Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland: geen hogere prijzen, wel Turkse smokkel verwacht

Turks Plan B: markten in Midden-Oosten en Afrika

Zowel Turkije als Rusland zegt nog geen nadelige gevolgen te ondervinden van de boycot. Wel zeggen Turkse exporteurs de blik te verleggen naar het Midden-Oosten en Afrika om nieuwe markten aan te boren. Rusland wil de import uit Soedan opschroeven. Oekraïne besloot de grenzen te sluiten voor Russische producten.

Oekraïne boycot Rusland
De Russische grenzen zijn gesloten voor een lijst producten uit Oekraïne. De sancties volgen op de Oekraïense toenadering tot de EU. In reactie op deze maatregelen heeft Oekraïne een boycot van Russische producten afgekondigd die vanaf 10 januari in gaat. De boycot duurt zeker tot 5 augustus 2016. De lijst met geboycotte producten bevat allerlei producten, van koekjes tot sigaretten en van babyvoeding tot wodka.
Voor de doorvoer van Oekraïense producten naar Kazachstan tekende president Poetin een decreet. Deze handelsstroom is alleen mogelijk als aan strenge eisen wordt voldaan waarmee de producten gevolgd worden en alleen via Wit-Rusland.

Russische crisis in acht punten
De Russische economie verkeert nog altijd in een crisis. De welvaart van het land drijft op de olie- en gasinkomsten. Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van het bnp afhankelijk is van de olie-inkomsten. The Moscow Times maakte een overzicht van acht aspecten van de crisis.

Als de olieprijs onder de 50 dollar per vat zakt, verliest Rusland 160 miljard dollar per jaar aan exportinkomsten. Halverwege december vorig jaar zakte de prijs tot onder de 40 dollar per vat. Rusland reageerde door de productie op te schroeven en ook de export van gas en metalen te vergroten, ook voor deze producten staan de prijzen op de wereldmarkt onder druk. Daarmee werden de eerste negatieve gevolgen opgevangen, maar op de lange termijn is dat nadelig. De makkelijk bereikbare voorraden worden als eerste aangeboord.
Door de sancties van het Westen heeft het land geen toegang meer tot technieken, maar kunnen ook buitenlandse schulden niet geherfinancierd worden. De leningen moeten afgelost worden, waardoor er kapitaal over de grens verdwijnt. Op de lange termijn is een lagere schuldenlast positief, maar op de korte termijn vloeit een deel van het bnp de grens over.
De lage koers van de roebel heeft enkele positieve bijwerkingen: de Centrale Bank kon de kapitaalreserves bewaren in plaats van inzetten om de munt te verdedigen. Daarnaast werden importproducten veel duurder, waardoor de handelsbalans onverwacht positief uitpakte.

Klik hier om het hele overzicht van The Moscow Times te bekijken.

Geen hogere prijzen, wel smokkel
De Russische regering verwacht geen grote prijsveranderingen door de boycot van Turkse producten. Volgens de regering zijn er nieuwe leveranciers gevonden voor de producten. De prijsstijgingen die de markt laat zien, zijn volgens het Kremlin gebruikelijk in deze periode van het jaar. Wel houdt Moskou er rekening mee dat Turkse exporteurs via omwegen de producten op de Russische markt willen afzetten. Er wordt gesproken over smokkelroutes via onder andere Azerbeidzjan.

Rusland wil lagere importheffing Iran
Poetin heeft de Euraziatische Economische Unie gevraagd de importheffingen op Iraanse producten te verlagen. Deze maand zal het verzoek verder uitgewerkt worden. Rusland heeft interesse in onder andere tomaten, citrus, dadels en komkommers uit Iran.

Prijzen Turkije dalen niet door boycot
Volgens de Turkish Union of Agricultural Chambers (TZOB) doet de boycot de prijzen van groenten en fruit niet dalen. In december waren er nog berichten dat de markt, op voorhand, wel reageerde op de boycot die sinds de jaarwisseling is ingegaan. Volgens cijfers van de TZOB zouden de prijzen voor komkommers, tomaten, sinaasappelen en courgettes zelfs gestegen zijn. Kanttekening bij deze prijsstijgingen is wel dat ze genoteerd werden in december. Toen was er officieel nog geen boycot.
 
Turks Plan B: Midden-Oosten en Afrika
De Turkse exporteurs hebben een Plan B achter de hand om de weggevallen export naar Rusland op te vangen. De handelaren willen zich richten op de handel met Afrika en het Midden-Oosten. De exporteurs en de regering zouden in gesprek zijn met verschillende landen. Daarnaast werkt de Turkse regering aan maatregelen om de effecten te beperken.

Rusland vraagt Soedan om meer export
Rusland heeft Soedan gevraagd een overzicht te maken van de volumes groenten, fruit en noten die het land in 2016-2017 naar Rusland kan exporteren. Rusland zou een zo groot mogelijk volume uit het Afrikaanse land willen invoeren. Onder andere uien, kool, aardappel, komkommer, tomaten, paprika, mango, grapefruit en meloenen zou Rusland willen invoeren uit Soedan.

Vrijhandelsakkoord Israël en Oekraïne
Oekraïne en Israël hebben een akkoord bereikt over een vrijhandelsakkoord in de eerste helft van dit jaar. Dat bevestigde de Oekraïense president op 23 december. "We hebben een besluit genomen om het vrijhandelsakkoord sneller in te laten gaan. Dat moet in de eerste helft van 2016 gebeuren."

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.