Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
BijmestMonitor beschikbaar vanaf mei

Eurofins Agro introduceert BijmestMonitor; een combinatie van bodem- en gewasonderzoek voor meer inzicht in de noodzaak van bijbemesten.  

Eurofins Agro introduceert in mei een nieuw product: BijmestMonitor. BijmestMonitor is bedoeld als hulpmiddel voor telers en specialisten om antwoord te geven op de vraag of bijbemesten tijdens het groeiseizoen noodzakelijk is. Zowel de nutriŽntentoestand in de bodem als in het gewas worden bepaald: een unieke combinatie. Met het nieuwe product speelt Eurofins Agro in op de vraag van telers naar betere en snellere informatie om grip te houden op de gewasontwikkeling tijdens het groeiseizoen. In de praktijk is de situatie in elk groeiseizoen namelijk uniek. Elk jaar kent veel onzekerheden tijdens het groeiseizoen. Hoeveel nutriŽnten komen beschikbaar uit de mest, hoeveel levert de bodem nog na, welke effect hebben de weersomstandigheden (neerslag/temperatuur), heeft het gewas de nutriŽnten ook echt opgenomen of heeft het last van bijvoorbeeld bodemstructuurproblemen. Door tijdens het seizoen een grondonderzoek en een gewasonderzoek gelijktijdig te laten uitvoeren, snel te analyseren en adviseren, krijgen telers en hun adviseurs inzicht of en welke nutriŽnten moeten bijgestuurd worden. 

Combinatie grond- en gewasonderzoek
Het grondonderzoek geeft inzicht in de direct beschikbare nutriŽnten in de bodem. Het gewasonderzoek laat zien welke nutriŽnten het gewas heeft opgenomen. Die combinatie is waardevol om tijdens het seizoen de vinger aan de pols houden, zegt productmanager Arjan Reijneveld van Eurofins Agro. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een gewas te weinig kalium heeft opgenomen. Je zou dan denken dat je kalium moet bijsturen. Maar als uit het bodemonderzoek blijkt dat de K-beschikbaarheid prima in orde is, is er iets anders aan de hand. Een slechte opname van kalium kan ook worden veroorzaakt doordat bijvoorbeeld nitraat (N) voorziening niet in orde is of bijvoorbeeld. omdat de bodemstructuur opname verhinderd. Bijsturen met N kan dan een betere remedie zijn dan bijsturen met K. Met deze unieke dubbelcheck van grond- en gewasonderzoek kunnen telers en voorlichters dit soort verbanden veel sneller opsporen. Daardoor hebben ze met BijmestMonitor dus meer grip op de ontwikkeling en de kwaliteit van het gewas."

Onderzoeksduur 2 dagen
BijmestMonitor is vanaf mei 2018 beschikbaar voor een breed scala aan gewassen. Eurofins Agro hanteert een onderzoeksduur van 2 dagen. De data worden gekoppeld aan eerder bodemonderzoek, zodat het advies ook rekening houdt met nalevering van nutriŽnten! Telers ontvangen een verslag van ťťn A4 met een bijmestadvies voor zowel hoofd- als sporenelementen. Via www.bijmestmonitor.nl kunnen telers zich aanmelden voor monstername.

Voor meer informatie:
Arjan Reijnenveld
Eurofins Agro
+31(0)652 002 111


Publicatiedatum: 6-4-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

29-6-2018 Uientelers Turkije tevreden met huidige prijzen
22-6-2018 Eerste plantuien gerooid
20-6-2018 Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla
14-6-2018 Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen
6-6-2018 Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen
28-5-2018 Spanje verwacht 3-5 % kleinere knoflookoogst
1-5-2018 Prijsstijgingen verwacht voor Franse sjalotten
1-5-2018 Spaanse knoflookvoorraad bijna uitverkocht
17-4-2018 Voorraad vrije uien lager dan vorig seizoen
13-4-2018 Gele uien belangrijk Egyptisch exportproduct
7-11-2017 Colorado (VS): genoeg zaaiuien om tot medio maart te kunnen leveren
3-11-2017 Droogte heeft ernstige gevolgen voor Spaanse knoflookteelt
31-10-2017 Spanje grootste concurrent OekraÔense uienexport
18-10-2017 Amerika's eerste traanvrije uien
4-10-2017 Panama: Telers willen meer uien aanplanten
2-10-2017 Spanje: Groot prijsverschil tussen grote en kleine uien
7-9-2017 Minder grote Spaanse uien door hittegolven
28-8-2017 Recordoogst voor Chinese knoflooktelers
25-8-2017 Alberta uien: late start van het seizoen
17-8-2017 Toch kleinere Poolse uienoogst?