Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanhoudend lage prijzen voor Chinese uiensector

Volgens het Chinese landbouwmagazine San Nong Zhongguo is er de laatste dagen sprake geweest van prijsschommelingen voor uien. In de week na het lentefestival nam de prijs significant toe. De prijs voor paarse uien steeg van 1400 yuan per ton vlak voor het festival tot 1600 yuan in de week erna (van €180 tot €205). Deze prijstoename hield echter slechts een korte periode aan. Tien dagen na het lentefestival daalde de prijs plotseling. In de laatste tien dagen is de prijs afgenomen met ongeveer 500 yuan (€64).

De Chinese uiensector is verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. De reden voor deze verdeling is het verschil in kwaliteit. De regio van Yunnan zit op dit moment in zijn nieuwe oogstseizoen. De kwaliteit is onveranderd en de prijzen op de markt zijn zeer redelijk. Uientelers hebben op dit moment uitstekende winstmarges. In de regio van Gansu is het weer in de periode na het lentefestival in rap tempo opgewarmd. Het aanbod aan uien is nu al verdwenen, afgezien van de uien in opslag. Bij de uien in opslag is er echter steeds meer sprake van uien die door het warme weer zijn gaan ontkiemen. Handelaren met uien in opslag proberen daarom zo snel mogelijk van hun voorraad af te komen, al zijn de meeste klanten terughoudend om deze nog in te kopen. De prijs op de markt heeft zodoende al meerdere dagen een neerwaartse trend laten zien.

Het is lastig om een situatie te vermijden waarin de vraag op de korte termijn wordt overschreden door het aanbod. De uienprijzen zullen daarom voorlopig niet toenemen. Daar komt bij hoe hard handelaren in Gansu hun best doen om hun aanbod op de markt te krijgen. Ook komt er de nieuwe oogst aan van telers in de regio Yunnan. Door deze factoren is de Chinese uiensector op dit moment een markt die wordt bepaald door de vraag. De uienprijzen zullen op de korte termijn stabiel blijven, maar kunnen mogelijk iets afnemen.

Bron: cnr.cn
Publicatiedatum: