Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agri-Tech voorziet mooie toekomst voor Belgische uienteelt

België heeft een enorm potentieel als het gaat om de teelt van uien. Dat stelt Peter Bodyn, eigenaar van het veelzijdige Belgische Agri-Tech. Peter Bodyn mag in zijn land wellicht wel een van de voorvechters genoemd worden van het telen van uien. In 2000 startte hij Agri-Tech, samen met zijn vrouw en een vaste medewerker. Doel was aanvankelijk om ‘slechts’ als groothandel te opereren voor de land- en tuinbouw. Met de groei van het bedrijf - inmiddels tien medewerkers – groeide echter al heel snel niet alleen het assortiment producten, maar ook de range aan activiteiten. Tegenwoordig werpt Agri-Tech zich onder meer ook op als allround adviseur van telers.



Een van de deelgebieden waarop Agri-Tech zich gespecialiseerd heeft, is de teeltbegeleiding in de uien, van a tot z, zowel in Zeeuws-Vlaanderen als in België. Die specialisatie startte begin deze eeuw met een verzoek van een bestaande klant om een alternatieve teelt. Peter Bodyn kwam met het voorstel om uien te gaan telen. “We wilden ons als teeltadviseur heel duidelijk in de markt gaan onderscheiden, dat wil zeggen: met een product waaraan in ons land nauwelijks expertise aanwezig was. In België waren het de Nederlanders die het uienzaad verkochten en de teelt begeleidden. Tijd voor een Belgische partner, vonden wij.”

Die partner werd Agri-Tech, dat sterk heeft bijgedragen aan het feit dat België inmiddels – volgens een schatting van Peter Bodyn – 3.000 hectare uien teelt. En niet alleen meer in Vlaanderen, ook in Wallonië wordt tegenwoordig geteeld. “Op basis van de vele maagdelijke grond waarover ons land beschikt, hebben wij een enorm potentieel. Ik ben er ook van overtuigd dat dit potentieel vroeg of laat benut gaat worden. Vooralsnog is de Belgische teler echter nog wat afwachtend, maar mocht de prijs van graan gaan dalen, dan voorzie ik absoluut een explosieve groei in de teelt van uien.”

Die groei is in elk geval nodig om überhaupt af te kunnen rekenen met een knelpunt waar de uiensector in België tegenaan loopt: de relatief hoge transportkosten. Bodyn: “De afstand naar de havens in Nederland is net zo groot – of eigenlijk: net zo klein – als hier. Toch hebben wij met hogere transportkosten te maken. Dat komt
vooral door de afwezigheid van pakstations in ons land en door het feit dat wij minder volume tegelijk kunnen laden. In Nederland laad je met gemak 40 ton tegelijk, hier maar 25.”

Een ander obstakel, waarover Bodyn zich zeer verbaast, is het feit dat in België
minder gewasbeschermingsmiddelen zijn toegestaan dan in Nederland. “Dat heeft er uiteraard ook weer mee te maken dat de uienteelt hier relatief klein is, waardoor het niet interessant is om een middel te laten registreren. Maar is het niet zo dat we als één Europa toe moeten naar één uniform beleid hierin? Ik begrijp goed
dat daar deels ook protectionistische motieven aan ten grondslag liggen, maar
blijf het een gemiste kans vinden om de Europese sector in zijn algemeenheid op
een hoger plan te tillen.”

Intussen zal Agri-Tech geen kans onbenut laten om de teelt van uien in eigen land te stimuleren. “We hebben goede gronden, goede rassen en kunnen bogen op goede
rendementen. Er is potentieel. Ik ben ervan overtuigd dat dit potentieel benut
gaat worden, vroeg of laat.”

Bron: Uien Magazine, De Groot & Slot
Publicatiedatum: