Eerste directe import Afrika en China in Rusland
Situatie Oekraïne escaleert
De situatie in Oekraïne escaleert verder. De Russen, of door Rusland gesteunde separatisten, zijn een offensief begonnen om een landbrug te slaan tussen De Krim en Rusland. Het Oekraïense leger verliest weer terrein. De EU en Amerika willen meer sancties aan Rusland opleggen. Afgelopen weekend besloten de EU-leiders om deze week met een extra pakket sancties te komen, als Rusland zich niet terugtrekt. In Amerika gaan verschillende senatoren een stap verder, ze willen het Oekraïense leger van wapens voorzien. En terwijl de separatisten verder oprukken, riep Poetin op om in gesprek te gaan en de situatie te bespreken.
Poetin kon weleens de beste kaarten hebben, ondanks de zwakke economische situatie. De EU wil sancties, maar is tevens hopeloos verdeelt over deze handelsbeperkingen en de Europese leiders willen de eigen fragiele economie niet onderuit halen. Dat resulteert in relatief zwakke sancties. De Amerikanen hebben geen zin in een militair conflict en lijken liever de andere kant op te kijken; het is een Europese aangelegenheid.
Australië legt meer sancties op
Australië kondigde aan de sancties tegen Rusland verder aan te scherpen, waardoor de handelsbeperkingen meer overeen komen met de Europese en Amerikaanse sancties. Daarnaast overweegt Australië de export van uranium naar Rusland aan banden te leggen. Het land bezit 31% van de wereldwijde voorraad en heeft sinds 2010 een akkoord met de Russen over de export van de grondstof.
En een mogelijke nieuwe speler in het conflict, die vooralsnog op de achtergrond blijft, is China. Het Aziatische land breidt haar invloedssfeer in Azië verder uit, maar heeft ook economische belangen in Oekraïne. Hoe en of de Chinezen zich met het conflict gaan bemoeien is niet duidelijk, wel zou Chinese inmenging gezichtsverlies in de internationale politieke arena voor het Westen kunnen betekenen.
Nederlandse compensatie onder kostprijs
Vorige week werden voor een aantal producten de compensatie tarieven en voorwaarden bekend gemaakt. De prijzen liggen onder de kostprijs, wat LTO Nederland betreurt. De tot nu toe vastgestelde prijzen per 100 kilo zijn: appelen 13,22 euro, peren 12,59 euro, tomaten 7,25 euro en bloemkool 10,52 euro. Leden van een telersvereniging krijgen 75% van de prijs en moeten de rest zelf bijleggen, voor niet-leden geldt een 50%-50% regeling. Producten die naar de voedselbanken gaan, worden volledig vergoed. Ook in België ligt draag Europa 75% van de kosten. Fruittelers krijgen tot 6.440 euro per hectare voor leden van telersverenigingen, niet-leden krijgen de helft.
Kaliningrad koopt lokaal
Sinds de importstop zijn de prijzen van groenten en fruit in met name Kaliningrad fors gestegen, zo stegen appelprijzen van 40 cent naar 1,20 euro per kilo. Om de situatie op de markt te verbeteren heeft de 'Consumer Union' de opdracht gekregen meer groenten en fruit van lokale telers te kopen. Er zouden al aardappelen, wortelen, bieten, courgettes, paprika's, komkommers, tomaten en appelen gekocht zijn bij lokale telers. Volgens de berichten is de lokale appel- en perenoogst goed. De producten worden verspreidt onder winkels en markten.
Russische import uit Afrika en China
Importeurs uit Sint Petersburg hebben de afgelopen tijd succesvol gezocht naar nieuwe leveranciers van fruit. De markt met een waarde van 0,5 miljard euro is nu open voor landen die niet onder de boycot vallen, zoals Afrikaanse landen en China.
Vorige week kwamen de eerste schepen met fruit uit Afrika aan in St. Petersburg. Appelen uit China zijn al verkrijgbaar in de winkels.
Belangrijke handelspartner is Ecuador, de grootste bananenexporteur. Vorig jaar importeerde Rusland voor 927,4 miljoen dollar uit het land. In de top 10 van groenten en fruit leveranciers staan onder andere Spanje, Polen en België, met een totale waarde van 254,2 miljoen dollar in 2013. De totale import uit de EU en Amerika was twee keer zoveel. Europa leverde ongeveer 80% van het seizoensfruit.
Vaste prijzen tegen prijsstijgingen
De communistische partij heeft een voorstel ingediend om de prijzen voor voedsel vast te leggen. Daarmee moet de regering een einde maken aan de stijgende voedselprijzen. De prijzen voor essentiële producten moet volgens de communisten vast gelegd worden. De regering maakte eerder al afspraken, de communisten willen een stap verder gaan.
De tomatenprijzen zouden in een week met 30% gestegen zijn, berekende APK-Inform. De huidige prijs op de Russische markt ligt tussen de 30-40 roebel per kilo (60 tot 80 eurocent), afhankelijk van de kwaliteit en ras. Een week eerder lag de prijs van tomaten niet boven de 30 roebel per kilo (60 eurocent per kilo)
De prijsverandering wordt veroorzaakt door een lager aanbod. Door het bewolkte weer en koude nachten is de oogst afgeremd. De vraag naar de tomaten blijft echter hoog. Overigens stegen de prijzen vorig jaar ook in deze periode, door de hoge vraag en het teruglopende aanbod.
Onafhankelijk van Nederlands pootgoed
In de regio Omsk, tegen de grens met Kazachstan, zal in drie jaar een centrum verrijzen waar onder andere aardappel zaden veredeld worden. Het centrum moet 18.000 ton kunnen leveren en daarmee de import van Nederlands pootgoed overbodig maken. Het centrum gebruikt de techniek van micro-klonen voor aardappelen en Jeruzalem artisjok. Het bedrijf zoekt nog geschikte grond, maar heeft al een keuze gemaakt in de rassen. De apparatuur is al aangeschaft, twee opslagfaciliteiten gebouwd en een irrigatiesysteem voor 200 hectare gerenoveerd. In de toekomst wil het bedrijf het areaal uitbreiden met onder andere virusvrije zaden.
Volgens de regionale regering wordt Omsk zelfvoorzienend in aardappelen. De lokale oogst is geraamd op 818.000 ton, de lokale consumptie staat op 645.000 ton. De 200 tot 300.000 ton verschil kan naar omliggende regio's verscheept worden.
Zuid-Afrika wil leveren
Volgens Poetin ontwikkelen Rusland en Zuid-Afrika een goede relatie. Zuid-Afrika is de belangrijkste handelspartner van Rusland in Afrika. Vorig jaar groeide de handel met 11% en over de eerste zes maanden van dit jaar groeide de handel al met 10%. De Russische vraag naar Zuid-Afrikaans fruit werd besproken tijdens een bijeenkomst, waar de boycot besproken werd. Rusland, Zuid-Afrika en Mozambique hebben plannen om een samenwerkingsverband op te zetten voor de export van fruit naar Rusland.
Wit-Rusland
De Wit-Russische douane heeft de controle op re-export groenten en fruit uit Litouwen aangescherpt. De documenten worden nauwkeurig bekeken alvorens een lading door mag. Belangrijkste voor de exporteurs is dat de fytosanitaire certificaten aanwezig zijn, dat geldt voor export uit EU en niet-EU landen.
Oezbekistan wil productie verdubbelen
Oezbekistan wil investeren in de agrarische sector. Daarvoor wil de regering samenwerken met international organisaties, buitenlandse investeerders, wetenschappers en onderzoekers om de productie van groenten en fruit te verhogen.
Oezbekistan teelt rond de 180 soorten groenten en fruit. Het land is een grote exporteur van abrikozen, pruimen, druiven, hazelnoten en kool. Het huidige volume groenten en fruit staat in total op 16 miljoen ton, dat moet in 2020 verdubbeld zijn. Daarnaast wordt er 150 miljoen dollar geïnvesteerd in opslagfaciliteiten en logistieke centra.
Rusland weigert Nederlandse re-export
Russische autoriteiten hebben een partij mango's en asperges van een Nederlandse exporteur geweigerd. Volgens de Russen is niet duidelijk of de producten daadwerkelijk uit Thailand komen. De lading wordt retour gezonden aan de exporteur of vernietigd.
Oekraïne
De Krim heeft bijna 40 ton Oekraïense groenten en fruit geweigerd. De 17,1 ton groenten en 19,2 ton fruit zijn retour gestuurd aan Oekraïne.