Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Conslusie nieuw internationaal onderzoek:

Biologisch voedsel heeft hogere voedingswaarde

Biologische gewassen, zoals groenten, fruit en granen, bevatten tot 60% meer belangrijke antioxidanten dan niet-biologische gewassen. Deze bevinding weerlegt de mythe dat de manier waarop de boerderij werkt geen invloed heeft op de kwaliteit van het voedsel dat we eten.

Dit is één van de conclusies uit een onderzoek dat op dinsdag 15 juli gepubliceerd zal worden in het 'British Journal of Nutrition'. Een internationale groep wetenschappers concludeert hierin dat er significante verschillen bestaan in de voedingswaarde van biologische en niet-biologische gewassen. De studie, de grootste in zijn soort en uitgevoerd door een internationaal team van deskundigen (onder leiding van de 'Newcastle University'), is de meest uitgebreide analyse van het gehalte aan nutriënten in biologisch versus conventioneel geproduceerd voedsel ooit ondernomen.

De belangrijkste bevindingen van de Universiteit van Newcastle zijn:
  • Landbouwmethode beïnvloedt kwaliteit: De analyse is de meest uitgebreide en betrouwbare tot nu toe en ondersteunt duidelijk de visie dat kwaliteit van voedsel wordt beïnvloed door de manier waarop het wordt geproduceerd.
  • Meer antioxidanten: biologische gewassen (granen, groenten en fruit) hebben beduidend hogere concentraties antioxidanten/ (poly)fenolen in vergelijking met niet-biologisch geproduceerde tegenhangers. Dit betekent meer fenolen (19% hoger), flavanonen (69% hoger), stilbenen (28% hoger), flavonen (26% hoger) en flavonolen (50% hoger). Een overstap naar de consumptie van biologische gewassen zou een stijging van 20-40% in antioxidanten/(poly)fenolen teweeg brengen, zonder een verhoging van de calorie-inname.
  • Minder bestrijdingsmiddelen: De frequentie van detecteerbare residuen van bestrijdingsmiddelen is vier keer hoger in niet-biologische gewassen. Niet-biologisch fruit had de hoogste bestrijdingsmiddelen-frequentie (75%), in vergelijking met niet-biologische groenten (32%) en verwerkte voedingsmiddelen op basis van niet-biologisch geteelde producten (45%). Daarentegen werden in slechts 10% van de biologische monsters bestrijdingsmiddelenresiduen gevonden.
  • Minder cadmium: De analyse detecteerde 48% lagere concentraties van het giftige zware metaal cadmium in biologische gewassen.
  • Minder stikstof: Stikstofconcentraties - in sommige studies verbonden aan een verhoogd risico op bepaalde kankers zoals maagkanker - bleken aanzienlijk lager in biologische gewassen.



"We weten dat mensen kiezen voor biologisch voedsel omdat ze geloven dat het beter voor hen is, maar ook voor wilde dieren, dierenwelzijn en het milieu, en dit onderzoek bevestigt wat mensen denken over biologisch voedsel", zegt Helen Browning, Chief Executive van de Britse Soil Association

"In andere landen is er al lang een veel hoger niveau van ondersteuning en acceptatie van de voordelen van biologische voeding en landbouw: we hopen dat deze bevindingen het Verenigd Koninkrijk in overeenstemming zal brengen met de rest van Europa, als het gaat om zowel de houding ten opzichte van biologische voeding als de steun voor de biologische landbouw."

Klik hier voor het hele onderzoek.

Publicatiedatum: 20-8-2014

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

22-5-2018 Deense worteltelers nog aarzelend over biologische wortelen
18-5-2018 San Marino gaat voor volledig biologisch
18-5-2018 Zweedse landbouwraad wil meer bio
17-5-2018 Bio groeit sterk in het buitenland
17-5-2018 Aandeel biolandbouw en -bedrijven groeit in Vlaanderen
15-5-2018 Onverwacht grote belangstelling voor bio-druiventeelt Zuid-Afrika
15-5-2018 Almería wil areaal biologische kasteelt verdubbelen
15-5-2018 Verkoop biologische groenten en fruit in de lift in Denemarken
9-5-2018 Bio c’Bon pakt het groots aan in Japan
9-5-2018 "Het is essentieel om te beginnen met gezonde zaden"
8-5-2018 Udea bouwt nieuw pand op Foodpark Veghel
8-5-2018 Zal bio dezelfde fout maken als de reguliere sector?
7-5-2018 Onderzoeksresultaten biologische aardbeienrassen 2017
4-5-2018 Bio-asperges oogsten op zonne-energie
4-5-2018 "Momenteel weinig aanvoer bio-tomaten en -paprika's"
2-5-2018 Polen stelt strengere wetgeving in rondom biologische voeding
1-5-2018 Alnatura start 'Alnatura Express' met opening nieuw filiaal in Leipzig
30-4-2018 Nederlandse ondernemers verkennen Belgische bio-markt
30-4-2018 Denemarken: paddenstoelenteelt met koffiedrab
26-4-2018 Grootste Amerikaanse bio-fruitboomkweker krijgt forse boete