Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktanalyse Jan Kees Boon, Fruit & Vegetable Facts

Russische gf-import begin dit jaar kleiner, maar wel meer uit Nederland

De Russische import van verse groenten en fruit is in de eerste vier maanden van dit jaar in hoeveelheid en waarde 7% achtergebleven bij dezelfde periode in het vorige jaar. Van januari t/m april is er 2,95 miljoen ton verse groenten en fruit geïmporteerd tegen vorig jaar in dezelfde periode 3,16 miljoen ton. Absoluut gezien was dat een verschil van 206.000 ton. In dollars gezien liep de import terug van 3,1 naar 2,8 miljard dollar. Overigens is zowel de koers van de Dollar is als die van de Roebel in 2014 gezakt ten opzichte van 2013 (zie grafiek). Een lagere koers van de munteenheid in een importerend land ten opzichte van de koers van de munt van het exporterend land heeft in het algemeen een negatieve invloed op de import. Vorig jaar werd in de periode januari - april 37% van de totale Russische import van verse groenten/fruit gerealiseerd.



Vooral minder appels ingevoerd
Voor een belangrijk deel kan deze ontwikkeling toegeschreven worden aan een daling van de import van het belangrijkste product appels. De appelimport daalde in de eerste vier maanden van dit jaar met een kwart naar 478.000 ton tegen 630.000 ton vorige jaar in dezelfde periode. De import van appelen uit Polen daalde van 228.000 naar 148.000 ton. De import van appels uit Nederland is van bescheiden omvang. Ook van het tweede importproduct bananen daalde de import behoorlijk, nl. met minus 11% naar 452.000 ton. Producten die in de eerste vier maanden ook fors in de min zaten, waren: Sinaasappels, druiven, peen, citroenen, grapefruit en kiwi's. Producten die het wel goed deden in de eerste vier maanden van dit jaar waren peren (9%), uien (+84%!) en sluitkool. Bij uien en sluitkool heeft Nederland goed kunnen profiteren van de grotere Russische vraag. Ook werd er meer uien ingevoerd uit Egypte en China. Bij peren was het vooral de import (inc. re-export) uit België die fors toenam, nl. van 37.000 naar 65.000 ton in de eerste vier maanden van dit jaar. Een kleine plus was er te zien bij tomaten, soft citrus, komkommers en paprika's.

30% minder uit Polen
Naar land gezien blijft Ecuador de grootste maar het gaat vrijwel allen alleen om bananen. Turkije is de tweede leverancier van Rusland. De import uit dat land liet de eerste vier maanden van dit jaar een herstel zien. Voor bijna de helft ging het bij de import uit Turkije om tomaten. De import uit Polen liep fors terug. Voor driekwart gaat het om appels. De import uit China, nr. 4, bleef op niveau. Spanje moest begin dit jaar een flinke veer laten op de Russische markt. De import uit dat land bleef bijna 10% achter bij vorig jaar. De import van Spaanse tomaten bleef nog redelijk op peil maar met de Spaanse citrusproducten ging het in de eerste vier manden van dit jaar minder goed. Opvallend was de forse groei van de import uit Marokko. Vooral de import van Marokkaans soft citrus zat flink in de plus. De import van Marokkaanse tomaten bleef op hetzelfde niveau. De import uit Egypte zat ook flink in de min. Sinaasappels is het belangrijkste product. Veel meer import van uien, peen en sluitkool uit Nederland

De import uit Nederland was volgens de Russische importstatistiek in de periode januari/april dit jaar fors groter dan vorig jaar in dezelfde maanden. In totaal zou het gaan om 142.000 ton tegen 77.000 ton in de eerste vier maanden van 2013.
Vooral de import van uien uit Nederland trok flink aan. In hoeveelheid gezien ging het zelfs om de helft van de totale export van verse groenten en fruit. In totaal bedroeg de import van uien uit Nederland dit jaar t/m april 75.000 ton tegen 30.000 ton vorig jaar.

Ook de import van peren uit Nederland liep goed, 25.000 ton tegen 15.000 ton in de eerste vier maanden van 2013. Andere belangrijke producten die uit Nederland worden ingevoerd zijn de vollegrondsproducten sluitkool en peen (beide forse groei) en het kasproduct tomaten (stabiel). Volgens de Russische importstatistiek ging het bij alle drie deze producten om een kleine 10.000 ton. Volgens KCB-cijfers is er tot eind april ca. 123.000 ton Nederlands product naar Rusland uitgevoerd, 100.000 ton verse groenten en 23.000 ton vers fruit. Per product ging het volgens KCB-cijfers om
53.000 ton uien, 30.000 ton peren (waarvan 23.000 ton Conference),11.100 ton wittekool, 9.400 ton peen, en 3.000 ton appels waarvan 1.000 ton van zowel Jonagold/Jonagored en Golden Delicious)..


Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts

Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
fruitvegfacts@gmail.com
Publicatiedatum: