Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Grovere uien gewenst

Waterman Onions ziet de kwaliteitsverschillen tussen partijen uien toenemen. "Met het verstrijken van de tijd zien we de tweedeling groeien", stelt Remko Wilms, inkoper. "De partijen van voor de regen komen over het algemeen mooi uit de schuur; die van na de neerslag raken steeds verder achterop." Naast problemen met de kleur en diverse vormen van rot, is ook kieming in veel bewaarplaatsen een probleem. Remko spreekt zelfs van een sluipmoordenaar. "Aan de buitenkant zie je het vaak niet, maar bij het doorsnijden blijkt menig ui al aan het spruiten." Remko adviseert telers om een kiemproef te doen. "Zet een paar uien op vochtige potgrond weg bij kamertemperatuur. Dan zie je snel genoeg of ze kiemen of niet."

Klein lichtpuntje is dat de prijzen de laatste tijd licht zijn gestegen. "Dat was vorig jaar wel anders", stelt Remko. "Toen zette  rond Sinterklaas de daling in. Dit seizoen is het andersom. Voor de beleving van de telers is dat een prettige constatering." Remko waarschuwt tegelijkertijd voor overmatig optimisme. "Voor een gemiddelde kwaliteit wordt momenteel 8 a 9 cent betaald. Het klopt dat er ook al mooiere prijzen zijn gemaakt maar dat geldt alleen voor levering op termijn en voor bovengemiddelde grofte en kleur. En die partijen zijn in de minderheid."Los van de problemen die momenteel spelen in veel uienbewaarplaatsen, neemt het kwaliteitsdenken bij veel telers toe, constateert Remko. "EÚn van de belangrijkste kwaliteitsfactoren is de grofte van een partij. Vooral bij telers van rode uien zie ik dat men soms al heel ver durft te gaan om de grofte te bereiken die de markt vraagt. Ik ken telers die al zijn gezakt naar minder dan 2,5 eenheden zaaizaad per hectare. In het voorjaar schrik je van zo'n perceel maar in september rij je een prachtige partij binnen die significant meer oplevert dan een partij met maar 40% grof." 

Remko denkt dat ook telers van gele uien met de zaaidichtheid een instrument in handen hebben om de grofte van hun uien te be´nvloeden. En ook na het zaaien zijn er nog mogelijkheden. "In z'n algemeenheid kun je zeggen dat je een ui moet verwennen" zegt Remko. "Dus bijvoorbeeld in het voorjaar zo weinig mogelijk pesten met herbiciden. Kijk maar eens hoe voorlijk biologische uien in het voorjaar zijn. Dat scheelt soms wel een paar centimeter aan pijplengte. Ook zijn er praktijkervaringen dat uien goed reageren op schoffelen."

Waterman Onions heeft geen kant-en-klaar teeltrecept voor grove uien maar wil wel de telers helpen bij hun zoektocht naar een betere kwaliteit. Daarom wordt komend seizoen bij het PAGV in Lelystad in opdracht van Waterman Onions een proef aangelegd om te onderzoeken met welke teeltmaatregelen een maximale grofte is te realiseren.

Bron: Waterman

Voor meer informatie:
Waterman

Publicatiedatum: 26-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Markbeeld Amerikaanse uiensector
20-7-2018 Rusland: kwaliteitsuien worden duurder
19-7-2018 Ui van Tropea beleeft redelijk seizoen
18-7-2018 Nederland: uienexport tot en met week 25
17-7-2018 Tekort aan bewaarcapaciteit komt Indiase uientelers duur te staan
13-7-2018 Meer vraag in Amerika naar rode uien
12-7-2018 Nederland: uienexport tot en met week 24
11-7-2018 "Tegenovergesteld uienjaar goed mogelijk"
10-7-2018 VS: Trailer met uien in lichterlaaie
6-7-2018 "Opnieuw een exportrecord uien, maar in tweede helft seizoen geen prijs te maken"
3-7-2018 Nederland: uienexport tot en met week 23
28-6-2018 Oostenrijk: prijsstijging remt uienexport
27-6-2018 Fraude door Indonesische uienimporteurs
27-6-2018 Nederland: uienexport tot en met week 22
26-6-2018 Amerikaanse sjalottenmarkt overspoeld
26-6-2018 Torenhoge uienprijzen in Turkije
22-6-2018 Een mol in de uien
19-6-2018 Nederland: uienexport tot en met week 21
15-6-2018 "Sommige telers zijn 'vergeten' hun uien te verkopen"
15-6-2018 Filipijnen: douane neemt gesmokkelde uien in beslag