Copa-Cogeca bezorgd over vergoedingen voor telers en coöperaties

Copa-Cogeca heeft serieuze zorgen geuit over de stemming van de Milieucommissie van het Europese Parlement om een vergoeding in te voeren voor telers en landbouwcoöperaties voor de kosten van inspecties die door autoriteiten worden uitgevoerd. Dit voorstel is onderdeel van het nieuwe ontwerp van de EU-wetgeving, die gaat over officiële controles op het gebied van dierenwelzijn- en gezondheid, plantengezondheid, levensmiddelen en dierenvoeding.

De secretaris-generaal van Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, vindt dit onacceptabel en zei: "Europese telers en hun coöperaties zijn al tegen de toenemende uitdagingen, zoals de hoge invoerkosten, de hoge productienormen, de dure regelgeving en andere verplichtingen. Ze moeten voldoen aan een groot aantal eisen onder de zogenaamde randvoorwaarden van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), dat in dit voorstel niet wordt erkend. Het is onacceptabel dat telers en agrarische coöperaties de last van een verhoogde vergoeding moeten dragen."

Hij ging verder: "Het zou nergens op slaan facturen te sturen naar miljoenen telers, voor elke inspectie en officiële controle. We vrezen dat dit meer zou kosten in de administratie dan dat het echt rendement voor de autoriteiten oplevert. Bovendien kunnen de extra kosten van de vergoeding niet worden doorgegeven aan de voedselketen en dus zijn telers, wier inkomens al de helft van het gemiddelde zijn, er volledig de dupe van. Copa-Cogeca dringt er bijgevolg op aan dat de EU-instituten verzekeren dat deze vergoedingen niet worden opgelegd aan telers en agrarische coöperaties."

Voor meer informatie:
Pasquale di Rubbo
Copa Cogeca
Tel: +32 22872745
E-mail: pasquale.dirubbo@copa-cogeca.eu
www.copa-cogeca.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven