Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minister van Landbouw ziet groot potentieel in biomarkt

Christian Schmidt, de Duitse minister van Landbouw, ziet nog steeds groot potentieel in de biologische markt. Dat maakte de minister in zijn openingswoord op de 'Biofach 2016' duidelijk. Deze 's werelds grootste beurs voor biologische levensmiddelen vond van 10 tot en met 13 februari in Neurenberg plaats.

Schmidt maakte in zijn openingswoord duidelijk dat het zijn doel is om de biologische tuinbouw in Duitsland te stimuleren. De cijfers laten namelijk zien dat biologisch steeds geliefder wordt bij de consument. De perspectieven die met name de Duitse biologische markt biedt, gelden als buitengewoon goed. Zo lag de omzet van biologische levensmiddelen in Duitsland in 2015 op 8,62 miljard euro. Daarmee vertoonde de markt voor het eerst sinds 2008 weer een tweecijferig groeipercentage (+11 procent).


Minister Schmidt bij de opening van de Biofach 2016

"De groeiende belangstelling van de consument voor biologische producten bevestigt hoe belangrijk onze inzet voor de uitbreiding van het biologische areaal en meer dierenwelzijn in Duitsland is. Op één ding moeten de kopers daarbij kunnen vertrouwen: dat waar biologisch op staat, moet ook biologisch zijn", aldus Schmidt. Daarvoor dringt de minister in Brussel aan op een snelle realisering van de biologische landbouwverordening van de EU. Het doel is het bereiken van uniforme biostandaarden, vooral ook voor importen uit derde landen.

Toekomststrategie biologische tuinbouw
De biologische tuinbouw is volgens de woorden van Schmidt naast de conventionele tuinbouw reeds een belangrijke zuil binnen de Duitse landbouw en levensmiddelenindustrie. De Duitse telers zouden echter nog te weinig gebruik maken van de mogelijkheden van de biologische markt. Samen met de deelstaten, de relevante verenigingen en de wetenschap wil Schmidt de voorwaarden scheppen, die ervoor moeten zorgen dat de biologische tuinbouw een aandeel van 20 procent aan het totale landbouwareaal bereikt. Ook om deze reden heeft hij in het afgelopen jaar de toekomststrategie biologische tuinbouw geïnitieerd, die hij met op de praktijk gerichte randvoorwaarden wil begeleiden - in Brussel en Berlijn. De biologische tuinbouw heeft op maat gesneden ondersteuning nodig. Uiteindelijk bepaalt echter elke teler zelf of hij zijn bedrijf biologisch wil runnen of niet.

In zijn openingswoord ging de minister ook nog in op het belang van mondiale verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid: voedsel garanderen, natuurlijke bronnen in stand houden en het klimaat beschermen - dat zijn de grote uitdagingen van onze tijd.
Publicatiedatum: