Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van den Borne aardappelen registreert mobiel

De digitale boerderij in je broekzak

“Ik voer sinds vorig jaar mijn registraties in op het zeer gebruikersvriendelijke online teeltregistratieplatform Crop-R. Samen werken aan het verbeteren van de registratie app was een mooi proces, waarbij onze opmerkingen en verbeterpunten snel werden opgepakt en verwerkt. Het resultaat mag er wezen: onze medewerkers registreren nu hun werkzaamheden op de trekker via de tablet. Leuk en tijdbesparend!” - Jacob van den Borne

Alle gegevens van je boerderij altijd en overal bij de hand, dat is wat de moderne boer nodig heeft. Er is geen goede reden te verzinnen waarom je niet altijd op de hoogte zou kunnen zijn van de toestand van je boerderij. Daarom heeft Van den Borne aardappelen samen met Crop-R de Crop-R app voor mobiele apparaten getest op zijn boerderij in Reusel. De boerderij van Van den Borne aardappelen is aangemaakt op de Crop-R website www.crop-r.com. Enkele honderden percelen zijn digitaal ingelezen en zijn medewerkers zijn gekoppeld aan de boerderij zodat zij aan de slag kunnen met het registreren van teeltactiviteiten. De Crop-R app staat op alle smartphones en is getest op de boerderij, die zowel in Brabant als in België is gelegen. Sinds deze begin maart is de Crop-R applicatie beschikbaar in de app stores van Android en Apple.



Precisielandbouw gaat om op de goede plek op het goede moment de juiste teeltmaatregel te nemen. Toepassingen van precisielandbouw zitten nog steeds in de pioniersfase. Tijdens het teeltproces wordt er steeds meer data verzameld, maar om een stap te maken in precisielandbouw is het nodig om alle gegevens ingevoerd, elektronisch gelogd en gestructureerd bij elkaar te krijgen. Het is bij groter wordende boerderijen niet meer voldoende op een fysiek ‘spuitboekje’ met handelingen bij te houden. Telers administreren gedurende het jaar operationele gegevens voor uiteenlopende doeleinden. Dit gaat over planning, afnemers, certificering, verzekering, beslissingsondersteunende systemen, studieclubs, financiën, facturatie, overheden en steeds meer om de eigen bedrijfsvoering efficiënter en duurzaam te maken. De mate van detail neemt alleen maar toe. Onder de noemer precisielandbouw is op elk moment voor elk apparaat precies vast te leggen waar hoeveel gepoot, geoogst, bemest of gewasbeschermingsmiddel toegepast wordt. De operationele gegevens van een teelthandeling bevat gedetailleerde informatie omtrent wie, wat, waar gedaan heeft. Dit is mede te danken aan apparatuur die is uitgerust met high-tech sensors en loggers om precisiegegevens vast te leggen.

Om alle gegevens van telers te bundelen, heeft Crop-R een basis infrastructuur opgezet. Crop-R is een online teeltregistratie programma waarvan de teeltinformatie in een open datanetwerk toegankelijk gemaakt kan worden voor de gehele agrarische sector. Zo kan teeltinformatie, kennis en ervaring met elkaar worden gedeeld. Met Crop-R kun je als teler op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier je teeltactiviteiten vastleggen. De gegevens worden op de akker opgeslagen in het mobiele apparaat van de teler en zodra deze in contact staat met het internet gaan de gegevens naar de teeltregistratie van de teler, waardoor iedereen die toegang heeft tot deze boerderij de laatste stand van zaken kan inzien.
 
Deze innovatie is mede mogelijk gemaakt door het Landbouw Innovatiebureau Brabant.
 
De gratis mobiele app van Crop-R is hier voor de Android, en hier voor Apple iOS te downloaden.
 
Publicatiedatum: