Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zaaiuienrassen in kistenbewaring tussentijds beoordeeld



Het rassenonderzoek zaaiuien is gestart onder de vlag van UIKC in 2015. Dit is een vergelijking van rassen voor de lange bewaring. De zaadbedrijven kunnen in deze categorie zelf aangeven welke rassen ze getest willen hebben. Het gaat vooral om te kijken hoe de rassen zich verhouden in kwaliteit, zoals hardheid, huidvastheid, kiemrust, vorm, droge stof enz, maar uiteraard ook in opbrengst.



Het rassenonderzoek wordt uitgevoerd op 2 locaties, Zuidwest-Nederland (Colijnsplaat) en Flevopolder (Dronten), om op die manier in de oudsher belangrijkste uiengebieden representatief te kunnen zijn. Sinds vorig jaar valt het rassenonderzoek onder het project "meerjarig kwaliteitsonderzoek Nederlandse Uienketen" Uireka. Afgelopen jaar is de rassenlijst op de UIKC uiendag gepresenteerd onder de naam van Uireka.



Aan het rassenonderzoek ligt een belangrijk protocol ten grondslag waarbij zaadbedrijven en verwerkende handel betrokken is. Deze komen minstens 1 keer per jaar samen om het protocol door te spreken en daar waar geoptimaliseerd kan worden, dit door te voeren. Deze bijeenkomst is vandaag weer gehouden. De uienrassen van groeiseizoen 2017, die in kisten bewaard worden bij Goud in Biervliet, worden dan uitgestald en worden bekeken.



Het gaat hier om 25 rassen voor op de rassenlijst en 5 hele nieuwe rassen onder code van de 2 locaties. De uien zullen medio mei/juni verwerkt worden bij JWK onions te Kruiningen en daar door deskundigen in groepen beoordeeld worden. De rassenlijst zal naar verwachting weer op de UIKC uiendag op donderdag 30 augustus gepresenteerd worden.

Publicatiedatum: