Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grovere uien gewenst

Waterman Onions ziet de kwaliteitsverschillen tussen partijen uien toenemen. "Met het verstrijken van de tijd zien we de tweedeling groeien", stelt Remko Wilms, inkoper. "De partijen van voor de regen komen over het algemeen mooi uit de schuur; die van na de neerslag raken steeds verder achterop." Naast problemen met de kleur en diverse vormen van rot, is ook kieming in veel bewaarplaatsen een probleem. Remko spreekt zelfs van een sluipmoordenaar. "Aan de buitenkant zie je het vaak niet, maar bij het doorsnijden blijkt menig ui al aan het spruiten." Remko adviseert telers om een kiemproef te doen. "Zet een paar uien op vochtige potgrond weg bij kamertemperatuur. Dan zie je snel genoeg of ze kiemen of niet."

Klein lichtpuntje is dat de prijzen de laatste tijd licht zijn gestegen. "Dat was vorig jaar wel anders", stelt Remko. "Toen zette rond Sinterklaas de daling in. Dit seizoen is het andersom. Voor de beleving van de telers is dat een prettige constatering." Remko waarschuwt tegelijkertijd voor overmatig optimisme. "Voor een gemiddelde kwaliteit wordt momenteel 8 a 9 cent betaald. Het klopt dat er ook al mooiere prijzen zijn gemaakt maar dat geldt alleen voor levering op termijn en voor bovengemiddelde grofte en kleur. En die partijen zijn in de minderheid."



Los van de problemen die momenteel spelen in veel uienbewaarplaatsen, neemt het kwaliteitsdenken bij veel telers toe, constateert Remko. "Eén van de belangrijkste kwaliteitsfactoren is de grofte van een partij. Vooral bij telers van rode uien zie ik dat men soms al heel ver durft te gaan om de grofte te bereiken die de markt vraagt. Ik ken telers die al zijn gezakt naar minder dan 2,5 eenheden zaaizaad per hectare. In het voorjaar schrik je van zo'n perceel maar in september rij je een prachtige partij binnen die significant meer oplevert dan een partij met maar 40% grof." 

Remko denkt dat ook telers van gele uien met de zaaidichtheid een instrument in handen hebben om de grofte van hun uien te beïnvloeden. En ook na het zaaien zijn er nog mogelijkheden. "In z'n algemeenheid kun je zeggen dat je een ui moet verwennen" zegt Remko. "Dus bijvoorbeeld in het voorjaar zo weinig mogelijk pesten met herbiciden. Kijk maar eens hoe voorlijk biologische uien in het voorjaar zijn. Dat scheelt soms wel een paar centimeter aan pijplengte. Ook zijn er praktijkervaringen dat uien goed reageren op schoffelen."

Waterman Onions heeft geen kant-en-klaar teeltrecept voor grove uien maar wil wel de telers helpen bij hun zoektocht naar een betere kwaliteit. Daarom wordt komend seizoen bij het PAGV in Lelystad in opdracht van Waterman Onions een proef aangelegd om te onderzoeken met welke teeltmaatregelen een maximale grofte is te realiseren.

Bron: Waterman

Voor meer informatie:
Waterman
Publicatiedatum: