Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michaël Wilde: "Groot draagvlak, biologisch is helemaal niet meer controversieel"

Blijft biologisch op de politieke agenda staan richting de verkiezingen?

Tholen - Over exact 3 maanden vinden de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Omdat de biologische sector actie van de politiek vraagt en verwacht, heeft ketenorganisatie Bionext onlangs inbreng geleverd voor de verkiezingsprogramma's. Bionext-directeur Michaël Wilde: "Ik geloof dat biologisch wel op de agenda blijft staan. Het vervelende van zo'n verkiezing is dat er weer vertraging is, terwijl de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis en de watercrisis niet wachten tot er in Nederland een nieuw kabinet is."

"Groot draagvlak voor meer biologisch"
Hoe groot is volgens Michaël de kans dat het voor de biologische markt een gunstige kabinetssamenstelling wordt? "Ik acht die kans 75%. Dat heeft te maken met het feit dat we in het Landbouwakkoord echt veel goede afspraken hebben kunnen maken. Er was altijd wel een groot draagvlak voor meer biologisch. Daarom acht ik die kans groot, al is dit natuurlijk afhankelijk van wie er in het kabinet komt."

Michaël Wilde met Bionext-collega Laurens Nuijten

Hij geeft aan dat er de afgelopen drie jaar al heel veel veranderd is. "De grote trigger daarvoor is de farm-to-fork-strategie van Timmermans, dit opende ook de Nederlandse politiek de ogen. Ze zagen dat biologisch heel veel kansen biedt en een heel belangrijk onderdeel is van de broodnodige transitie. En in het kader van de farm-to-fork-strategie werd elke lidstaat opgeroepen om met een plan te komen. Dit heeft in Nederland geresulteerd in het Biologisch Actieplan. Ik verwacht niet dat dit plan en de 15%-areaaldoelstelling van tafel zullen gaan." Hij merkt ook goed dat men niet negatief tegenover bio staat. "Mijn ervaring de afgelopen jaren, waarin ik met alle partijen gesproken heb, is dat biologisch helemaal niet meer controversieel is. Of men is positief of men is neutraal en niet langer negatief over bio."

Standpunten toegestuurd
Het standpunt van de biologische sector is naar alle partijen gestuurd. "We willen hiermee duidelijk maken dat biologisch onderdeel van de oplossing is als het gaat om de transitie van de landbouw. Dit kan als geheugensteuntje dienen voor wanneer ze de landbouwpagina schrijven. Hierbij houdt het natuurlijk niet op. We blijven constant contact zoeken met de politici. Daarbij kiezen we voor de strategie van verbinding, in de praktijk is gebleken dat het door vanuit verbinding in gesprek te gaan eenvoudiger wordt voor de politici om het woord 'biologisch' in de mond te nemen."

Perspectief nodig voor omschakeling
Deze strategie past Bionext ook toe in de communicatie met gangbare boeren. Michaël omschrijft biologisch als een perspectiefroute voor veel boeren die absoluut willen verduurzamen, maar er wel een eerlijke boterham mee willen verdienen. "Uit twee verschillende onderzoeken is gebleken dat er zeker wel belangstelling is voor omschakeling, maar de boeren hebben wel perspectief nodig. Het gaat om politiek perspectief, financieel perspectief en marktperspectief. En met die laatstgenoemde zijn wij nu het meeste bezig. Daarom hebben we de Bio Top 40 gelanceerd. We denken niet dat we de 15% gaan halen door het alleen aan de consument over te laten. Het is belangrijk om keuzes te maken, bijvoorbeeld door te besluiten om uitsluitend biologische producten aan te bieden in je supermarkt of in je horeca- of foodservice gelegenheid. Daarbij hebben we de steun van de overheid ook nodig, zodat we allerlei campagnes kunnen voeren."

Er ligt volgens Michaël ook een taak voor grote bedrijven, wanneer zij besluiten om bepaalde producten enkel nog biologisch aan te bieden, dan zet dat enorm veel zoden aan de dijk. "Het is een en-en-situatie. Grote partijen hebben een enorme impact op de transitie van de landbouw en te vaak kijken we alleen naar de consument. We moeten de consument informeren en overtuigen, maar je kunt niet als bedrijfsleven achteruit leunen en wachten tot de consument iets gaat doen. Dan helpt het als je een sterke overheid hebt die zegt: we gaan voor biologisch. Dan raken de grote ondernemers overtuigd omdat het politieke klimaat er geschikt voor is. Het is altijd een wisselwerking tussen marktperspectief, financieel perspectief en politiek perspectief."

Voor meer informatie:
Michaël Wilde
Bionext
HNK Ede Horapark
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
030 2339970
wilde@bionext.nl
www.bionext.nl