Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Knelpunten houden akkoord over biologische verordening tegen

"Alle betrokken partijen moeten zich schamen"

Tholen - Na 17 onderhandelingssessies is nog altijd geen overeenkomst bereikt over de nieuwe biologische verordening. Dit concludeerden onderhandelaars Martin Haüssling en Eric Andrieu van het Europees Parlement (EP) woensdag 31 mei. Kees van Zelderen, voorzitter van de Copa-Cogeca werkgroep Biologische Landbouw, noemt het beschamend. "Er is geen enkel onderwerp geweest waarover zo lang overlegd is."

Kees benadrukte eerder al het belang van een goede uitkomst van de EU Organic Farming Review op 31 mei. Dit is dus niet gelukt. EU-voorzitter Malta heeft gisteren gemeld dat er met 17 van de 28 lidstaten nog altijd geen akkoord is bereikt over de voorliggende compromistekst. "Dat geeft maar aan is dat een afspiegeling van hoe moeilijk het allemaal is. We zijn weer een half jaar verder en niks opgeschoten. Er is geen enkele vordering gemaakt en daarvoor moeten alle betrokken partijen zich schamen."

Opzadelen met slecht akkoord

Aan de andere kant vreesde Kees ook een eventuele snelle goedkeuring van het huidige akkoord, bij wijze van compromis. "Ik was bang dat men vanuit vermoeidheid zou zeggen: laten we het maar afmaken. Dan zouden we opgezadeld worden met een slecht akkoord. Dan kunnen we beter nog even op deze manier verder onderhandelen." 

De grootste knelpunten zijn volgens Kees nog steeds overduidelijk. "Dat zijn de grenswaarde voor contaminatie en harmonisering hiervan. Die ligt nog steeds op tafel. Dit geldt ook voor de regels rond het gebruik van biologisch zaad. En de grondgebondenheid bij glasgroententeelt is er eigenlijk later bij gekomen. We zoeken een duidelijke definitie hiervoor. Er zijn een aantal Europese landen die vanwege de klimaatomstandigheden niet in de grond telen. Zij zien een verplichte grondgebondenheid niet zitten, maar vanuit Nederlands perspectief zijn we waakzaam op het feit dat de grondgebondenheid niet te zwak wordt. Dit terwijl sommige andere landen onze kasteelt niet eens als biologisch zien."

Vooral de verschillende omstandigheden per land maken het dus erg lastig om tot een akkoord te komen, meent Kees aan. "Maar wat we kunnen doen is een bodem leggen. Wat je samen kunt afspreken ook daadwerkelijk afspreken. Er moet hier en daar wat vrijheid gecreëerd worden, waarbij rekening gehouden moet worden met de context waarin gewerkt wordt. Door ook dit op Europees niveau te willen regelen, loopt het vast."

Kees benadrukt dat de sector gebaat is bij duidelijkheid. "De sector heeft een akkoord nodig met regels waarmee ze uit de voeten kunnen. Dus de marathon gaat als het aan mij ligt maar gewoon door. Dit was al het zeventiende triloog. Dat is beschamend. Er is geen enkel onderwerp geweest waarover zo lang overlegd is." En in de tussentijd moet de biologische sector natuurlijk gewoon door. "Voor innoverende boeren is dit bijvoorbeeld erg lastig. Bepaalde regels zijn nu te strak geformuleerd en daar zijn boeren met innovatieve initiatieven de dupe van. Ik blijf er bij dat het veel beter zou zijn om de oude regels aan te passen. Daarin hadden we gewoon verbeteringen kunnen doorvoeren. De regelgeving gaat nu compleet op de schop en dat had voor ons echt niet gehoeven."

Een andere optie voor hem is dat de deal gesloten zal worden op de punten waar iedereen het over eens is. "Spreek dan voor de overige punten af dat er binnen een bepaalde tijd ook daarover overeenstemming moet komen."

Voor meer informatie: cvanzelderen@home.nl

Publicatiedatum: 8-6-2017
Auteur: Lenneke Pors-Schot
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 Daisy Girl best verkochte bio-appelmerk in de VS
21-9-2017 Chinese Fuji appelen weer op de markt
20-9-2017 "Respect voor milieu voorwaarde voor succes op Noord-Europese markt"
20-9-2017 Poolse Bio Planet ziet omzet in augustus met 7% groeien
18-9-2017 Zwitserland: veel vraag naar bio-kruiden deze zomer
15-9-2017 Ook Aldi en Lidl achter convenant voor meer resistente bio-aardappelrassen
15-9-2017 Peter van der Schoot nieuwe voorzitter Comité Bio GroentenFruitHuis
12-9-2017 Meer dan 6.000 biologische producten bij Alnatura
11-9-2017 Duitsers geven meer geld uit aan bio
8-9-2017 Liquidseal nu ook te gebruiken op biologisch fruit
7-9-2017 Afzet biologische fruit in VS +12%
6-9-2017 "Bio-consument gaat af op onderbuikgevoelens"
6-9-2017 "Kwestie van er gelikt uitzien of gelikt willen worden"
6-9-2017 VS: AGF verkoop valt tegen - biologisch verdubbeld
4-9-2017 "In 30 jaar nog nooit een product geschrapt"
4-9-2017 Veilige bio-import uit derde wereldlanden met TRACES
1-9-2017 Bio steeds vaker de norm
1-9-2017 Zweedse importeur koopt alleen biologische gember in
1-9-2017 Frankrijk: "Buitensporige" marges op biologische groenten en fruit
31-8-2017 Bio-appel Natyra opvallend lang houdbaar