Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aucxis plaatst RFID-oplossing bij Gourmet

Volledig automatisch kisten door het gehele proces traceren”

Sinds kort worden de bewaarkisten van Gourmet volledig automatisch binnen de interne logistieke keten getraceerd door een RFID-systeem. "Voorheen gebeurde de scanning van de barcodes volledig handmatig, maar dit was zeer foutgevoelig. Daardoor kwamen ze bij Aucxis terecht voor een RFID-oplossing, waarmee er door het volledige proces nu zicht is op de beweging van de bewaarkisten door middel van radiogolven," vertelt Jentina Van Eynde van Aucxis in de onlangs verschenen Uienspecial van Primeur.

Aucxis is gespecialiseerd in RFID-oplossingen en heeft de laatste jaren een steeds groter bestand in de AGF-sector opgebouwd. "Van oudsher zijn we vooral bekend bij klanten door onze e-tradesystemen voor veilingen. Dat zijn veilingplatformen voor voornamelijk versproducten, waarmee we al een groot portfolio hadden opgebouwd in de sector. Van hieruit is ook onze business unit RFID (radio frequency identification) ontstaan. We hadden een elektronisch afmijnsysteem geplaatst bij Royal Flora Holland, maar bij gesprekken met ze kwam het probleem naar boven dat ze vaak bloemenkarren kwijtraakten in het logistieke proces. Wij waren net actief geworden in RFID en konden hiermee een automatische oplossing aanbieden, zodat zij precies konden zien welke karren wanneer opgepakt werden en waar ze te allen tijde gelokaliseerd waren. Zo is 15 jaar geleden de entiteit RFID binnen ons bedrijf tot stand gekomen, en inmiddels zijn we hiermee qua aandeel de e-tradesystemen bijgebeend. Met onder andere cases bij Luik Natie, Ardo en Syngenta zijn we er de laatste jaren fors in doorgegroeid."

En een aantal jaar geleden kwam daar dus ook Gourmet bij. Gourmet is een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in de teelt, selectie, verpakking en distributie van alle soorten uien, sjalotten en knoflook. Dankzij teeltprogramma's in binnen- en buitenland gaan er dagelijks ruim 35.000 kisten door het magazijn van het bedrijf uit Lutjebroek heen, waardoor het moeilijk was om hier door het hele proces zicht op te houden. "Voorheen werd er aan iedere kist een lotnummer toegekend door middel van een barcodelabel, waarna ze op verschillende locaties opgevolgd werden met behulp van handmatige scanners. Hierin ervoeren zij dat het handmatig scannen zeer foutgevoelig en tijdrovend was, waardoor ze naar mogelijkheden besloten te kijken om de kisten sneller en efficiƫnter te traceren door een interne logistieke keten," zo vult Lauran D'hanis van Aucxis aan. "Tijdens een beurs kwamen we met elkaar in contact en raakten we aan de praat over de mogelijkheid voor een RFID-oplossing waar wij in gespecialiseerd zijn. Al snel besloten ze ermee aan de gang te gaan."

"Simpel gezegd is RFID dus het automatisch scannen van verschillende tags door middel van radiogolven," gaat Jentina verder. "Hierbij kun je de vergelijking trekken met het scannen van barcodes. Daar heb je echter een 'line of sight' nodig om te zorgen dat het mogelijk is om te scannen. Bovendien vereist dit handmatige scanners, maar met RFID gebeurt dit automatisch door middel van radiogolven. Als je dan vervolgens verschillende chips plaatst op de heftruck en door het gehele magazijn komen deze met elkaar in contact als ze binnen een bepaalde afstand zijn. Een dergelijk systeem zie je bijvoorbeeld ook bij de Decathlon, waar het echter om een bereik gaat van een paar centimeter. In onze gevallen moet je dan al snel denken aan tientallen meters. Hierin is elke case verschillend."

Daarmee gingen de partners dus ook aan de slag voor het systeem bij Gourmet. "Dan is voor ons belangrijk wat het exacte bereik moet zijn. Wat willen we dat er gelezen wordt? En wat is de flow van de kisten in het magazijn?", legt Lauran uit. "Het resultaat is dat we RFID-lezers en RFID-antennes hebben aangebracht op de heftrucks, RFID-tags op de kisten en RFID-locatietags in de grond en overgangen zodat er in de IT-systemen automatisch updates komen over de locatie van de kisten en wanneer ze een bepaalde doorgang gepasseerd zijn. Bovendien is er bij elke in- en uitgang van een proceslijn een RFID-punt geplaatst om te bepalen met welk product de kisten gevuld moeten worden."

Al met al heeft het project ongeveer een jaar geduurd voor het operationeel was bij Gourmet. "Normaal duurt de plaatsing van een standaard RFID-project tussen de 3 en 6 maanden, maar corona gooide hierbij helaas wat roet in het eten," aldus Jentina. "Dat heeft voor de nodige vertraging gezorgd, maar ook de grootte van het project had hier een aandeel in. Uiteindelijk was er een vloot van 20 heftrucks die volledig voorzien moest worden van de RFID-apparatuur en ook op alle kisten moesten de RFID-tags geplaatst worden. Zo'n 2,5 jaar geleden is het project opgeleverd en sindsdien zijn we altijd in contact gebleven voor de nodige optimalisatie van het proces. Zo is de apparatuur op de heftrucks uiteraard onderhevig aan schade. Een gegeven waar het personeel altijd aan moet wennen. Dit zijn vooral zaken waar bedrijven mee om moeten gaan na onze plaatsing, maar waar we graag in assisteren waar mogelijk."

Kijkend naar de toekomst zijn er, zo stelt Lauran, nog vele paden te bewandelen in de samenwerking. "Gourmet heeft aangegeven meer dan tevreden te zijn met de uiteindelijk realisatie. Het is een investering, maar uiteindelijk kan het een leven lang mee. Het is een passieve oplossing die dus zeer duurzaam aangebracht wordt en kan meegroeien met de noden van het bedrijf. De verworven inzichten over de logistieke routes van het interne heftruckverkeer zullen onder de loep genomen worden; deze bieden opportuniteiten om de routes bij te sturen en de heftrucks minder lege meters te laten afleggen. Bovendien behoren ook een RFID-gate die alles scant wat er naar binnen en buiten gaat ook tot de mogelijkheden. Zo blijf je altijd met elkaar in gesprek."

Wil je alle Primeur-artikelen lezen? Neem dan voor acht tientjes een jaarabonnement op Primeur en wij sturen je elke maand een vakblad, inclusief dit uiennummer, toe!

info@aucxis.com
sales@gourmet.com