Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Joaquin F1

Bayer introduceert nieuwe gele langedagui

Bayer maakt zijn assortiment van gele lange-dag-uien compleet met de Joaquin F1, een bijzonder ras met een grote omvang en daardoor minder verspilling en een hoger rendement. Dit is een landbouwkundig voordeel voor de teler en tegelijkertijd een commercieel voordeel voor de distributeur. Door zijn onderscheidende eigenschappen is deze uiensoort al snel tot een toonaangevend ras verklaard. Het uienteam van Bayer heeft met ontwikkeling van de Joaquin F1 voldaan aan de behoeften van telers die op zoek zijn naar een ui die zelfs in ongunstige omstandigheden veilig en zeer productief is. Het is een plant met een hoge groeikracht die elke stresssituatie kan verdragen. "De groei van Joaquin F1 verandert niet door het gebruik van herbiciden, zoals dat bij andere rassen wel gebeurt. Ook kan de sterke ui goed tegen stress en trips," legt Curro de La Cruz Valera, accountmanager uien bij Bayer, uit.

Lange bewaring
Naast de genoemde voordelen voor de teler is de Joaquin F1 lang te bewaren en heeft de ui een zeer stevige, strakke schil en een aantrekkelijke kleur. Het is een geschikt ras voor de export, omdat het voldoet aan alle kwaliteitseisen die consumenten uit landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben.''We hebben met Joaquin F1 een belangrijke innovatie bereikt in het segment van gele lange-dag-uien. We hebben laten zien dat het succesvol en winstgevend kan zijn om een nieuw robuust ras op de markt te brengen, een ras dat niet bezwijkt onder moeilijke omstandigheden. Ook dit vermindert de verspilling van de uien," voegt Curro de la Cruz toe.

Joaquin F1 is een lang cyclisch ras dat wordt gezaaid op de gebruikelijke zaaidata, van half januari tot half maart. Op dit moment is Joaquin F1 het nieuwste ras van het merk Nunhems in het gele uiensegment. Zij hebben ook andere rassen als Vaquero F1, Valero F1, Granary F1, Utrero F1 en Pandero F1.

Meer kwaliteit voor minder geld
Joaquin F1 is het resultaat van het verbeteringsprogramma van Bayer dat als doel heeft om nieuwe uienrassen te ontwikkelen die een hogere kwaliteit tegen een lagere prijs bieden. Dit programma richt zich op het ontwikkelen van rassen met een betere opslagcapaciteit, een betere kwaliteit voor industriële verwerking en met een hoge mate van stresstolerantie, biotisch of abiotisch. "Onder de biotische factoren waar we aan werken is Trips en het Iris gele vlekvirus, een virale ziekte overgedragen door Trips. Zowel het insect als het virus dat het draagt, zijn prioriteiten, omdat ze niet alleen belangrijk zijn bij de productie van de bollen, maar ook bij de productie van uienzaad", zei Juan Carlos Brevis, geneticus bij Bayer, tijdens de technische conferentie die in Barrax (Albacete) is gehouden voor de officiële presentatie van Joaquin F1.


Elías Martínez, van Bioera

Tijdens de technische conferentie heeft de voorzitter van de Vereniging van Telers en Exporteurs van Uien (ACEC), Alfonso Tarazona, de huidige situatie van de Europese uienhandel geëvalueerd. Daarnaast heeft Elías Martínez de la Cuesta, werkzaam bij het bedrijf Bioera, de verbetering van de efficiëntie van de teelt door micro-organismen behandeld. Deze presentaties hebben de veldbezoeken om meer over de Joaquin F1 te weten te komen, aangevuld.

* APC is toegekend en wordt momenteel aangevraagd voor opname in de Common Catalogue of Vegetable Varieties.


Productinformatie:
Elvira Vitores
Tel.: (+34) 950 497 776


Publicatiedatum: 1-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekraïense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?