Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ploeger Oxbo versterkt aandeelhoudersbasis door investering NPM Capital

Ploeger Oxbo Group heeft NPM Capital aangetrokken als nieuwe
grootaandeelhouder. De producent van technologisch hoogwaardige landbouwmachines heeft daarmee de gezochte sterke financiŽle partner aangetrokken die de beoogde groeistrategie op lange termijn zal ondersteunen. Deze strategie is gericht op het versterken van innovatie en productontwikkeling, om Ploeger Oxbo's leidende positie in de nichemarkten voor geavanceerde landbouwapparatuur te versterken. De transactie is inmiddels ter goedkeuring voorgelegd aan de vereiste mededingsautoriteiten.

Ploeger Oxbo's geschiedenis gaat terug tot de jaren vijftig van de 20e eeuw. De groep is in 2011 ontstaan uit een fusie tussen het Nederlandse Ploeger en Oxbo uit de VS. Ploeger Oxbo is in de afgelopen decennia sterk gegroeid door een combinatie van autonome ontwikkeling en overnames. Vanuit sterke posities in oogstmachines voor onder meer mais, bonen en erwten is het productenscala uitgebreid naar machines voor gewassen als aardappelen, bessen, koffie, olijven en druiven en naar zelfrijdende bemestingsmachines. Ploeger Oxbo heeft een vooraanstaande positie in deze nichemarkten en opereert in meer dan veertig landen verspreid over alle continenten. In de afgelopen maanden hebben Ploeger Oxbo en NPM Capital een gedeelde visie ontwikkeld op de strategische richting van de onderneming.

"Dit bedrijf heeft een sterke ondernemersgeest", zeggen Gary Stich en Niels Havermans, bestuurders bij Ploeger Oxbo. "Het feit dat de oprichters van de groep in 2011, zowel privťpersonen als drie Nederlandse investeerders (Synergia Capital Partners, VDL Participatie en via Bolster Investment Partners), een deelneming zullen houden in de toekomst laat een groot vertrouwen zien in de markten waarin we actief zijn en in de strategische richting van de onderneming. Wij hebben gezamenlijk besloten om 40 procent van onze aandelen te verkopen aan een sterke financiŽle partner die onze waarden en focus op lange termijn ontwikkeling deelt en die nieuwe acquisities kan ondersteunen."

Voor NPM Capital past de participatie in Ploeger Oxbo Group naadloos in haar focus op de agritechsector, zegt managing director Rutger Ruigrok. "Ploeger Oxbo creŽert innovatieve oplossingen voor de land- en tuinbouwsector, die nieuwe technologieŽn nodig heeft om te voorzien in de voedselbehoefte van een snelgroeiende wereldbevolking. Het is een onderneming met een grote maatschappelijke meerwaarde ťn met een groot groeipotentieel: precies waar wij naar zoeken."

Ploeger Oxbo werd geadviseerd door Nielen Schuman (financieel) en DLA Piper (juridisch). NPMCapital werd geadviseerd door Rabobank en Vondel Finance (financieel) en Nauta Dutilh (juridisch).

Over Ploeger Oxbo Group
Ploeger Oxbo produceert een breed scala aan gespecialiseerde landbouwapparatuur. Het assortiment omvat oogstmachines voor onder andere mais, erwten, bonen, aardappelen, wortelen, spinazie, bessen, koffie, druiven, olijven en zelfrijdende bemestingsmachines. De werktuigen worden geproduceerd op zeven locaties in Europa, de VS en BraziliŽ en verkocht via eigen vestigingen, dealers en agenten in meer dan veertig landen op alle continenten. De onderneming heeft wereldwijd 700 medewerkers en realiseert een omzet van ruim 200 miljoen euro onder de merken
Ploeger, Oxbo, PMC en Bourgoin. Het hoofdkantoor is gevestigd in Roosendaal, Nederland. Synergie binnen de groep is gericht op productontwikkeling en innovatie, gericht op betrouwbare, productieve en kosteneffectieve oogst- en bemestingsmachines, ondersteund door een uitgebreid servicenetwerk.

Over NPM Capital
NPM Capital verstrekt risicodragend kapitaal aan middelgrote tot grote ondernemingen die zich richten op lange termijn waardecreatie. Vanuit de ambitie om maatschappelijk relevant te zijn speelt NPM Capital in op lange termijn trends zoals het maatschappelijke welzijn, de uitputting van natuurlijke bronnen en de opkomst van technologie. NPM Capital is onderdeel van SHV Holdings, een van de grootste familiebedrijven van Nederland, en financiert haar investeringsactiviteiten met eigen
kapitaal. Daardoor is de investeringshorizon flexibel, is er geen druk om binnen een bepaalde periode een exit te realiseren en is er ruimte om lange termijn projecten aan te gaan. De portefeuille omvat 26 participaties, waaronder distributeur van agrarische onderdelen Kramp en dierenfokkerij Hendrix Genetics.

Over Synergia Capital Partners
Synergia, opgericht in 1999, is een investeerder waarvan het vermogen bijeengebracht is door succesvolle Nederlandse ondernemers. Het is de opzet van Synergia om de ondernemers uit haar netwerk te betrekken bij haar investeringen. Synergia is samen met VDL Participatie sinds juli 2010 grootaandeelhouder van Ploeger Oxbo Group en zij is actief betrokken geweest bij de fusie van
Ploeger en Oxbo in 2011 en de overname van Bourgoin in 2013. Voorbeelden van (voormalige) investeringen van Synergia zijn onder meer Condoor Group, Elysee Dental, Cold Food (Van Dobben en Kwekkeboom), Pokon, Life & Mobility, Van Wamel, Boboli Europe en iPort.

Over Bolster Investment Partners
Bolster Investment Partners is een lange termijn investeerder gespecialiseerd in
minderheidsbelangen. Bolster investeert in buitengewone Nederlandse ondernemingen met een scherpe focus en een bewezen business model. Investeerders in Bolster zijn Van Lanschot Kempen en een selecte groep van (voormalige) ondernemers. Bolster is de manager van Bolster Investments
CoŲperatief en Van Lanschot Participaties. Het belang in Ploeger Oxbo Group is onderdeel van de Van Lanschot Participaties portefeuille.

Publicatiedatum: 10-8-2018

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Uientelers in Treasure Valley zien toekomst in nieuwe sorteertechnologie
1-5-2018 Optische uiensorteermachine TOP Onions gedemonstreerd aan uienbedrijven
20-4-2018 VS: uiensorteerder schakelt over op geautomatiseerd systeem Eqraft
13-2-2018 MSP kiest voor palletiseerlijnen Symach in nieuwe fabriek
17-11-2017 Uienpakstations bijgepraat over voortgang optische sorteermachine Eqraft
11-10-2017 Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring
3-3-2017 Canadese uienverpakker zet appelsorteerder in voor interne kwaliteitsselectie
13-2-2017 MSP stapt in optisch sorteren met aanschaf 12-sporige lijn van Eqraft
6-2-2017 TOP Onions kiest voor optisch sorteren met JDC-Elisam
20-1-2017 Eqraft presenteert nieuwe elektronische uiensorteermachine
17-8-2016 Filippijnse uientelers willen zelfvoorzienend worden met Vietnamese technologie
9-6-2016 JDC Onion Grading Solutions presenteert optische uiensorteertechnologie
15-4-2016 "Extra verpakkingslijn maakt ons flexibel voor snelle uienorders"
18-12-2015 ERC Machinery introduceert 'WorkFloorAutomation' (WFA)
4-9-2015 Online faillissementsveiling uienverwerkingslijn
4-6-2015 Miedema lanceert MH 201 stortbunker
1-12-2014 Mogelijke bestraling van uien in India
14-11-2014 Hanse Staalbouw realiseert na fustloods ook bewaarloods Wiskerke Onions
23-5-2014 Handmatig uien sorteren de norm in VS
9-4-2014 Uienpakstations Reimerswaal mogen toch uitbreiden