door havenproblemen Qingdao

Chinese gember- en knoflookexport vertraagd

Transportvertragingen in de haven van Qingdao hindert de export van gember en knoflook. Een van de drie grote scheepvaartlijnen heeft aangekondigd dat het alle export met minstens een week uitstelt. Lokale exportbedrijven die gebruik maken van deze lijnen zijn geïnformeerd dat hun export die geagendeerd was voor 4 en 5 maart niet eerder de haven zullen verlaten dan 12 of 13 maart. Deze vertraging in levering zal naar verwachting de markten in Europa beïnvloeden en dan met name in april Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
 
Gember
De gemberprijzen nemen langzaam toe. Telers kopen nieuwe wortelen om te beginnen met het planten van de nieuwe oogst. De aanplanting zelf zal begin april van start gaan. Voordat de aanplanting kan beginnen, worden de jonge gemberwortelen geplaatst in warme opslagfaciliteiten. Door de warmte zullen de wortelen sneller ontspruiten. Zodra dat gebeurd is, zijn ze gereed om geplant te worden. Dit proces duurt enkele weken.

Prijzen zijn met 5% tot 10% toegenomen vergeleken met vorige week, tot 2,20 yuan (€0,31)per kilo. De aanschaf van jonge gemberwortelen zal naar verwachting de komende twee tot drie weken doorgaan. Tijdens deze periode zullen de prijzen stijgen. Daarna zullen de prijzen waarschijnlijk weer afnemen.

Knoflook 
De lokale groothandelsprijzen voor knoflook zijn gestegen tot 9 tot 10 yuan (€1,25 tot €1,39) per kilo. De retailprijzen zijn gestegen tot 15 tot 20 yuan (€2,08 tot €2,78) per kilo. Dit is significant hoger dan de retailprijzen van vorig seizoen, die in dezelfde week van 2015 niet hoger werden dan 7 yuan (€0,97) per kilo.

De prijsstijging kan verklaard worden door de invloed van het koude weer en de nasleep van het lentefestival. De sneeuw die eerder in februari viel heeft een deel van het knoflooktransport in China vertraagd en heeft ook geleid tot hogere transportkosten. Daarnaast zijn de eigenaars van koelopslag-faciliteiten terughoudender geworden om hun aanbod te verkopen nu hun voorraad leegloopt. Dit wordt duidelijk zichtbaar op de markt, nu de vraag tijdens het nieuwjaarsfestival is opgelopen.

De komst van een nieuwe knoflookoogst vanuit Yunnan kan de prijzen 
misschien omlaag brengen in Shandong, Henan en Jiangsu. De eerste indruk is echter dat een groot deel van de oogst van Yunnan later dan normaal beschikbaar zal zijn, omdat deze gehinderd wordt door koud weer in februari en de huidige neerslag.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven