Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Lars Heuvelmans van Dofra Foodtec

Nieuwe uienschilmachine: bewegende onderdelen vervangen door supermagneten


Het Nederlandse bedrijf Dofra Foodtec is al sinds 1959 actief als machinebouwer in de agro- en foodsector. De onderneming is gespecialiseerd in de productie en verkoop van machines voor de verwerking van uiteenlopende versproducten. “We verwerken alles, van paprika’s tot champignons, bladgroenten, citrus, augurken, aardappelen, wortelen en uien.”  Twee jaar geleden, op United Fresh 2011 in San Diego, presenteerde Dofra voor het eerst de nieuwe uienschiller.  De machine is uitgerust met speciale slijtvaste messen en een toepassing van supermagneten resulteerde in een nominatie voor Best New Product 2011.  In het kielzog van dit succes werkt Dofra er hard aan om vaste voet in de VS aan land te krijgen. Op United Fresh 2013 ontmoeten we Sales manager Lars Heuvelmans. Hij zit momenteel middenin het Amerikaanse avontuur: “De VS is voor ons de perfecte markt.”

Supermagneten
Wat maakt deze uienschilmachine zo anders dan andere, soortgelijke machines op de markt?  “Bij de OP-120 worden bewegingen in het schilwiel niet overgebracht door middel van tandwielen, veren en snaren, maar door middel van supermagneten. Bewegingen in het wiel kunnen daardoor geheel wrijvingsloos tot stand worden gebracht. Dit zorgt ervoor dat de machine eenvoudig te reinigen is en slechts een minimum aan onderhoud vergt. Bovendien kan ongesorteerd product worden verwerkt. Het positioneren gebeurt nog handmatig, dan wordt de ui ontkopt en ontstaart, vervolgens wordt hij rondom op vier plaatsen ingesneden. Daarna wordt de schil er met lucht vanaf geblazen.”  Het oude model, nog steeds op grote schaal in gebruik, heeft veel meer draaiende en bewegende onderdelen. “Al die complexe componenten hebben we nu dus weten te vervangen door supermagneten. Het grote voordeel spreekt voor zich: de componenten maken geen contact meer en waar geen contact is, is ook geen slijtage!” De machines verwerken tussen de 600 en 1200 kilo per uur, afhankelijk van de grootte van de ui.  


Het Amerikaanse avontuur
Sinds een paar jaar is Dofra actief op de Amerikaanse markt. “De markt is vergelijkbaar met die in Europa,” zegt Lars. “We staren ons niet blind op uienschillers. We verkopen in de VS ook andere machines, zoals paprika-ontkernmachines en apparaten, die de perfecte uienringen kunnen snijden. Van de laatste hebben we er al een aantal kunnen verkopen. Nu proberen we ook aardappelschilmachines te vermarkten, maar dat gaat wat moeilijker. In de VS is de aardappelmarkt anders. Ze handelen niet in voorgeschilde aardappelen. Het is frites en diep gevroren aardappelproducten wat de klok slaat.”  

Maar echte mogelijkheden ziet Dofra in de uiensector. “Voor ons is Amerika de grootste potentiële markt voor uienschillers, juist omdat deze zo vergelijkbaar is met de Europese. Eigenlijk is het hier nog beter. Ik denk dat wij wat verfijnde techniek betreft vooruitlopen op de ontwikkelingen hier en dat geeft ons een voorsprong. De huidige generatie Amerikaanse machines zijn nog erg groot, log en produceren veel afval. De OP-120 zou een uitstekend alternatief zijn. Het enige wat ons nog te doen staat, is hem op brede schaal aan de man brengen!”


Heinzen
Sinds 1 januari 2011 wordt Dofra Foodtec op de Amerikaanse markt vertegenwoordigd door Heinzen Manufacturing International. De Californische leider in het ontwerpen, fabriceren en installeren van apparatuur voor de agrosector, met name voor de vers gesneden producten, heeft in de VS een gedegen reputatie. Heinzen wendt haar uitgebreide netwerk in de sector aan om de voedselverwerkende machines van Dofra Foodtec onder de aandacht te brengen. Lars blikt vooralsnog tevreden terug op de samenwerking. “Heinzen Manufacturing International neemt hier de verkoop voor hun rekening,” zegt hij. “Ze zullen zorg dragen voor alle sales activiteiten, technische ondersteuning en after-sales. Er werken iets meer dan 100 mensen: een aanzienlijk bedrijf. Hun netwerk is indrukwekkend, dus zijn ze voor ons de perfecte Amerikaanse partner. Tot dusver verloopt die samenwerking goed.” Hoe het de onderneming in de VS zal vergaan, is dus afwachten, maar aan een gebrek aan enthousiasme zal het wat Lars Heuvelmans betreft niet liggen. “We gaan het gewoon doen,” besluit hij.

meer info
Dofra Foodtec bv
Horst, Nederland
Website: www.dofra.com
Tel +31 77 399 98 88

Publicatiedatum: 24-5-2013
Auteur: Pieter Boekhout
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Volautomatische dozensluitmachine voor kartonnen verpakkingen
21-6-2018 Wegen, etiketteren, klanten adviseren en transacties met één winkelweegschaal
14-6-2018 Girò lanceert nieuwe verpakkingsmachine EXACT-100
13-6-2018 AGF-schilmachines voor dummies
12-6-2018 Kronen viert 40-jarig bestaan op 27 en 28 september 2018
11-6-2018 Nieuwe sorteermachine voor blauwe bessen
8-6-2018 Nieuwste UV-C tunnel gedemonstreerd op demodag 21 juni
7-6-2018 Universele Poolse sorteerder voor breed scala aan AGF
7-6-2018 Boomgaard aanplanten kan makkelijker
6-6-2018 Munckhof Machinefabriek na 134 jaar overgenomen
6-6-2018 Nieuwe uiensorteer- en verpakkingslijn voor La Motte
23-5-2018 Flevofruit stopt met telen van fruit, sorteerlijn wordt geveild
17-5-2018 "De interne kwaliteit van het fruit is de graadmeter"
16-5-2018 Rainbow Kleinpak breidt machinepark uit met vier Fuji Flowpackers
14-5-2018 Nieuwe appelpakrobot ontwikkeld
14-5-2018 AGF-verwerkingssystemen worden steeds geavanceerder
9-5-2018 Nieuwe sorteermachine voor blauwe bessen
8-5-2018 Nieuwe meloenensnijder op de markt
7-5-2018 Zweedse Grönsakshallen investeert in groentenverwerkingslijn van Kronen
3-5-2018 Aspergerobot krijgt 1,5 miljoen euro aan Europese subsidie