Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
AHDB vastbesloten om Schotse telers te helpen

Het Agriculture and Horticulture Development Board (zeg maar de Britse LTO), dat deze week Schotland bezocht, deed een duidelijke toezegging om zich in te gaan zetten om de toekomst van Schotse telers te waarborgen.
 
Er werd een bezoek gebracht aan bedrijven in Angus en Meigle om vast te stellen wat de uitdagingen zijn voor de fruitsector. Daarnaast was er overleg met de NFUS en Food and Drink Scotland om te kijken hoe een integrale Schotse aanpak de sector kan voorbereiden op de komende uitdagingen, waaronder -niet in de laatste plaats- Brexit.
 
Samenwerking was het onderliggende thema voor wat betreft de plannen van het AHDB, dat benadrukte hoe het met de belangrijkste partners samenwerkte  om productiemiddelen en expertise te bundelen. "In Schotland werken we niet alleen met organisaties zoals Quality Meat Scotland en het SRUC, maar ook met onderzoeksinstituten, de NFUS en natuurlijk de Schotse regering", aldus AHDB-directeur Jane King.
 
"Maar nu Brexit eraan komt willen we die banden versterken, zodat we sneller verbeteringen in de Schotse landbouwsector door kunnen voeren. We kunnen als sector veel efficiënter zijn als we beter samenwerken en de branche op een meer coherente manier mobiliseren."
 
Eind oktober zal het AHDB haar eerste Brexit-rapport uitbrengen, met een expliciete focus op Schotland. Dat zal informatie, data en analyses bevatten die het land moeten helpen zich voor te bereiden op de onzekere toekomst. Het AHDB heeft ook gewerkt aan modellen die de effecten van Brexit op de verschillende sectoren voorspellen. Verder wordt er gekeken naar een scala aan scenario's en gevolgen die door de telers en kwekers ervaren zullen worden.
 
King voegde hieraan toe: "Het is erg belangrijk dat de branche niet klakkeloos Brexit in gaat. We moeten nu al over de gevolgen nadenken, en de mensen daarop voorbereiden."
 
Een ander belangrijk AHDB-initiatief dat een positieve impact moet hebben op de Schotse industrie is Farmbench, een nieuw ijkingssysteem dat deze herfst in het Verenigd Koninkrijk zal worden uitgerold. Hierdoor zullen telers in staat zijn om productiekosten goed te analyseren en vergelijken. Kosten kunnen worden verdeeld over rundvlees-, schapen-, aardappel- en akkerbouwbedrijven.

"Belangrijk in onze visie is om een industrie van wereldklasse te creëren, die met de allerbesten kan concurreren en door de allerbesten wordt geïnspireerd. Daarnaast moeten we kijken naar wat de besten doen, en naar onze eigen bedrijven," aldus King.
 
Bron: thescottishfarmer.co.uk

Publicatiedatum: 5-10-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Ongekend hoog niveau voor tomatenexport in 2017
19-1-2018 Bedrijfsleven moet zich voorbereiden op kosten Brexit
17-1-2018 “Importeren vanuit Dominicaanse Republiek kan de oplossing zijn”
16-1-2018 Amerikaanse belangenvereniging introduceert dienst voor juridische toetsing etikettering
16-1-2018 Europese Commissie verhoogt de financiering voor de afzetbevordering van Europese landbouwproducten
15-1-2018 Europese Commissie verhoogt financiering voor afzetbevordering Europese landbouwproducten
15-1-2018 Oezbekistan wil groentencorridor naar Baltische staten
15-1-2018 De euro: alle seinen op groen
15-1-2018 AGF-export Vietnam bereikt record van €2,9 miljard
12-1-2018 Preferentiële importheffingen Vietnam vanaf 2018 geldig
12-1-2018 Onderhandelaar Brexit staat open voor contact met bedrijfsleven
12-1-2018 Millennials en 40+: meer overeenkomsten dan verschillen
11-1-2018 Griekenland wil lokale teelt beschermen
9-1-2018 “Wat gaan Surinaamse telers exporteren?”
9-1-2018 Vietnam: Export AGF stijgt
8-1-2018 Britse telers krijgen langere overgangsperiode Brexit
8-1-2018 “Ons IQ daalt als we te weinig slapen”
5-1-2018 35 jaar wereldeconomie als een levend organisme
5-1-2018 EU en Chili praten over verlenging associatieverdrag
5-1-2018 Asda stapt uit inkoopgroep EMD