Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Opmerking over uienkwaliteit doet stof opwaaien in sector

Tholen - Tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van het slaan van de eerste paal van de nieuwe fabriek van MSP Onions gaf Lindert Moerdijk afgelopen vrijdag aan dat de Nederlandse uienindustrie met de huidige manier van werken niet volledig aan de kwaliteits- en traceerbaarheidseisen van de internationale klanten kan voldoen. De exporteur sprak de verwachting uit dat MSP met de nieuwe optische sorteertechnologie die wordt geïnstalleerd een kwaliteitsniveau gaat vertonen die nu nog niet te zien is in de sector.

Bij collega-exporteur Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions stak die opmerking in het verkeerde keelgat. "Dat MSP nog geen optische sorteermachine heeft en haar kwaliteit en traceerbaarheid blijkbaar niet op orde heeft en daardoor een nieuwe fabriek moet bouwen, betekent nog niet dat de rest van de sector haar zaakjes niet op orde heeft. Wij hebben zelf een optische sorteerder draaien en ook zijn er optische sorteermachines ook bij TOP Onions en Hoogzand operationeel."

Volgens Wiskerke is het tegengestelde het geval. "De Nederlandse uiensector is het succesvoorbeeld van de Nederlandse AGF-sector. Ook binnen GroentenFruit Huis worden we zo genoemd. We exporteren als sector naar ruim 130 landen. Daarbij hebben wij als bedrijf de traceability al jaren geborgd. Onze klanten hebben via onze app met een druk op de knop alle documentatie van een partij uien binnen handbereik van teelt tot supermarktschap."

In een reactie geeft voorzitter Gijsbrecht Gunter van het Comité Uienhandel van GroentenFruit Huis aan dat hij zich niet geroepen voelt om te reageren op meningen van bedrijven onderling. Wel geeft hij aan dat de traceability van de Hollandse uien wordt geborgd. "De manier waarop dit gebeurt, verschilt fors per bedrijf en heeft de laatste jaren bij enkele bedrijven een flinke vlucht genomen. Vaak afhankelijk van de wens van de klant. Het maakt nogal wat uit of dat een supermarkt of een importeur in Afrika is. Voor een markt als Indonesië is het bijvoorbeeld verregaand collectief geregeld."

"Wat niet wegneemt dat we voortdurend verder moeten kijken, iets wat ook gebeurt, zo blijkt uit de projecten waarmee leden bezig zijn. We slagen er in Nederland gelukkig ook goed in om kwaliteitsuien te produceren en blijven daar hard aan werken, want het is onze belangrijkste troef richting de toekomst. Samen met de andere zeven zekerheden, waar traceerbaarheid al jaren een onderdeel van is. Ik ben er trots op dat we als gezamenlijke Nederlandse uiensector juist investeren in de kwaliteit en daarmee het versterken van de exportpositie van de Hollandse ui. Daar sta ik voor, samen met alle leden," besluit de voorzitter.

Publicatiedatum: 6-3-2018
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-3-2018 Terugroepactie gesneden gele uien
20-3-2018 Indonesië: douane onderschept gesmokkelde uien
20-3-2018 Nederland: uienexport tot en met week 8
16-3-2018 "Vlotte afzet rode, tegenvallende markt roze uien en meer reuring in sjalotten"
16-3-2018 Oorzaken daling Argentijnse uienproductie
15-3-2018 Totale waarde export Chinees knoflook neemt toe
15-3-2018 Verklaring Nederlandse ambassade over uienexport naar Panama
13-3-2018 Nederland: uienexport tot en met week 7
13-3-2018 "Het is aan de markt zelf om te bepalen op basis van welke informatie de uien worden verhandeld"
12-3-2018 Argentijns uienaanbod afgenomen
9-3-2018 "Als Brazilië niet terugkomt, is het vermoedelijk einde oefening op de uienmarkt"
7-3-2018 Lagere knoflookprijzen door Europees overaanbod
6-3-2018 Nederland: uienexport tot en met week 6
27-2-2018 Nederland: uienexport tot en met week 5
26-2-2018 Spanje: uien per stuk in plastic verpakt?
23-2-2018 "Grofte van een partij bepalend voor uienprijs"
20-2-2018 Nederland: uienexport tot en met week 4
16-2-2018 "Oogstramingen CBS hebben markt op verkeerde been gezet"
15-2-2018 "Gewijzigde uienoogstraming CBS statistisch, historisch en ook qua groeiseizoen goed verklaarbaar"
14-2-2018 Voorlopig geen herstel Chinese knoflookprijzen