Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorse uien kleiner en duurder

Door de warme endroge zomer worden er minder uien, wortelen en aardappelen geoogst, en datgenewat in de groentenschappen ligt, ziet er wat minder aantrekkelijk uit dan anderejaren. Teler Berit Ullestad kan dit beamen. "De consument moet erop voorbereidzijn dat de uien dit jaar kleiner zijn, en duurder, omdat we meer kosten hebbengehad," vertelt ze aan Bondebladet.

Voor uien is metde telers een richtprijs afgesproken, die liefst niet overschreden mag worden. "Opdat niveau zitten we nu ongeveer. Als de prijs te ver stijgt, kunnen weoverstappen op import, bijvoorbeeld uit Spanje. Maar voor dit moment lijkt heterop dat de Noorse consument dit jaar wat meer moet betalen voor Noorse uien,terwijl die wel kleiner zijn dan normaal.

Groententeler PerOdd Gjestvang rekent op een omzetverlies van 250.000 euro op de uien, maarvraagt geen schadevergoeding aan, zo meldt Bondebladet. Hij teelt verschillendekoolsoorten, prei en uien. Net als andere uientelers loopt hij dit jaar veelomzet mis. "We hebben vijftien tot twintig keer geïrrigeerd, en hebben al hetmogelijke voor de uien gedaan. Toch verliezen we er 250.000 euro op, en daar isonze bedrijfsvoering niet op berekend. Voor de andere groenten ziet het er goeduit, maar dat kan het verlies niet goedmaken," vertelt Gjestvang.

Omschadevergoeding aan te vragen moet het verlies minimaal 30 procent per categoriezijn. De categorieën zijn breed, bijvoorbeeld groenten, fruit, aardappelen. Alsbij de uien meer dan 30 procent verlies wordt geleden, maar de wortelen doenhet goed, dan valt dat binnen dezelfde categorie en kan de teler naar zijnvergoeding fluiten, met alle gevolgen vandien. "Als die verdeling niet anderswordt, zullen veel collega's net als ik de gevolgen moeten dragen. Ik kenmeerdere telers die in dezelfde situatie verkeren als ik," vertelt Gjestvang.Hij heeft flink geïnvesteerd in uitbreiding. "We willen voorbereid zijn op detoekomst, en investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten. Dergelijke initiatievenworden gesteund door de politiek, maar de regels voor de schadevergoeding zijndaarbij achtergebleven.

Steun van Bama

Ook coöperatie Bama vraagt de consument om begrip voor de mindereoogst. "Normaal gesproken is er van jaar tot jaar wel enige variatie watbetreft het uiterlijk van de groenten, en wordt de prijs daaraan aangepast. Ditjaar ziet een deel van de groenten er wat ongebruikelijk uit, zodat er nogalwat begrip van de klant en de eindconsument wordt gevraagd," denkt PiaGulbrandsen, directeur PR van Bama. "De kwaliteit van de uien is verder prima.We zullen proberen de consument ervan te overtuigen dit jaar minder af te gaanop het uiterlijk dan op de smaak." Ze belooft dat Bama er alles aan zal doen zoveelmogelijk groenten aan de man te brengen. "We zullen ons best doen de telers zoveelmogelijk te helpen, want uiteindelijk blijven we ook in de toekomst van henafhankelijk." 

Publicatiedatum: