Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Rusland gaat voor lokaal door embargo

Het is komkommertijd in Rusland. De groene groente licht dicht op elkaar gestapeld in gevlochten mandjes in een filiaal van de geliefde supermarktketen 'WkusWill' uit Moskou. Daarnaast lokken ook smakelijk uitziende tomaten en appelen de klanten, meldt Proplanta.de.

WkusWill - wat in het Nederlands iets betekent als 'de smaak van het land' - zet in op lokale levensmiddelen zoals nauwelijks een andere supermarkt in de Russische hoofdstad doet. Of het gaat om gehakt of kaas, alles komt van producenten uit de omgeving, zegt bedrijfswoordvoerder Jewgeni Schtschepin.

"We verkopen pure producten, die alleen dat bevatten wat er op het etiket staat. Er zijn geen verborgen toegevoegde stoffen of conserveringsmiddelen", zei hij tegen het Duitse persbureau 'Deutschen Presse-Agentur'.

Lokale productie is in Duitsland al jaren een trend. In Rusland groeit het bewustzijn hiervoor echter vooral sinds het begin van de sancties die het westen in 2014 werden opgelegd. Met het importverbod voor levensmiddelen uit de EU en VS weert Rusland zich tegen de sancties van het westen binnen het OekraÔne-conflict.

Vlees, melk, groenten en fruit moeten sindsdien zoveel mogelijk uit eigen productie verkocht worden. Wat in Rusland niet geproduceerd wordt, komt uit Centraal-AziŽ, Noord-Afrika of Zuid-Amerika.

In juni had president Vladimir Poetin het embargo tot eind 2018 verlengd. Landbouwminister Alexander Tkachev vierde dit als "groot nieuws voor de Russische landbouw". Het is echter duidelijk dat het hierbij ook om protectionisme gaat. Het importverbod heeft echter nog tien jaar nodig, want het vereist investeringen. "We verliezen hierbij niks, we winnen slechts", aldus Tkachev.

Maar niet alle deskundigen zijn hiervan overtuigd. Wanneer het embargo niet zou bestaan, zouden levensmiddelen in Rusland gemiddeld drie procent goedkoper zijn, zo hebben onderzoekers van de Russische academie voor staathuishoudkunde (RANEPA) uitgerekend. Consumenten zouden volgens dit onderzoek zonder het verbod 4.400 roebel (circa 60 euro) per jaar besparen.

Bij WkusWill is men er echter van overtuigd dat het embargo goed is voor de zaken. Kaas is een goed voorbeeld, meent woordvoerder Jewgeni Schtschepin. Sinds er nauwelijks nog westerse kaas op de markt komt,  is de afzet van Russische producten toegenomen. "Dat heeft ons zeer verbaasd", zegt Jewgeni Schtschepin. "Onze producenten gaan er inmiddels vanuit dat zij hun kaas zelf duurder zouden kunnen verkopen wanneer het embargo plotseling afgeschaft zou worden." WkusWill werkt echter wel samen met kleine producenten. Consumenten bekritiseren de kwaliteit van de Russische massaproductie.

Naast WkusWill zetten steeds meer Russische ondernemers in op de handel met lokale producten. Een populaire winkel in het centrum van Moskou verkoopt lokaal vlees en een kleine slager met een handvol filialen biedt producten aan uit het gebied Twer ten noorden van Moskou. De ondernemersvereniging Opora Rossii hoopt dat de sancties nog lang duren. "Waarvoor hebben we dure Poolse appelen nodig als er ook Russische zijn?", zei presidiumlid Juri Sawelow tegen radiozender Kommersant FM. Als er vandaag weer importwaren op de markt zouden komen zouden de meeste Russische producenten echter problemen krijgen, zo schat hij in.

Publicatiedatum: 8-8-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-8-2018 Ongeveer 40% van het groente- en fruitafval in Europa is vermijdbaar
20-8-2018 "Open de Europese markt voor alle Afrikaanse producten"
20-8-2018 "Certificeringssystemen spelen belangrijke rol in verduurzaming handelsketens"
17-8-2018 Zimbabwe: "Landhervorming wordt niet teruggedraaid"
17-8-2018 Bestuurlijke paniek rondom 'Polenhotel' Maasdijk
17-8-2018 Zuid Afrikaanse Hortgro roept op tot landhervorming
17-8-2018 Saoedi-ArabiŽ, een groeiende Spaanse exportmarkt
16-8-2018 Whatís in the name?
16-8-2018 Belastingdienst merkt droogte voor boeren en tuinders aan als Ďbijzondere omstandigheidí
16-8-2018 "Val Turkse lira levert ons meer op"
15-8-2018 Brexit-onderhandelingen weer van start
15-8-2018 Europese huishoudens verspillen jaarlijks ruim 17 miljard kilo AGF
15-8-2018 BelgiŽ voor de rechter in dossier rond seizoenarbeid
15-8-2018 Betaalgedrag van bedrijven is verslechterd sinds aangescherpte wetgeving
15-8-2018 Hoe om te gaan met de VS-sancties tegen Iran?
14-8-2018 Handel met Turkije gestegen in 2017
10-8-2018 J.R. Simplot sluit licentieovereenkomst voor gebruik van CRISPR-Cas9 techniek
10-8-2018 ItaliŽ: seizoensmigranten protesteren na dood tomatenplukkers
10-8-2018 Britse pond onderuit tegen euro en dollar
10-8-2018 "Is de Turkse lira reddeloos verloren?"