Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oorzaken daling Argentijnse uienproductie

Een droger klimaat, een kleiner gebied waar geplant is en een gebrek aan aanbod vanuit Brazilië: dat zijn de belangrijkste redenen geweest voor de afname van de hoeveelheid uien die dit jaar binnengekomen zijn op de Centrale Markt van Buenos Aires.

Dit zegt agrarisch expert Daniel Lurman van het Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA). Hij verduidelijkt daarnaast dat er ondanks deze afname geen sprake is van een slechte oogst. "De vroege oogst, die 25 % van de totale teelt omvat, is al verhandeld, terwijl de ui uit de hoofdoogst, die de overige 65 % vertegenwoordigt, momenteel in een aardig tempo verhandeld wordt".

"Het belangrijkste kenmerk van deze oogst is dat het begon zonder ernstige gezondheidsproblemen aangezien er geen gevallen van bacteriose waren. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat er aan het eind van de cyclus geen hevige regenval was en aan de hoge temperaturen, hetgeen de groei van schimmels voorkomt", legt Lurman uit.

Regen
Door de uientelers worden de regenbuien, die zich voordoen in de periode voor de oogst, het meest gevreesd. Die veroorzaken de meeste schade doordat ze de uien in de aarde doen rotten. Volgens Lurman "was dat wat in de laatste jaren de teelt aantastte".

De prijzen die aan telers van vroege uien werden betaald, lagen in het begin rond de 80, 60 en 50 peso (3,20/ 2,40 en 2 euro), wat een aanzienlijke daling betekende. Volgens Lurman zijn de prijzen "nu hersteld en weer terug bij de oorspronkelijke waarde, zodat een hectare, die onder de juiste omstandigheden ongeveer 2000 zakken opbrengt, nu ongeveer 60.000 peso (2401,90 euro) oplevert. Dat betekent dat er 30 peso (1,20 euro) nodig is om de directe kosten te dekken zonder de pacht en overige kosten, zoals infrastructuur, mee te rekenen. Dus als een hectare maar 1300 zakken opbrengt, stijgen de kosten".

Kleiner areaal
In het huidige seizoen hebben de telers van de Centrale Markt van Buenos Aires een kleinere oppervlakte aan uien geplant, hetgeen een andere oorzaak is voor de daling in het aanbod van het product. Ten opzichte van voorgaande seizoenen is er zo'n 25 % minder geplant, toen was er tussen de 10.000 en 12.000 hectare. Volgens Lurman is dat "in dit seizoen 8.000 hectare, vanwege een grotere teelt in Brazilië, wat betekent dat er meer concurrentie is".

Daniel verduidelijkt dat al deze factoren kunnen variëren, afhankelijk van de marktomstandigheden. "Als er bijvoorbeeld een oogst in het zuiden van Brazilië mislukt en er een tekort aan ui ontstaat, zal de Argentijnse ui weer meer waard worden. Dat is het huidige scenario. Het klimaat was blijkbaar goed voor de uienteelt in de hele regio. Zo domineert de ui uit het zuiden van Buenos Aires en Río Negro bijvoorbeeld de binnenlandse markt tot het eind van de winter. We zullen zien wat er daarna gebeurt. Hoewel het een oogst van goede kwaliteit is, moeten we afwachten wat er in de winter gebeurt met de interne markt aangezien er minder geplant is".

Import
Met betrekking tot de uien die Argentinië heeft moeten importeren vanuit externe markten, zegt Lurman dat het gaat om redelijk onbetekenende hoeveelheden die in Brazilië gekocht zijn. Dit was vooral nodig vanwege enkele problemen met de teelt in Santiago del Estero, waar de oogst niet groot genoeg was. Op het niveau van de concurrentie ziet het er positief uit, aangezien, volgens Lurman "Brazilië extra communautaire uien heeft toegevoegd aan de zogenaamde LETEC (Uitzonderingslijsten op het Gemeenschappelijk Buitentarief). Dit zorgt ervoor dat naast andere factoren de Europese ui dit jaar een invoertarief van 25 % zal betalen, hetgeen de competitiviteit van de nationale ui verbetert. Dit tarief zal echter wel verlaagd worden in de komende jaren: 20 % in 2019 en 15 % in 2020".



De Argentijnse ui in cijfers
Volgens gegevens van de Nationale Universiteit van het Zuiden (UNS) en Corfo Río Colorado, wordt in Argentinië tussen de 18.000 en 22.000 hectare ui geplant. In de rest van het land worden de ramingen gedaan op basis van het raadplegen van bronnen in de uienketen.

In dit seizoen werd er in de provincie Río Negro ongeveer 3500 hectare geplant in het gebied van Cuyo rond de 3000 en in het noorden van Argentinië ook rond de 3000 hectare. In Mar del Plata was het echter maar ongeveer 400 hectare. "Op basis van deze gegevens zou je kunnen zeggen dat de teelt verbrokkeld is", zegt Lurman.

Het Zuidwesten van Buenos Aires levert over het algemeen ongeveer de helft van de oogst van uien, waarvan 60 tot 70 % bestemd is voor de binnenlandse consumptie.

Mercosur seminar
Binnenkort zal er een seminar plaatsvinden over de ui, waarin er twee verschillende aandachtspunten zijn. "Er zal een ruimte zijn die bestemd is voor de analyse van de wereldwijde markt en in de andere ruimte zal er een workshop zijn over de toekomstige paden van de ontwikkeling van de teelt in Mercosur", zegt Lurman.

Dit zal het 21e Ui Seminar van de Mercosur zijn. Ook vindt het 11e Provinciale Ui Festival plaats, dat voor de eerste keer gehouden zal worden in de stad Hilario Ascasubi van 15 tot 18 maart 2018. De toegang is vrij, maar aanmelding via de website wordt aangeraden. Meer informatie is te vinden op de pagina van Mercosur op Facebook.


Voor meer informatie:
Daniel Iurman
INTA EEA Hilario Ascasubi-CERBAS
E: iurman.daniel@inta.gob.ar
T: (02928) 491 011, (02928) 491 141
www.facebook.com/intaascasubi
www.seminariocebollamercosur.com
Publicatiedatum: