Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
AHDB vastbesloten om Schotse telers te helpen

Het Agriculture and Horticulture Development Board (zeg maar de Britse LTO), dat deze week Schotland bezocht, deed een duidelijke toezegging om zich in te gaan zetten om de toekomst van Schotse telers te waarborgen.
 
Er werd een bezoek gebracht aan bedrijven in Angus en Meigle om vast te stellen wat de uitdagingen zijn voor de fruitsector. Daarnaast was er overleg met de NFUS en Food and Drink Scotland om te kijken hoe een integrale Schotse aanpak de sector kan voorbereiden op de komende uitdagingen, waaronder -niet in de laatste plaats- Brexit.
 
Samenwerking was het onderliggende thema voor wat betreft de plannen van het AHDB, dat benadrukte hoe het met de belangrijkste partners samenwerkte  om productiemiddelen en expertise te bundelen. "In Schotland werken we niet alleen met organisaties zoals Quality Meat Scotland en het SRUC, maar ook met onderzoeksinstituten, de NFUS en natuurlijk de Schotse regering", aldus AHDB-directeur Jane King.
 
"Maar nu Brexit eraan komt willen we die banden versterken, zodat we sneller verbeteringen in de Schotse landbouwsector door kunnen voeren. We kunnen als sector veel efficiŰnter zijn als we beter samenwerken en de branche op een meer coherente manier mobiliseren."
 
Eind oktober zal het AHDB haar eerste Brexit-rapport uitbrengen, met een expliciete focus op Schotland. Dat zal informatie, data en analyses bevatten die het land moeten helpen zich voor te bereiden op de onzekere toekomst. Het AHDB heeft ook gewerkt aan modellen die de effecten van Brexit op de verschillende sectoren voorspellen. Verder wordt er gekeken naar een scala aan scenario's en gevolgen die door de telers en kwekers ervaren zullen worden.
 
King voegde hieraan toe: "Het is erg belangrijk dat de branche niet klakkeloos Brexit in gaat. We moeten nu al over de gevolgen nadenken, en de mensen daarop voorbereiden."
 
Een ander belangrijk AHDB-initiatief dat een positieve impact moet hebben op de Schotse industrie is Farmbench, een nieuw ijkingssysteem dat deze herfst in het Verenigd Koninkrijk zal worden uitgerold. Hierdoor zullen telers in staat zijn om productiekosten goed te analyseren en vergelijken. Kosten kunnen worden verdeeld over rundvlees-, schapen-, aardappel- en akkerbouwbedrijven.

"Belangrijk in onze visie is om een industrie van wereldklasse te creŰren, die met de allerbesten kan concurreren en door de allerbesten wordt ge´nspireerd. Daarnaast moeten we kijken naar wat de besten doen, en naar onze eigen bedrijven," aldus King.
 
Bron: thescottishfarmer.co.uk

Publicatiedatum: 5-10-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Staay Food Group meldt ID-Fraude
20-7-2018 Schouten deelt kritiek van CLTV op Nederlandss strategie in GMO groenten en fruit niet
20-7-2018 IMF: Nederland zwaar getroffen bij harde brexit
20-7-2018 Boerenbond vraagt om erkenning landbouwramp
20-7-2018 Negen aandeelhouders tweede generatie De Groot en Slot aan de slag met familiestatuut
20-7-2018 Agf-dieven slaan toe
20-7-2018 EC geeft informatie over nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid
20-7-2018 Grote stijging Turkse AGF-export naar Rusland
20-7-2018 Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld
20-7-2018 "Zachte Brexit is nog ver weg"
19-7-2018 Nigeriaanse ondernemers verkiezen bitcoins boven eigen valuta
19-7-2018 Zo los je je vijf grootste WhatsApp ergernissen op
19-7-2018 Buren en NFO starten pilot Ĺcontrole huisvestingĺ
18-7-2018 Provincie Noord-Holland gaat vogelschade voor 60% vergoeden
18-7-2018 EU en Japan zetten handtekening onder vrijhandelsakkoord
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
17-7-2018 De Castro wil oneerlijke handelspraktijken aanpakken
17-7-2018 Telersvereniging kan teler te hulp schieten bij inkomensdaling
16-7-2018 Duitsland: overzees hardfruit voert de boventoon
16-7-2018 EU: Ç10 miljoen euro om groenten en fruit te promoten