duurzame landbouw een succes te maken.

"Gezonde mensen op een gezonde planeet; dat is de missie waar wij als Bayer voor staan. En wat mij betreft is dat ook het bredere perspectief waar deze middag over gaat." Met deze woorden opende Damien Viollet, hoofd Bayer Crop Science Benelux, de discussiemiddag op de Forward farm in Abbenes. Ook name hij de meteen gelegenheid te baat om gastheer en 'Forward Farmer' Jasper Roubos te bedanken voor zijn gastvrijheid en open samenwerking. "Het is voor ons een eer dat dat we op dit prachtige bedrijf onze ideeŽn over duurzame landbouw in praktijk kunnen brengen en uit kunnen dragen. En we vinden het erg waardevol dat je daar als praktiserend akkerbouwer op een open, maar ook kritische manier je bijdrage aan levert." Roubos zelf ('ik hoef niet zo nodig in de spotlights te staan') ging kort in op zijn bedrijfsvoering en op de samenwerking met Bayer, die feitelijk al sinds 2015 loopt. Ook benadrukte hij dat de systemen en technieken die nu op zijn bedrijf zijn aangelegd of worden getest zeker niet 'voor de bŁhne' zijn, maar ook daadwerkelijk bijdragen aan een duurzamere landbouw en gewasbescherming. "De praktijk zal hier altijd voorrang krijgen", aldus Roubos.

Liam Condon, hoofd Bayer Crop Science wereldwijd, sloot met zijn betoog direct aan bij Roubos' woorden. "We praten ongelofelijk veel over duurzaamheid, maar het mooie is dat we vandaag kunnen zien hoe dat er in werkelijkheid uitziet. Hier op de Forward Farm wordt duurzaamheid echt tastbaar." Volgens Condon speelt Nederland Ė en ook de Forward Farm in Abbenes Ė een sleutelrol als het over duurzame landbouw gaat. "Heel veel praktische innovaties komen direct uit Nederland; daar mogen jullie best trots op zijn", zo sprak de uit Ierland afkomstige CEO. Ook roemde hij het hoge productie- en kennisniveau van de Nederlandse landbouw, die al vele decennia als voorbeeld gelden voor de hele wereld.



Liam Condon, CEO Bayer Crop Science geeft zijn visie op duurzame teelt

Hiervoor zullen we niet alleen onze kennis breed moeten delen, maar ook nog meer in moeten zetten op samenwerking zodat iedereen kan profiteren van onze innovaties en technologieŽn." Ook voor Ernst van der Ende, algemeen directeur van Plant Science Group Wageningen UR, zijn technologie en innovatie dť tools om zowel de productie per hectare, alsook de duurzaamheid van de landbouw te vergroten. "De uitdaging is om met minder input meer output te behalen. Daarvoor zullen we vooral slimmer, efficiŽnter en innovatiever moeten werken."

Piet Boonekamp, voorzitter van Artemis (belangenvereniging voor producenten van biologische gewasbeschermingsmiddelen, schetste in zijn inleiding de 'uitdagende weg' van chemische naar groene gewasbescherming. "Om duurzamer te produceren zullen we onherroepelijk een transitie moeten maken van chemische naar groene middelen. Is dat makkelijk? Nee, want de risico's van groene middelen zijn groter en de zekerheid is kleiner. Maar het zal můeten, willen we over honderd jaar nog steeds op een verantwoorde manier landbouw kunnen bedrijven in Nederland."

Het slotwoord van de middag was aan eregast Liam Condon, die nogmaals het belang van een goede 'verbinding met de samenleving' benadrukte. "We kunnen heel veel zaken bedenken die naar onze opvatting goed zijn voor de mens en voor de planeet. Maar de samenleving zal dat ůůk moeten vinden. We moeten daarom voortdurend werken aan de acceptatie van onze visie en ons werk. En daarvoor geldt maar ťťn gouden regel: blijf communiceren."


Tussen de sprekers door werden de aanwezige gasten geprikkeld met een drietal stellingen over duurzame landbouw en gewasbescherming. Met een rode of groene stemkaart konden zij hun mening, eens of oneens, kenbaar maken.

Klik om het hele artikel over de Opening van de Forward Farm te lezen.


Bron: Bayer Crop Science

Publicatiedatum: 19-5-2017

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent OekraÔense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?
18-7-2017 Nieuwe seizoen Bretonse sjalotten aangebroken
11-7-2017 Een mol in de uien
7-7-2017 Tamaulipas grootste Mexicaanse uienteeltregio
5-7-2017 OekraÔense uienexporteur verschuift focus van Russische markt naar AziŽ en Europa
30-6-2017 CBS: Nederlandse uienteelt groeit naar 34.930 hectare
2-6-2017 Sterkere kwaliteit Spaanse vroege uien
31-5-2017 Mildste zoete ui ooit in productie
10-5-2017 Import bedreigt aardappelen- en uienteelt Valencia
25-4-2017 Uienteeltproject van Beemsterboer (100 hectare) in Senegal ingeluid
16-3-2017 Voedingswaarde Italiaanse witte uien hoger in het voorjaar