Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Bejo oogst investeringen in biologisch zaad

Tholen - "We zien dat biologisch zaad een enorme groeimarkt is, zowel in als buiten Nederland", vertelt Robert Schilder van Bejo. "Eigenlijk onder aanvoering van de supermarkten en de overheid die dat stimuleren. Zij willen de residuen van gewasbeschermingsmiddelen zo laag mogelijk hebben." De biologische teelt gebeurt tegenwoordig meer en meer grootschalig door gespecialiseerde bedrijven. Ook voor kleinere telers heeft Bejo een een breed assortiment dat men via de webshop kan bestellen.


Robert Schilder en Cees van Drunen van Bejo Zaden

Assortiment
Bejo  heeft een ruim assortiment aan biologisch zaad, nog niet voor alle rassen is biologisch zaad voorhanden. Bejo zet daar wel op in omdat de biologische sector graag een volledig sluitende keten, van zaad tot bord, wil. "Gelukkig zagen wij twintig jaar geleden er al toekomst in en hebben een uitgebreid aanbod kunnen ontwikkelen. We hebben nu 150 rassen in 40 gewassen beschikbaar en zijn marktleider in biologisch groentezaad van tweejarige gewassen, ook kruiden." Biologische rassen moeten vooral een sterk wortelgestel ontwikkelen. "Een diepe wortel zorgt voor stabielere groei en planten zijn daardoor minder gevoelig voor ziekten en stress door droogte of voeding. De rassen zijn van nature sterker. Het uienras Hylander dat wij hebben ontwikkeld is meeldauwresistent en heeft gezorgd voor een ware revolutie in de biologische uienteelt", aldus Robert.


Impressie van de open dag bij Bejo Foto Bejo

Toekomst
Het is voor Bejo belangrijk om in te zetten op biologische hybrides. Een hybride ontstaat door het kruisen van zuivere ouderlijnen. Door inteelt van ouderlijnen worden gewenste raseigenschappen vastgelegd en vervolgens worden de positieve eigenschappen in de hybride gecombineerd. Dat levert een gewas met hoge opbrengst en grote uniformiteit (alle planten zijn bijvoorbeeld tegelijk oogstrijp). Zaad telen vanuit een hybride geeft een uitsplitsing van eigenschappen en zijn daarom echter verre van homogeen en hebben allemaal verschillende eigenschappen.

Smaak
Volgens Robert hebben hun biologische hybrides veel voordelen: een meer uniform product, betere opbrengst, minder gevoelig voor ziekten. "In de biosector leeft het idee dat een zaadvast ras meer smaak heeft. Wetenschappelijke testpanels in Wageningen geven aan dat juist hybride wortelrassen beter uit de smaaktest komen."
 
De twintig jaar aan investering in biozaden komt ook op een andere manier ten goede aan Bejo als bedrijf. "Een aantal teelttechnieken, zoals grondmanagement, die we in de biologische teelt hebben ontwikkeld, zetten we in bij de gangbare teelt zodat die duurzamer wordt, een heel positief neveneffect."

Voor meer informatie:

Bejo

Robert Schilder
T +31 (0)651 230 973

r.schilder@bejo.nl
www.bejo.nl


Publicatiedatum: 15-12-2016
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

17-7-2018 OTC Organics beleeft primeur met biologische passiecuja uit Ghana
17-7-2018 Eerste biologische kersen uit Aragon
16-7-2018 Frankrijk: de voortgang van de biomarkt
13-7-2018 Panalpina Adelantex bio gecertificeerd
12-7-2018 Odin foodcoop en BioNoord gaan samenwerken
11-7-2018 Bio tijdens de Gentse feesten
11-7-2018 Inputlijst bio-landbouw vernieuwd: 39 nieuwe producten op de lijst
10-7-2018 Bio-aardappelsector ondertekent samenwerkingsconvenant
6-7-2018 Oekra´ense biologische tuinbouw heeft groot potentieel
6-7-2018 Onderzoek naar kopergebruik in bio-aardappelteelt van start
6-7-2018 The Greenhouse van Roggebotstaete geopend door Green Organics
5-7-2018 Is biofruit in de VS wel echt biologisch ?
5-7-2018 "BD-minigroenten geven onze horecaklanten nieuwe opties"
4-7-2018 Goede seizoenstart 'groene industriegroenten' bij nieuwkomer Bio Freshi
3-7-2018 "Moeizame afzet bio-kasgroenten door stijging Duits areaal"
3-7-2018 Wereldwijd bio-areaal groeide in 2016 naar 57,8 miljoen hectare
2-7-2018 Murcia, Spaanse marktleider in bio
28-6-2018 Spanje: areaal bio groeit met 3.1%
27-6-2018 Christophe Barnouin: "Mensen gaan nu eenmaal eerder naar AH dan naar Ekoplaza"
27-6-2018 Ecoville stopt op de boerenmarkten