Grote drukte op het land van uienteler Marijn

Uienteler Marijn Uitdewilligen van Sint Kruis in Zeeland kwam vorige week in de media omdat hij een oproep deed aan mensen om zelf, voor 25 cent per kilo, uien te komen rapen op zijn land. Het evenement werd druk bezocht door mensen die uien kwamen rapen, meldt het AD. "Eigenlijk is het om te janken",…

Uienbedrijf in Georgia optimistisch na overleven hittegolf

Terwijl veel uienbedrijven in heel de VS negatieve gevolgen hebben ondervonden van een intense hittegolf, zijn de gewassen bij Bland Farms in Glennville, Georgia, vrijwel onaangetast gebleven. "We hebben veel geluk gehad, want de hittegolf heeft geen invloed gehad op een van onze huidige teeltgebieden,"…

Italiaanse witte ui van Margharita brengt €0,05/kg meer op dan in het vorige seizoen

“Ons uienseizoen begon midden april en eindigde eind juli. De witte ui van Margherita BGA is een vers gewas, zodat de oogst en de afzet gelijktijdig plaatsvinden, met een beperkt gebruik van magazijnvoorraden”, zegt Giuseppe Castiglione, voorzitter van het Consorzio di Tutela della Cipolla Bianca di…

Hoe een bio-akkerbouwer de kringloop sloot met eigen kaas

Tholen - De kazen van Biostee liggen in delicatessenwinkels in onder meer New York, San Francisco, Londen, Parijs, Berlijn, Warschau en Kiev. De tijd is rijp om het verhaal van de kazen ook meer in Nederland te gaan vertellen. Want een bijzonder verhaal is het. Met de introductie van deze kazen sloot…

Lagere opbrengsten Noord-Amerikaanse sjalotten

Canadese sjalotten troffen een gretige markt aan het begin van het seizoen. "We begonnen op een lege markt. In een normaal jaar kunnen we wel 11 maanden product verladen omdat er tot eind augustus nog product in de koelhuizen ligt. Dit jaar was dat tot eind juli. Vrijwel alle voorraden Noord-Amerikaanse…

De Groot en Slot on tour in the Summer of ’21

Wat was het genieten deze zomer. Het verkoopteam van De Groot en Slot heeft weer een flink aantal open dagen en demodagen kunnen organiseren. En wat is het dan fijn om veel telers en handel te spreken. Na een lang jaar met veel beperkingen, was de behoefte aan interactie met de schakels in de uienketen…

Teler blijft zitten met 750.000 kilo uien en nodigt mensen uit om zelf te komen rapen

Uienteler Marijn Uitdewilligen uit Sint Kruis nodigt mensen uit om zelf uien voor 25 cent per kilo te komen rapen op zijn perceel. Als hij zijn uien via de normale weg afzet lijdt hij verlies op de plantuien, meldt Omroep Zeeland. Momenteel krijgt hij vier cent per kilo en dat is zes cent onder de productiekosten.…

magnuskhahl

James Ryan - Magnus Kahl Seeds

Premium uien en nicheproducten voor de wereldwijde markt

Magnus Kahl Seeds begon in de jaren dertig in Australië met de veredeling, teelt en afzet van open bestoven uienrassen. In de decennia die volgden heeft het bedrijf een reeks hoogwaardige hybride en open bestoven uienproducten aan haar portfolio toegevoegd.  Het bedrijf, dat zich uitsluitend richt op alliumsoorten,…

Kees Versteeg - Qualipac

"We doen ons best om de binnenlandse en overzeese markten te voorzien van onze uien"

De situatie rond lockdowns en beperkingen in Australië verandert voortdurend en omdat elke afzonderlijke staat verantwoordelijk is voor zijn eigen beperkingen, kan het moeilijk zijn om de veranderingen bij te houden. Telers doen hun best om de binnenlandse en overzeese markten te blijven voorzien van…

Ruim 180 bezoekers voor demo 'Flevoland Bloeit'

De provincie Flevoland en het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC) ontvingen zo’n 180 belangstellenden op Harrysfarm in Swifterbant, meldt de FAC in een persbericht. Tijdens een wandeling van ongeveer 1,2 km werden de bezoekers over alle facetten van (akker)randen beheer: zaaizaadkeuze, beheer,…

Julien Le Borgne - La Légumière:

"Dit jaar hebben we een grotere sjalottenoogst"

La Légumière, specialist op het gebied van traditionele sjalotten en uien uit Roscoff, gevestigd in Cléder (Finistere, Frankrijk), is een maand geleden begonnen met de afzet van sjalotten. Het seizoen gaat deze week verder met halfdroge sjalotten en gaat eind juli over op sjalotten voor de…

Mayan Sweets, de Peruaanse zoete uien, zijn weer beschikbaar

De Peruaanse zoete ui is doorgaans verkrijgbaar van eind juli tot begin maart en dit jaar is dat niet anders voor Keystone, een dochteronderneming van Progressive Produce. Het Amerikaanse bedrijf verwacht tijdens het gebruikelijke verkoopseizoen voorraden beschikbaar te hebben. Mike Blume, Sales and…

UIKC uiendagen 26 augustus met rondleidingen en infomarkt!

Op 26 augustus wordt door UIKC de landelijke uiendag georganiseerd. Wegens de coronamaatregelen wordt de Uiendag in een ander jasje gestoken, maar dit jaar is er ook een infomarkt, waarbij 45 bedrijven zich presenteren. U wordt coronaproof ontvangen op het proefveld met interessante excursies en…

Motrac verstevigt managementteam

Motrac kondigt een versteviging van het managementteam aan. Henk van Keulen en Maarten Vaandrager, beiden geen onbekenden in de branche, zijn per direct onderdeel van het huidige managementteam van Motrac. Het team wordt aangestuurd door Geurt de Groot als Managing Director. Daarnaast vervult Ronald Lamberts de rol van…

Veel belangstelling tijdens demodag voor uientelers in Bellingwolde

Dinsdag 20 juli werd in Bellingwolde, aan de Nieuwlandseweg van 15.00 tot 21.00 uur een demodag gehouden voor uientelers uit de regio. Een dag die georganiseerd was door De Groot en Slot Akkerbouwbedrijf Mts. Dinkla, George Pars Granen, HLB De Groene Vlieg, VSS Amac, Kramer Bant en Syngenta. Het demoveld…

Animo van telers van HAK uit Zeeuws-Vlaanderen voor On the way to PlanetProof

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK werkt dit jaar ook in Zeeuws-Vlaanderen samen met telers om bruine bonen te telen volgens het On the way to PlanetProof schema. Het zullen de eerste bruine bonen op de markt zijn met dit duurzaamheidskeurmerk. Daarmee ligt HAK op schema om dit jaar al haar…

Ondanks regen toch flinke voorsprong met dripirrigatie

Afgelopen week hebben we de gewasstand van diverse percelen zaaiuien in Nederland gecontroleerd, meldt Broere Beregening op haar site. "Ondanks alle regen van de voorbije weken, is er een behoorlijke voorsprong van de uien met dripirrigatie. In de eerste helft van juni waren de drip irrigatie…

Arjan Biesheuvel van Biesheuvel Knoflook:

"Goede vraag naar verse, Hollandse knoflook, prijzen blijven op een hoger niveau hangen dan andere jaren"

Tholen - De verse Hollandse knoflook is bij Biesheuvel Knoflook alweer van het land. "De omstandigheden waren niet gemakkelijk, maar we hebben het weer gered en eind vorige week hebben we de oogst afgerond", vertelt Arjan Biesheuvel. "De eerste gerooide knoflook kwam onder hele natte omstandigheden…

Eerste biovegan groente geoogst: de 'No Shit ui'

Tholen - Een primeur in Ens. Daar is gisteren de eerste officiële 'biovegan' groente van Nederland geoogst. De plantui is geteeld bij Zonnegoed, waar de groenteteelt vrij is van dierlijke mest. In mei ontvingen Joost van Strien en Chris Feickens als eerste telers in ons land het BioCyclicVegan keurmerk.…

Wie is nu de baby?

Blockchain-technologie voor de Ramata ui

Nicola Barbato van het Italiaanse GB Aricola wil de gele ui, de Cipolla Ramata di Montoro, beter beschermen, verbeteren en meer bekendheid geven op de markten. Om dit doel te bereiken heeft hij de traditionele teeltmethode gecombineerd met een innovatief systeem voor de traceerbaarheid van de…

Marian Masegosa, Cebollas Masegosa (Spanje):

"De uienprijzen zullen niet het niveau halen van vorig seizoen, maar ik hoop dat er vraag zal zijn"

De oogst van Medio Grano-uien is al goed aan de gang in het Spaanse Castilla-La Mancha. In de derde of vierde week van juli komen de Grano-uien van het ras Reca aan de beurt. Dit jaar moeten de telers van Castilla-La Mancha in het seizoensbegin de strijd aangaan met een aanzienlijke toename van de…

Meer vraag dan aanbod van rode ui van Acquaviva

De rode ui van Acquaviva delle Fonti worden momenteel geoogst, maar de vraag lijkt groter dan het aanbod. “De eerste pallets zijn op dinsdag 29 juni verscheept. De vraag komt niet alleen uit Noord-Italië, maar ook uit het buitenland, vooral uit Duitsland. Een levendige start in vergelijking met 2020,…

Le Aie Società Agricola uit Voghiera:

Zero-residu knoflook binnenkort verkrijgbaar

Het Italiaanse Le Aie di Voghiera uit Ferrara zal dit jaar, zij het in beperkte hoeveelheden, zero-residu knoflook met Beschermde Oorsprongsbenaming op de markt brengen. Dit wordt bevestigd door eigenaren Ettore Navarra en Alessandro Evangelisti. “De knoflook wordt momenteel geoogst en het belooft een mooi…

Foto: Georg Thalhammer

Georg Thalhammer over verse knoflook uit Bayern:

"We willen in de toekomst de verse bio-knoflook tot in het nieuwe jaar kunnen verkopen"

"We hebben afgelopen jaar voor het eerst verse knoflook met vier Bioland bedrijven geteeld. Twee daarvan zijn zelfs Demeter-gecertificeerd, hebben van vijf hectare geoogst en waren na vier weken uitverkocht. Daarom hebben we besloten om dit jaar op vijftien hectare te telen", aldus Georg Thalhammer,…

Bas Groeneveld en Carel Bouma

“De niche wordt populair, daardoor groeit de markt van verse knoflook”

Tholen - De teelt van knoflook wordt meestal geassocieerd met zuidelijke landen, toch doet het uiengewas het ook goed in Nederland en is er een handvol telers die dit gewas verbouwt. Teler Bas Groeneveld van TruGarlic is in 2015 begonnen met de teelt van biologische verse knoflook in de Flevopolder en…

Van Oers United oogst eerste bosuien in Nederland voor lokale markt

In de afgelopen dagen heeft Van Oers United de eerste bosuien van Nederlandse bodem geoogst. Dat betekent dat Van Oers United vanaf nu jaarrond bosuien in eigen beheer kan telen (achtereenvolgens in Marokko, Senegal en Nederland). Dit is uniek voor de teelt in bosuien. Van Oers United heeft zich tot doel…

Wim Waterman over nieuw seizoen

"Ik verwacht dat uienexport weer snel op volle toeren kan draaien"

“Ze zijn er weer, de ‘Hollandse nieuwe’ uien, al bijna traditioneel tegelijk met de ‘Hollandse nieuwe’ haring. Beide heerlijk vers en bijzonder smakelijk.” Voor Wim Waterman kan het nieuwe seizoen niet vroeg genoeg beginnen. “Het tweede gedeelte van het oude seizoen vond ik erg teleurstellend en ik had…

Jan Franje, Franje Onions:

"Stemming uienmarkt erg negatief, maar dat moet allemaal nog maar blijken"

Tholen - Bij Franje Onions gingen deze week de laatste uien van het seizoen weg en inmiddels is ook het nieuwe plantuienseizoen gestart. "Er komt links en rechts wel wat vraag, maar door het aanbod oude en nieuwe en importuien verloopt de afzet nog niet makkelijk", vertelt Jan Franje. "Nu liggen de…

Jamaicaans bedrijf verhoogt uienteelt en deelt kennis

Model Agricultural Production in St. Catherine, Jamaica, streeft ernaar zijn uienteelt te verhogen, terwijl ook wordt gestreefd naar meer werkgelegenheid en de overdracht van…


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven