Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verpakkingsbeleid Ekoplaza: naakte of verpakte biologische AGF?

'Geen verpakking, tenzij...' is het uitgangspunt voor de AGF-afdeling van Ekoplaza, zo vertelt René Oosting, coördinator inkoop Aardappelen, Groenten en Fruit (AGF) over de keuze voor plasticvrije verpakkingen of 'naakte' groenten.


René Oosting, coördinator inkoop AGF

"Als je over verpakkingen praat, dan omvat dat meer dan wat je als consument in de winkel ziet", begint René. "Het gaat om de hele keten. Vanaf het inpakken bij de teler en het transport, tot in de winkel. De beslissingen die wij nemen betreffen al die inpakmomenten. We bekijken in de hele keten hoe we zo min mogelijk materiaal kunnen gebruiken om het product bij de consument te krijgen. Tegenwoordig gebruiken veel van onze telers bijvoorbeeld statiegeldkratten in plaats van kartonnen dozen. Dan hoef je niets weg te gooien."

Naakte of verpakte AGF
René: "In principe ligt alles los in de winkel. Dan kan de consument de gewenste hoeveelheid pakken en dat in de eigen tas meenemen." Bij voorkeur dus naakte groenten en fruit. Maar toch is nu en dan een goed recyclebaar hoesje nodig. René: "In verband met voedselveiligheid of houdbaarheid, denk aan gesneden groenten. En sommige groenten, zoals paksoi, verliezen teveel vocht als je ze niet verpakt, vooral in de zomer. Ook aardappelen zijn langer houdbaar en verkleuren minder als er een zakje omheen zit. Daarnaast speelt het consumentengemak een rol. Pastinaak kun je het hele jaar rond los verkopen, maar consumenten vinden het prettig als het al gewassen is. Dus verkopen we het verpakt. Of neem de kleine appeltjes van teler Harrie van den Elzen, die verkopen we om voedselverspilling tegen te gaan. Die zitten in een zak, want dan pakt de consument ze toch net iets sneller mee."

Plasticvrij fruitbakje
Als er dan toch een zakje omheen gaat, dan het meest duurzame zakje. Ekoplaza volgt elke nieuwe innovatie en vervangt huidige duurzame verpakkingen als zich een beter alternatief aandient. Deze zomer koop je bij Ekoplaza aardbeien en ander zacht fruit in vernieuwde fruitbakjes. Bakjes die volledig bij het oud papier kunnen. René: "Voorheen moest de consument het plastic venstertje van het karton scheiden, dat was nogal lastig." Uit onderzoek blijkt dat zo'n bakje toch vaak bij het restafval terechtkomt. Voor dat venster is een ingenieuze oplossing bedacht: biologisch afbreekbaar folie van cellulose. Dit NatureFlex heeft de eigenschappen van plastic, maar zonder de schadelijkheid voor het milieu. De cellulose wordt gewonnen uit houtpulp afkomstig van FSC-beheerde bossen. Je gooit dus voortaan het hele bakje - zonder knippen of scheuren - zo bij het oud papier. "Veel handiger voor de consument; die hoeft niet op zoek naar de uitleg op de verpakking hoe je die kunt recyclen. Keep it simple."

Welk fruit koop je in het volledig recyclebare bakje?
Om te beginnen de enige echte Hollandse aardbeien uit volle grond van teler Johan Tielen. Daarna volgt meer zachtfruit: blauwe bessen van biologisch bedrijf Noorderbos, blauwe bessen van Tuinderij Oppe Donk. Maar ook voor de snoeptomaatjes van Demeter-kwekerij Frank de Koning zijn de nieuwe fruitbakjes superhandig en duurzaam.

Lokale producten, lokaal karton
De herkomst van het karton is ook interessant. Het is van een Nederlands bedrijf dat daarvoor materiaal uit Europa gebruikt. René: "Een bewuste keuze. Wij verkopen zoveel mogelijk lokale voeding, dan wil je liever geen bakje karton gebruiken dat de halve wereld is overgevlogen. Deze fruitbakjes zijn volledig recyclebaar. Het karton is gemaakt van 100% gerecyclede vezels die FSC-gecertificeerd zijn. Omdat de herkomst van het materiaal binnen Europa ligt, is de afstand voor transport lager en dragen we indirect bij aan lokale economieën. Dus met dit recycled karton verminderen we de impact op het milieu en bevorderen we een circulaire economie."

Bron: Ekoplaza

Publicatiedatum: