Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Vier keer Johan aan het woord:

Wat is de beste afzetstrategie?

Johan Klompe, akkerbouwer te Zonnemaire.
Johan Klompe teelt acht hectare zaaiuien en ruim dertig hectare plantuien. "We rijden de zaaiuien altijd de schuur in en verkopen de uien op het moment dat wij denken dat het juiste tijdstip is om te verkopen. De verkoop doe ik altijd in overleg met mijn compagnon Arjon Knop met wie ik samen Mts VKK run. Als we verkopen, gaat de schuur bij ons altijd in één keer leeg. De uien gaan meestal in de eerste helft van het exportseizoen weg. We verkopen ze meestal aan dezelfde partij maar zitten hier niet aan vast. Er komen hier verschillende handelaren over de vloer."

Johan van Nieuwenhuijzen, akkerbouwer te Melissant.
Johan van Nieuwenhuijzen heeft vijftig jaar ervaring in de uien. Tegenwoordig is het zijn dochter Janine die het bedrijf in Melissant aan- stuurt. Ze telen jaarlijks circa twaalf hectare gele zaaiuien en zes hectare sjalotten. "Alle uien worden bij het oogsten naar binnen gereden naar een van de twee bewaarschuren: een eenvoudige en een moderne. De uien in de wat eenvoudige bewaarschuur verkopen we als eerste. Dat is meestal in november. In april zijn onze schuren meestal leeg. Slechts een enkele keer loopt het nog door tot mei. Per keer verkopen we drie à vier vrachtwagens. Op die manier spreiden we de verkoop en hopen we op een goede gemiddelde prijs over deze periode. Als meetpunt houden we de poolprijzen aan. Vaak zitten we daar net boven. Deze afzetstrategie bevalt ons prima. We doen al een aantal jaren prettig zaken met PPA." Over poolen is hij niet zo enthousiast: "De beheerders van deze pools doen het momenteel best goed, dat valt niet te ontkennen. Maar pools en contracten verhogen het volume in de markt. Daardoor ontstaat prijsdruk. In de jaren '70 en '80 werd er ook veel gepoold en gecontracteerd. Nadat de prijzen een aantal jaren slecht waren en boer en handel ermee ophielden, volgde een aantal goede jaren. Je ziet nu dat de geschiedenis zich aan het herhalen is."

Johan Koop, akkerbouwer te Emmer-Compascuum.
Johan Koop runt samen met zijn vader een akkerbouwbedrijf in Emmer-Compascuum. Hier teelt hij bieten, poot-, consumptie- en zetmeelaardappelen, Parijse worteltjes, korrelmais, cichorei en heeft hij sinds twee jaar uien in het bouwplan. "Met de uien heb ik een vruchtwisseling van tien jaar. Dat is een veilige marge, maar dan heb je geen kans op grote problemen", aldus Johan Koop. Uien passen prima in zijn bouwplan: "Eerst wil ik de teelt goed in de vingers hebben, voordat ik eventueel meer ga verbouwen of zelf meer ga investeren. De zeven hectare Hypark heb ik in een pool gedaan, zodat ik zeker ben van een afzet. Zelf heb ik nog geen opslagruimte voor uien, maar dat sluit ik voor de toekomst niet uit. Afgelopen jaar had ik een goed tonnage en een mooie kwaliteit. Daar word je al blij van", besluit Johan Koop.

Johan van den Bergh, akkerbouwer te Lelystad.
Op zijn biologische bedrijf in Lelystad teelt Johan van den Bergh wortelen, pompoenen, rode bieten, witlofpennen, graan en uien. Op het gangbare bedrijf teelt hij aardappelen en uien. "In mijn bedrijf kan ik in kisten en los in een box bewaren, voor zowel bio als gangbaar. Met de kistenbewaring kan ik mooi gespreid verkopen, vanuit de box zijn het de grotere hoeveelheden. Dat is qua opslag goedkoper dan in kisten", vertelt Johan van den Bergh. "In het verschil in gangbaar en biologisch zit al meteen een deel van mijn afzetstrategie. Ver- der heb ik ook rode en gele uien, een deel daarvan zijn vroege rassen. Deze gaan af land weg. De rest sla ik op in kisten. Als een iets kleinere partij nodig is, kan ik die zo leveren. Ik heb wat dat betreft mijn eigen pool. Maar ik doe ook mee met een gedeelte in een pool in Flevoland. De beste strategie is op het hoogste punt van de markt te verkopen. Maar wanneer dat is weet je natuurlijk nooit. En anders moet je verkopen wanneer je tevreden bent met de prijs."   

Bron: Uienmagazine
De Groot en Slot B.V.
Westelijke Randweg 1
1721 CH Broek op Langedijk

Publicatiedatum: 22-12-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekraïense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?