Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer fipronil op uienzaad dan in kippenmest

Fipronil zit ook op uienzaad. Dat is toegestaan, maar opvallend is dat het om een veel grotere hoeveelheid gaat dan bij kippenmest is toegestaan. De fipronil op uienzaad is niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar het blijft wel achter in de grond. Het grootste fipronilrisico is anti-vlooienspray dat wordt gebruikt bij honden en katten, maar daar kan iemand alleen bij verkeerd gebruik last van krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.

Uienzaden kunnen een coating van fipronil hebben. De zaden zijn verpakt per kilo en per pak zit daar 25 gram fipronil in. "Bij de uienteelt mag wettelijk tot 2019 nog fipronil worden gebruikt. Bij de pluimveesector is het middel verboden en voor deze sector gelden strengere normen", zegt toxicoloog Martin van den Berg, van de Universiteit Utrecht. "Er is geen gevaar dat de fipronil in uien terechtkomt. Bovendien pel je een ui, dus is er zeer zeker niks aan de hand met de uien. Wel komt het in de bodem terecht. Hierdoor kan het via het bodemwater een gevaar vormen voor waterdieren en andere insecten."

Van den Berg wijst erop dat fipronil in een anti-vlooienmiddel bij honden en katten het grootste risico voor de volksgezondheid vormt. "Als je met handschoenen aan de vlooienspray gebruikt, is er niks aan de hand", benadrukt de toxicoloog. "Maar als honden of kattenbezitters de dieren binnen enkele dagen na toepassing aaien, kun je via je huid wél fipronil opnemen."

Zie voor meer informatie de site van Omroep Gelderland.


Publicatiedatum: