Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Alessandro Amadei, Elisam:

Interne kwaliteit: kansen om de markt te verbeteren

"De laatste jaren is de vraag naar interne kwaliteitsevaluatie van groenten en fruit explosief gestegen, met name voor uien en appels. Dit komt waarschijnlijk omdat er bij deze twee producten sprake is van een eerste en tweede keus. In feite is deze evaluatie erop gericht om te onderzoeken hoe producten met een interne verslechterde kwaliteit de consument zouden schaden. Het is niet mogelijk om een handmatige selectie te maken omdat defecten aan het product van buitenaf bijna niet te zien zijn."Daarom heeft Alessandro Amadei, manager elektro bij het Italiaanse Elisam, samen met het Nederlandse bedrijf Ellips een apparaat ontwikkeld om de interne kwaliteit te meten aan de hand van licht. Een streepje licht straalt op het product en dat wordt geanalyseerd op basis van het 'breken' waarna de interne eigenschappen kunnen worden bepaald. Met deze revolutionaire methode is het mogelijk om problemen en interne schade te detecteren. De markers zijn: rot, brixwaarde, droge substantie, zuurgraad, en rijping. Volgens Amadei kunnen in principe alle eigenschappen van een product worden gemeten met gebruik van verschillende technieken en instrumenten. Toch zijn er twee elementen waar rekening mee gehouden moet worden: de nauwkeurigheid van de meting en de kosten.
"Eigenlijk heeft iedereen interesse in verschillende interne kenmerken van groenten en fruit. Denk aan suikergehalte, zuurgraad, droge substantie, hoeveelheid water. Het probleem is dat de technologie hoge kosten met zich meebrengt en er zijn maar weinig ge´nteresseerden die bereid zijn om veel geld uit te geven. Toch denk ik niet dat dit een onoplosbaar probleem is, het is een kwestie van investeren zodat de technologie kan worden verfijnd en in een andere context kan worden toegepast," gaat Amadei door.Volgens Amadei kan dit selectiesysteem op dit moment al worden toegepast op uien, appels en dadels. "Over het algemeen kan het worden toegepast op producten waar het interne kwaliteitsverschil het verschil maakt wat betreft de verkoopprijzen. Het moet duidelijk zijn dat de analyse van interne kwaliteit zinvol is als de markt in staat is om het verrichtte werkt te waarderen en ervoor te betalen. Anders blijft het gewoon bij praten."

Voor verkoop in supermarkten zijn er een aantal kenmerken vereist, lage prijzen en uitzonderlijke kwaliteit. "Veel winkels zijn op zoek naar technologieŰn om de productkwaliteit te verbeteren en de kosten te verlagen. Dat is wat wij onze klanten bieden: geen uitgave, maar een investering waarmee de winst wordt verhoogd door een product van hogere kwaliteit te leveren. Uit onze analyse is gebleken dat de investering in sommige gevallen in minder dan een jaar is terugverdiend dankzij de hogere winst. Ik vind dit een uitzonderlijk resultaat.""De technologie maakt het mogelijk alleen echt afval te verwijderen met een nauwkeurigheid van meer dan 95%. Een handmatige selectie geeft slechts een percentage van 60-65%. Ik zou zeggen dat de cijfers voor zich spreken."

Over de principes van Elisam zegt Amadei het volgende: "Elisam gebruikt materialen van topkwaliteit om de betrouwbaarheid van de installatie te waarborgen. We letten op details en klantbehoeften en daarom hebben we een zeer goed aftersales service. Onze medewerkers staan altijd klaar om onze klanten te helpen."

"Het is niet ons doel om op de markt te komen en een prijzenoorlog te voeren. We proberen onze klanten altijd de beste technologie te beiden en dit brengt nu eenmaal hogere kosten met zich mee. Ik heb het dan over de initiŰle investering want onze technologie betaalt zich snel terug in termen van betrouwbaarheid en kwaliteit," benadrukt Amadei.

Contact:
Alessandro Amadei
via Emilia Levante 3510
47020 Budrio di Longiano (FC) - Italy
Tel.: +39 0547 59257
Fax: +39 0547 57496
Email: info@elisamgrading.com
Web: www.elisamgrading.com

Publicatiedatum: 8-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Volautomatische dozensluitmachine voor kartonnen verpakkingen
21-6-2018 Wegen, etiketteren, klanten adviseren en transacties met ÚÚn winkelweegschaal
14-6-2018 Gir˛ lanceert nieuwe verpakkingsmachine EXACT-100
13-6-2018 AGF-schilmachines voor dummies
12-6-2018 Kronen viert 40-jarig bestaan op 27 en 28 september 2018
11-6-2018 Nieuwe sorteermachine voor blauwe bessen
8-6-2018 Nieuwste UV-C tunnel gedemonstreerd op demodag 21 juni
7-6-2018 Universele Poolse sorteerder voor breed scala aan AGF
7-6-2018 Boomgaard aanplanten kan makkelijker
6-6-2018 Munckhof Machinefabriek na 134 jaar overgenomen
6-6-2018 Nieuwe uiensorteer- en verpakkingslijn voor La Motte
23-5-2018 Flevofruit stopt met telen van fruit, sorteerlijn wordt geveild
17-5-2018 "De interne kwaliteit van het fruit is de graadmeter"
16-5-2018 Rainbow Kleinpak breidt machinepark uit met vier Fuji Flowpackers
14-5-2018 Nieuwe appelpakrobot ontwikkeld
14-5-2018 AGF-verwerkingssystemen worden steeds geavanceerder
9-5-2018 Nieuwe sorteermachine voor blauwe bessen
8-5-2018 Nieuwe meloenensnijder op de markt
7-5-2018 Zweedse Gr÷nsakshallen investeert in groentenverwerkingslijn van Kronen
3-5-2018 Aspergerobot krijgt 1,5 miljoen euro aan Europese subsidie