Kassencomplex Rusland in gebruik genomen

Meer verschillende groenten in Russische kas

De Europese Commissie keert 5,3 miljoen euro compensatie uit aan Belgische telers. Het geld wordt in de komende weken uitgekeerd. China exporteert meer groenten naar Rusland. Ten opzichte van vorig jaar steeg het volume met 45,3% en de waarde met 22,5% naar respectievelijk 204.000 MT en 82 miljoen dollar. In Rusland is een kassencomplex in gebruik genomen. Met de nieuwste technieken is men begonnen met de teelt van komkommers op 2,5 ha. Het complex telt in totaal 5,2 ha. De laatste jaren is het aanbod kasgroenten in Rusland diverser geworden. Waar in 2012 nog vooral komkommers geteeld werden, groeit het aantal producten dat in kassen geteeld wordt. En ondanks de boycot krijgen Russische appeltelers geen hogere prijzen voor de producten. Onder andere de import uit niet-geboycotte landen tempert de prijsstijging. De Russische regio Orel wil groenten en fruit exporteren naar Saoedi-Arabië in ruil voor investeringen.

5,3 mln steun Belgische telers uitbetaald
In de komende weken krijgen de Belgische telers die door de boycot hun producten van de markt hielden de compensatie van de EU uitgekeerd, dat meldt het Vlaamse Ministerie van Landbouw. In totaal vroegen Belgische telers voor 5,3 miljoen euro vergoedingen aan. In de afgelopen weken bekeek de Europese Commissie de aanvragen, dinsdag besloot de EC tot uitbetaling over te gaan.

Chinese export Rusland +45%
Over de periode januari-september van dit jaar is het volume groenten dat bij de Chinese grenspost Manchuria-Zabaykalsk de Russische grens oversteekt met 45,3% gestegen ten opzichte van 2013. In absolute getallen komt dat neer op een totaal van 204.000 MT. In waarde steeg de export met 22,5% naar 530 miljoen yuan (82 miljoen dollar). Liaoning, Heilongjiang en Inner Mongolia zijn de belangrijkste exportregio's van groenten naar Rusland. Ongeveer 61% van de export bestaat uit uien, aardappelen en tomaten.

Productie gestart in Russisch kassencomplex
In een kassencomplex in Teplitsy Belogoriya, in de regio Belgorod, is de productie begonnen. Daarmee is de tweede fase van de constructie van het 5,2 ha tellende complex afgerond. Het complex bestaat uit twee units en er wordt gewerkt met moderne teelttechnieken en milieuvriendelijke methoden die aan de internationale standaarden voldoen. Ook wordt er biologisch geteeld in de kas. Volgens de regionale regering is 2,5 ha aangeplant met komkommers en dragen de planten al vrucht.

Russische appelprijzen stabiel
Ondanks de boycot stijgen de appelprijzen in Rusland niet. Voor de vijfde week op rij zijn de prijzen stabiel gebleven. Oorzaak is onder andere dat andere landen in het gat gesprongen zijn. Appelen uit Wit-Rusland, Servië, Chili en Argentinië voorkomen dat de prijzen stijgen. Russische telers verkopen voor 15-25 roebel (0,38-0,63 dollar) per kilo. Over deze periode liggen de prijzen wel 15% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Russische AGF naar Saoedi-Arabië
De Russische regio Orel, nabij de grens met Oekraïne, kreeg een handelsdelegatie uit Saoedi-Arabië op bezoek. De regering van Orel wil graag producten die onder de boycot vallen naar het Arabische land exporteren, op de exportlijst zouden onder andere groenten, fruit, vlees en honing staan. Daarmee wil de regio de banden met Saoedi-Arabië aanhalen. Daarnaast wil Orel dat de Saoedi's investeren in agrarische complexen, kassen, een suikerfabriek en een graan verwerkingsfabriek.

Meer verschillende groenten in Russische kas
Waar volgens de statistieken in 2012 60% van de Russische kassen gevuld was met komkommers, is de laatste jaren een verschuiving zichtbaar. In 2012 kwam de komkommeroogst uit op 1 miljoen ton, voor tomaten eindigde de teller op 400.000 ton. Een jaar later was het aandeel van de komkommer aanzienlijk gedaald en deden tomaten het beter. Uit een studie van Intesco Research Group blijkt verder dat de telers meer verschillende groenten zijn gaan telen in de kassen. Onder andere sla, peterselie en uien doen het goed.

Argentijnse handelsmissie naar Moskou
De Argentijnse ministers van Industrie, Landbouw en Buitenlandse Zaken bezoeken Moskou om over handelsrelaties te praten. De Russen gaven eerder al aan de import uit Argentinië te willen vergroten, de Argentijnen willen op hun beurt een graantje meepikken van de ontstane markt in Rusland na de boycot. Sinds 2000 verstevigd Rusland de relatie met Latijns-Amerika. Halverwege november zal een Russische delegatie Argentinië bezoeken

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven