Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vooral de laatste 2 jaar gigantische groei geconstateerd"

Vijftien jaar EKO-tellingen laten groei aanbod zien

Milieudefensie startte op 23 augustus in Amersfoort voor de vijftiende keer de EKO-tellingen, een jaarlijks onderzoek naar het aanbod van biologische producten in de supermarkt. Tijdens de feestelijke start van de tellingen kijkt Milieudefensie terug op de afgelopen veertien jaargangen en liet de trend zien van het ecologische aanbod. "Het is duidelijk dat het landelijk gemiddelde ontzettend is gegroeid in de vijftien jaar dat we nu de EKO-tellingen doen", aldus directeur van Milieudefensie Hans Berkhuizen.

In 1998, het eerste jaar van de tellingen, lag het landelijke gemiddelde nog maar op zes EKO-producten. Toen werd er alleen nog maar groente en fruit geteld. Vanaf 2000 werden alle EKO-producten geteld, omdat de brancheorganisatie van de supermarkten het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel dat jaar heeft toegezegd biologische verkoop te stimuleren. De teller bleef dat jaar steken op een gemiddelde van vijftig EKO-producten. Bij de laatste EKO-tellingen in 2011 was dat meer dan twee keer zoveel met gemiddeld 116 producten.

De laatste twee jaargangen groeide het aanbod het meest. Het landelijk gemiddelde is in 2011 maar liefst negenenveertig procent hoger dan dat in 2009. "Het is opvallend dat er vooral de laatste twee jaargangen een gigantische groei is geconstateerd", aldus Berkhuizen: "We hopen dat die spurt deze vijftiende editie doorzet."

De EKO-tellingen lopen door tot en met 30 september 2012. Daarna zal duidelijk worden of het aanbod aan biologische producten opnieuw is gestegen. Vanaf 2006 worden ook de fairtrade producten geteld.

Publicatiedatum: