Gerard Breed (JH Wagenaar):

"We zijn één van de meest veelzijdige AGF-groothandelaren in Nederland"

Tholen - Als het weer eens over kromme komkommers gaat in de media, moet directeur Gerard Breed van JH Wagenaar uit Hoogkarspel vaak zijn wenkbrauwen fronsen. "Vaak wordt de indruk gewekt dat ze worden verspild of weggegooid. Dat is complete onzin. Wij verkopen er miljoenen aan de industrie."

JH Wagenaar is binnen The Greenery dan ook de industriële specialist. Naast kasgroenten als komkommers, paprika's en courgettes, worden er vollegronds-groenten als knolselderij, bloemkool, rapen, bieten, kool, spruiten en augurken geleverd aan bedrijven in de verwerkende industrie, zoals conserven, snijderijen, drogerijen en de diepvriesindustrie. Belangrijkste afzetlanden naast Nederland zijn Duitsland, Scandinavië en Tsjechië.


Gerard Breed

"Vooral in de industriehandel van komkommers zijn we uniek. In een aantal van de fabrieken die wij leveren, worden bijvoorbeeld veel komkommers verwerkt tot zoetzure schijfjes, de zogenaamde 'happen'. Ook eindigen er veel komkommers in salades, sauzen en spreads. Daar kunnen we de kromme komkommers uitstekend voor gebruiken", vertelt Gerard. "We hebben een flink netwerk en krijgen ze vanuit heel Nederland aangevoerd. In de winter schakelen we, hoewel in mindere mate, over op het Spaanse seizoen. Door onze positie in de markt kunnen we een flink volume aan."

Versmarkt
Naast de industrietak is JH Wagenaar ook volop actief in het verssegment, bestaande uit het hele groente- en fruitpakket. Deze combinatie stamt nog uit de tijd voordat de bedrijven Steltenpool en Wagenaar fuseerden. De eerste richtte zich op de vershandel en de tweede op de industrie. Inmiddels combineert Wagenaar al jaren beide activiteiten met succes. "We zijn één van de meest veelzijdige AGF-groothandelaren in Nederland. Wagenaar exporteert versmarktproducten binnen Europa de naar de groothandel, retail- en convenience-afnemers. En gelukkig met succes, want we draaien goede cijfers."

Noord-Holland Specialist
JH Wagenaar is gevestigd op de locatie Tolpoort in Hoogkarspel, het vollegrondsgroentencentrum van The Greenery. "Een ideale locatie. We spreken de taal van onze telers en ze stappen hier dan ook makkelijk binnen. Ook vanuit The Greenery zijn hier verkopers actief voor het vollegrondsgroentensegment", vertelt Gerard. "Binnen Nederland zijn we de grootste speler op het gebied van de afzet van Noord-Hollandse vollegrondsproducten zoals bloemkool, broccoli, ijsbergsla en spruiten. Een ander specialisme binnen de versmarkt zijn de bewaarproducten. Zo zijn we gespecialiseerd in stapelproducten als kool, knolselderij, (was)peen, rapen, bieten, uien en aardappels. We zien onszelf hierdoor als de Noord-Holland specialist."


Team J.H. Wagenaar

Een product waar Wagenaar de exclusiviteit op heeft bij verkoop is de Opperdoezer Ronde. Dit aardappelras mag uitsluitend in de zavelgrond rond het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes verbouwd worden. De gehele oogst is voor eind augustus uit de grond, waarna Wagenaar voor de verkoop en distributie zorgt. De Opperdoezer Ronde heeft een Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB), een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak. Jaarlijks ontstaat er een ware run op de aardappel met zijn dunne, tere schil.

Knolselderij
Een ander paradepaardje van Wagenaar is de knolselderij van teler Vaalburg, ofwel 'Boer Ted' uit de Zuid-Schermer. Vaalburg wast, snijdt en verpakt voor Wagenaar in een grote verscheidenheid aan verpakkingen, waarbij hij uitgaat van de filosofie dat een gezonde bodem zorgt voor een goed product, waarbij de gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum worden beperkt. "Het knolselderijseizoen is dit jaar een stuk minder gestart dan afgelopen jaar", vertelt Gerard. "Het areaal in Nederland is iets gekrompen, maar ook in Duitsland en België. Van veel grotere invloed dan het eigen areaal is echter de situatie in Oost-Europa."

"Dit geldt voor veel vollegrondsgroenten. Met kool zijn we binnen Nederland voor 90% afhankelijk van de export. Als de Russische markt niet opengaat, krijgen we de goede oogst, die we hebben, nooit weggeconsumeerd of geëxporteerd naar buurlanden als Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. Persoonlijk verwacht ik, in elk geval voor kool, dat Poetin de Russische markt eerder zal openen. Voor de Russen is kool erg belangrijk als goedkoop voedingsproduct. Ik kan me niet voorstellen dat hij zijn mensen straks zonder voedsel laat zitten."

Voor meer informatie:
Gerard Breed
J.H. Wagenaar
Tolweg 7
1616 AT Hoogkarspel
Tel: 0228-566417
www.jhwagenaar.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven