Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niet te vroeg spuiten!

Deze week valt dde jaarlijkse mailing van De Groot en Slot over antispruitbehandeling bij u op de mat. Maar dit jaar is de bol-nek verhouding sneller gerealiseerd dan in een 'normaal' jaar. Dit komt door de droogte en het aantal zonuren. Hierdoor is alleen de bol-nek verhouding meten geen goede maatstaf om te bepalen of u wel of niet moet gaan spuiten.

De 3,5:1 verhouding (bol:nek) is nu al op veel percelen te meten. Echter spuiten is te vroeg! De reden waarom dit nu al is bereikt is vanwege de droogte in combinatie met veel licht (veel zonuren). Dit heeft als gevolg dat er een snellere bolvorming (start voor de langste dag) is en minder loof. In het perceel zie je vooral dunner loof en dus ook een dunnere nek.



Het juiste spuitmoment bepalen
Het percentage bladloze rokken in combinatie met het percentage gestreken uien is dit jaar relevanter voor de bepaling van het juiste spruitmoment. Hoe bereken je het percentage bladloze rokken? Haal de wortels en het loof van de ui en meet het gewicht van de ui. Snij vervolgens de ui in de lengte door midden en haal de bladloze rokken eruit. Weeg deze apart van de ui. Als dit minimaal 15% van het totale gewicht van de ui is, dan is het tijd om de antispruitbehandeling toe te passen. Uiteraard moeten de eerste uienplanten gestreken zijn én moet de bol-nekverhouding goed zijn.

Bron: De Groot en Slot
Publicatiedatum: