Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Beheersing van de uienvlieg en schadelijke insecten in de toekomst

De toelating van Fipronil (Mundial) is op verzoek van de toelatingshouder op 1 mei 2017 ingetrokken. De uiterste opgebruiktermijn is 31 maart 2019. Na deze datum mag uienzaad niet meer met Fipronil gecoat worden. Uienzaad dat reeds gecoat is, mag in 2018 en 2019 nog wel geleverd en uitgezaaid worden. De intrekking van de toelating van Fipronil betekent
een nieuwe uitdaging voor de bestrijding van de uienvlieg (Delia antiqua).

Naast Fipronil hebben de steriele Uienvliegen van de Groene Vlieg Bio
Control zich de afgelopen decennia bewezen als een effectieve methode om de plaagdruk van de uienvlieg beheersbaar te houden. De Steriele Insecten Techniek (SIT) van de Groene Vlieg Bio Control is een betrouwbaar Biologisch alternatief voor zaadcoating. Door het succes van de SIT groeide de toepassing sinds 2010 met 100% in areaal. Naast de traditionele gebieden zoals Flevoland en Noord Holland wordt de SIT de laatste jaren ook in de teeltgebieden in Groningen, Friesland, Zeeland en Limburg ingezet. Komend jaar wordt een start gemaakt in Drenthe. 

Naast de bestrijding van de Uienvlieg biedt De Groene Vlieg Bio Control ook de mogelijkheid om gelijktijdig andere schadelijke insecten, zoals de Bonenvlieg en Trips, te monitoren waardoor adequaat middelen ingezet kunnen worden die deze schadelijke insecten kunnen beheersen. De SIT van De Groene Vlieg Bio Control biedt sterke voordelen als het gaat om een beheersing van de Uienvlieg ten opzichte van chemische bestrijdingsmethoden, onder andere doordat er geen resistentie kan ontstaan en het een milieuvriendelijke methode is. 

Belangrijke voorwaarde voor het kunnen toepassen van de SIT is dat de druk van de uienvlieg aanvaardbaar is zodat de SIT optimaal kan worden ingezet. Dit betekent dat voor de toepassing van de SIT in nieuwe teeltgebieden allereerst gedurende minimaal 1 groeiseizoen wordt gemonitord. Op basis van de plaagdruk wordt besloten of het gebied geschikt is voor toepassing van de SIT van De Groene Vlieg Bio Control. Ingrijpen op basis van zorgvuldige monitoring van de uienvlieg populatie en andere (plaag) insecten en is fundamenteel voor een goede plaagbeheersing.

De verwachting is dat de vraag naar de SIT zal toenemen door het verdwijnen van Fipronil als zaadcoating. De Groene Vlieg Bio Control is ondertussen druk bezig met het optimaliseren en opschalen van de kweek van Uienvliegen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Mogelijke beperkingen kunnen zijn dat de Uienvliegdruk dermate toeneemt dat de Uienvlieg populatie niet meer te beheersen is met de SIT. Het is daarom
raadzaam om vroegtijdig te starten met monitoring en verantwoord middelen in te zetten ter verlaging van de Uienvlieg druk op nieuwe percelen c.q. nieuwe gebieden. 

Beheersing van de Uienvlieg staat niet op zichzelf. In het algemeen en zeker ook in de Uienteelt geldt dat gezonde gewassen minder gevoelig zijn voor allerlei ziekten en plagen. Dit houdt in dat de fysische, chemische en biologische gesteldheid van de bodem goed moet zijn.


Voor meer informatie:
De Groene Vlieg

Publicatiedatum: 26-1-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent Oekra´ense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?