Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vier keer Johan aan het woord:

Wat is de beste afzetstrategie?

Johan Klompe, akkerbouwer te Zonnemaire.
Johan Klompe teelt acht hectare zaaiuien en ruim dertig hectare plantuien. "We rijden de zaaiuien altijd de schuur in en verkopen de uien op het moment dat wij denken dat het juiste tijdstip is om te verkopen. De verkoop doe ik altijd in overleg met mijn compagnon Arjon Knop met wie ik samen Mts VKK run. Als we verkopen, gaat de schuur bij ons altijd in één keer leeg. De uien gaan meestal in de eerste helft van het exportseizoen weg. We verkopen ze meestal aan dezelfde partij maar zitten hier niet aan vast. Er komen hier verschillende handelaren over de vloer."





Johan van Nieuwenhuijzen, akkerbouwer te Melissant.
Johan van Nieuwenhuijzen heeft vijftig jaar ervaring in de uien. Tegenwoordig is het zijn dochter Janine die het bedrijf in Melissant aan- stuurt. Ze telen jaarlijks circa twaalf hectare gele zaaiuien en zes hectare sjalotten. "Alle uien worden bij het oogsten naar binnen gereden naar een van de twee bewaarschuren: een eenvoudige en een moderne. De uien in de wat eenvoudige bewaarschuur verkopen we als eerste. Dat is meestal in november. In april zijn onze schuren meestal leeg. Slechts een enkele keer loopt het nog door tot mei. Per keer verkopen we drie à vier vrachtwagens. Op die manier spreiden we de verkoop en hopen we op een goede gemiddelde prijs over deze periode. Als meetpunt houden we de poolprijzen aan. Vaak zitten we daar net boven. Deze afzetstrategie bevalt ons prima. We doen al een aantal jaren prettig zaken met PPA." Over poolen is hij niet zo enthousiast: "De beheerders van deze pools doen het momenteel best goed, dat valt niet te ontkennen. Maar pools en contracten verhogen het volume in de markt. Daardoor ontstaat prijsdruk. In de jaren '70 en '80 werd er ook veel gepoold en gecontracteerd. Nadat de prijzen een aantal jaren slecht waren en boer en handel ermee ophielden, volgde een aantal goede jaren. Je ziet nu dat de geschiedenis zich aan het herhalen is."

Johan Koop, akkerbouwer te Emmer-Compascuum.
Johan Koop runt samen met zijn vader een akkerbouwbedrijf in Emmer-Compascuum. Hier teelt hij bieten, poot-, consumptie- en zetmeelaardappelen, Parijse worteltjes, korrelmais, cichorei en heeft hij sinds twee jaar uien in het bouwplan. "Met de uien heb ik een vruchtwisseling van tien jaar. Dat is een veilige marge, maar dan heb je geen kans op grote problemen", aldus Johan Koop. Uien passen prima in zijn bouwplan: "Eerst wil ik de teelt goed in de vingers hebben, voordat ik eventueel meer ga verbouwen of zelf meer ga investeren. De zeven hectare Hypark heb ik in een pool gedaan, zodat ik zeker ben van een afzet. Zelf heb ik nog geen opslagruimte voor uien, maar dat sluit ik voor de toekomst niet uit. Afgelopen jaar had ik een goed tonnage en een mooie kwaliteit. Daar word je al blij van", besluit Johan Koop.

Johan van den Bergh, akkerbouwer te Lelystad.
Op zijn biologische bedrijf in Lelystad teelt Johan van den Bergh wortelen, pompoenen, rode bieten, witlofpennen, graan en uien. Op het gangbare bedrijf teelt hij aardappelen en uien. "In mijn bedrijf kan ik in kisten en los in een box bewaren, voor zowel bio als gangbaar. Met de kistenbewaring kan ik mooi gespreid verkopen, vanuit de box zijn het de grotere hoeveelheden. Dat is qua opslag goedkoper dan in kisten", vertelt Johan van den Bergh. "In het verschil in gangbaar en biologisch zit al meteen een deel van mijn afzetstrategie. Ver- der heb ik ook rode en gele uien, een deel daarvan zijn vroege rassen. Deze gaan af land weg. De rest sla ik op in kisten. Als een iets kleinere partij nodig is, kan ik die zo leveren. Ik heb wat dat betreft mijn eigen pool. Maar ik doe ook mee met een gedeelte in een pool in Flevoland. De beste strategie is op het hoogste punt van de markt te verkopen. Maar wanneer dat is weet je natuurlijk nooit. En anders moet je verkopen wanneer je tevreden bent met de prijs."

Bron: Uienmagazine
De Groot en Slot B.V.
Westelijke Randweg 1
1721 CH Broek op Langedijk
Publicatiedatum: