Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Eerste partij koprotproef achter de planken

De eerste partij uit de koprotproef staat inmiddels in de bewaring, de tweede partij ligt nog op het land en wordt naar verwachting eind week 38 opgeladen. De hevige regenval van afgelopen tijd zorgt voor een vertraging in de planning. Harrie Versluis, betrokken vanuit DLV Advies, vindt dat niet erg: "Hierdoor sluit de proef écht aan bij de praktijk en zien we straks naar verwachting grote verschillen. Met die verschillen kunnen we volgend jaar de proef finetunen". Naast DLV Advies is ook Delphy en WUR betrokken.Effect van veldperiode en bewaarregime
In de koprotproef wordt onderzocht wat het effect is van de veldperiode (periode tussen het rooien en opladen) en het bewaarregime. Om verschil in ras uit te sluiten is gekozen voor 1 ras. Op de verschillende proefvelden is er kunstmatige koprotinfectie toegediend, op drie verschillende momenten: vroeg, midden en laat. De partijen zijn op praktijkniveau geteeld. De gewasbescherming is er op gericht om valse meeldauw te voorkomen. De gekozen middelen hebben geen of een minimale werking op koprot.. De partijen zijn tegelijk gerooid, waarvan de ene partij na één dag binnen is gereden en de andere partij na twee weken nog op het land ligt. De uien worden blootgesteld aan verschillende bewaarregiems: bewaring met buitenlucht waarbij de ventilator continu draait. Een bewaring op een temperatuur van 20 graden, waarbij de ene partij snel is gedroogd, de andere partij langzaam: op 30% van de snelheid van de snelle opwarming. Datzelfde is gedaan met een temperatuur van 32 graden.

Telers denken mee in het onderzoek
Op laboratoriumniveau is eerder onderzocht wat de bewaartemperatuur voor effect heeft op koprot. Daaruit bleek dat de schimmeldraden van koprot bij een temperatuur van 20 graden het hardste groeien. Een bewaring van 25 graden of 15 graden remt de ontwikkeling van koprot, boven de 30 graden ligt de ontwikkeling stil. Versluis: "Het is nu afwachten of we dit resultaat ook in de praktijk meten, daar draait het tenslotte om binnen Uireka. Het bewaren gaat op praktijkniveau in complete kisten en vindt plaats op een praktijkbedrijf." Middels de werkgroep zijn telers, verwerkers en adviseurs nauw betrokken bij de proef. "Ik heb de werkgroep een aantal keuzes laten zien voor de opzet van het onderzoek. Daaruit is gekozen en zijn dingen toegevoegd en weggelaten. De suggestie voor het drogen met buitenlucht is bijvoorbeeld een verzoek vanuit telers, omdat er nog veel gebruik gemaakt wordt van deze methode. Een andere suggestie is het onderzoek naar kale uien. Er wordt veronderstelt dat een hoge bewaartempratuur resulteert in meer kale uien. Het is relatief eenvoudig dit toe te voegen aan het onderzoek", vertelt Versluis.

December resultaten bekend
Harrie Versluis verwacht grote verschillen tussen de partij die direct de bewaring in is ingegaan en de partij die een langere veldperiode kent. In het najaar vinden de onderzoeken plaatsen, in de december worden de eerste resultaten verwacht.

Bron: Uireka

Publicatiedatum: 22-9-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

8-8-2018 Gouden tijden voor Italiaanse uien
7-8-2018 VK: 25% minder uien
29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekraïense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers