Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daling van 20%

Nieuw-Zeelandse uienoogst kleiner door ziekte

De Nieuw-Zeelandse uienoogst valt minstens 20% lager uit als gevolg van het natte weer dat bladziekten heeft veroorzaakt. Het rooien is bijna voltooid en Michael Ahern, van Onions New Zealand, vertelt dat het seizoen telers wisselvalige resultaten heeft opgeleverd. 

Het grootste probleem was bladvlekkenziekte, stemphylium, die de planten heeft beschadigd. Ahern: "We hadden in een aantal teeltgebieden problemen en daarom hebben we onlangs een enquĂȘte gehouden om een oogstraming te kunnen maken. Hieruit blijkt dat de oogst mogelijk zo'n 20% lager zal zijn en dit percentage kan nog stijgen door kwaliteitsproblemen bij het verpakken."

We hebben in de sector niet eerder zoveel problemen met bladvlekkenziekte gehad. Mogelijk wijst dit op een nieuwe ziekteverwekker of is het het gevolg van klimaatverandering," legt Ahern uit. 

Radionz.co.nz schrijft dat ook aardappeltelers in het land een moeilijk seizoen achter de rug hebben als gevolg van waterschaarste, extreem hoge temperaturen en zware stormen. Chris Claridge, van Potatoes New Zealand, legt uit dat deze problemen duidelijk verband houden met de verandering van het klimaat. "We zien dat dit directe effecten heeft op de mogelijkheden van telers om aardappelen te poten en rooien en dit heeft weer gevolgen voor hun inkomsten en exportkansen."

Januari was de heetste maand ooit. In combinatie met meerdere cyclonen heeft dit telers hard geraakt in hun portemonnee. "We hebben steeds meer bewijs dat klimaatverandering rechtstreeks gevolgen heeft voor telers en we moeten de discussie hierover op gang brengen evenals over de manieren waarop we hier in de toekomst mee om moeten gaan," vervolgt Claridge. Hij benadrukte dat het weerbaarder maken van telers hierbij het belangrijkste aspect is.
Publicatiedatum: