Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorlopig geen herstel Chinese knoflookprijzen

Hoewel de knoflookprijzen in China vlak na het Chinese nieuwjaar begonnen te stijgen, duurde het slechts tien dagen voordat deze weer gingen dalen. Knoflook met rode schil van gemiddelde kwaliteit uit Shandong en Hebei stond onlangs op een prijs van tussen de 1,9 en 4 yuan (tussen de €0,25 en €0,52) per kilo. Handelaren die knoflook opslaan betalen nu een prijs van rond de 4,6 yuan (€0,59) per kilo, waarbij de opslagkosten per kilo neerkomen op tussen de 0,6 en 1 yuan (tussen €0,08 en €0,13). In de praktijk draaien deze handelaren echter met verlies.
 
Van 2015 tot de eerste helft van 2017 was er in China sprake van hoge knoflookprijzen. Handelaren met knoflook in opslag haalden hier veel voordeel uit. Toen in de tweede helft van 2017 verse knoflook op de markt kwam, kocht het merendeel van de handelaren nog steeds knoflook in tegen een relatief hoge prijs. De prijzen stegen toen nog, waardoor de handelaren een positieve indruk over de marktsituatie kregen. Toen de knoflook in opslag gereed was om op de markt te worden geplaatst, was het aanbod echter inmiddels groter dan de vraag. Dit zette de markt op zijn kop. Het werd sindsdien een stuk lastiger om met opgeslagen knoflook nog prijzen te verkrijgen, die hoger liggen dan toen de knoflook aanvankelijk in opslag werd geplaatst. Op dit moment is het voor de knoflooksector extreem moeilijk om nog winst te genereren.
 
De knoflookmarkt is niet stabiel. Soms stijgt de prijs, waarna deze vervolgens twee dagen gelijk blijft om daarna weer omlaag te zakken. Handelaren durven daarom niet in grote volumes te handelen. Hoewel de tijd nu al is aangebroken om knoflook voor het nieuwjaar op te slaan, wacht het merendeel van de handelaren met knoflook in opslag op de aanloop naar het lentefestival. In die periode wordt in de retailsector relatief snel omzet gegenereerd. Als handelaren in teeltgebieden en handelaren met opslagcapaciteiten goed samenwerken, zijn er misschien nog mogelijkheden voor beperkte prijstoenames.
 
Bron: sxrb.com--Shanxi Agricultural Daily
Publicatiedatum: