Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview Volkert Engelsman in Primeur:

“Bio is met grote voorsprong de beste oplossing”

De afgelopen weken lieten meerdere wetenschappers, Aalt Dijkhuizen, Rudy Rabbinge en Louise Fresco voorop, zich kritisch uit over biologische landbouw. WUR-topman Dijkhuizen noemde biologisch voedsel duurder, niet bewezen gezonder en juist slechter voor het milieu en Fresco stelde in haar boek ‘Hamburgers in het paradijs' dat voor biologische landbouw zes keer zoveel land nodig is en dat bijen overbodig zijn. “Tsja, onlangs beweerde de WUR ook dat de regenworm verantwoordelijk is voor het klimaatprobleem”, reageert Volkert Engelsman laconiek in de nieuwste uitgave van Primeur.


Volgens de Eosta-directeur is het allereerst de vraag met wát we de wereldbevolking willen voeden als die stijgt van zes naar tien miljard mensen. “Met producten waarbij de afzonderlijke bestrijdingsmiddelen misschien niet eens zo bedreigend zijn, maar het cocktaileffect van deze middelen wel met alle volksgezondheidsconsequenties van dien? Zeker door de AGF-sector worden deze effecten vaak gebagatelliseerd, maar er is de afgelopen jaren veel en overtuigend over gepubliceerd en met name onze doelmarkten zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn daar gevoelig voor.”

"De FAO raadt aan, los van gentech en bio, een landbouw, die niet alleen vandaag, maar ook morgen productief kan zijn. Intensieve landbouw is in elk geval geen oplossing. Bio hoeft heus niet de enige oplossing te zijn. Ik zie een hoop gangbare leveranciers, zoals Dole, ZZ2 en Westfalia, die veel biologische teelttechnieken hebben overgenomen in de gangbare teelt. Dat is niet alleen in moreel opzicht leuk, maar ook economisch belangrijk. Je spreekt dan over een nagenoeg biologische teelt. Pas als ze een plaagje niet met uitsluitend biologische middelen onder controle krijgen, gebruiken ze beperkt agrochemische bestrijdingsmiddelen voor het laatste restje, net als bij kunstmest. Met die zienswijze heb ik geen moeite. Wij doen het niet, omdat wij bio in onze missie hebben staan, maar het zijn wel oplossingen waar je gezamenlijk naar toe kunt. Overigens blijf ik wel zeggen dat ‘bio’ ons de weg wijst. Bio is nog steeds met grote voorsprong de beste oplossing, maar zeker niet de enige.”


Het volledige interview lezen? Neem een abonnement op Primeur en krijg maandelijks ruim 60 pagina's vol vakinformatie en achtergrondverhalen in je bus!

Publicatiedatum: