Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Reacties op aanslagen Brussel

Belgische handel geschokt, maar vastberaden

Tholen - De aanslagen in België hebben een enorme impact op de Belgische bevolking. Er heerst een mix van schrik, ongeloof, angst, boosheid en verdriet. "Er is een groot verschil met de aanslag in Brussel of Parijs. Brussel is heel dichtbij. Bijna iedereen kent wel iemand die op de luchthaven was. Het is allemaal onwaarschijnlijk en irreëel", vertelt Filip Fontaine, directeur van BelOrta.

Veiling BelOrta - vastberaden
Deze ochtend was het op Veiling BelOrta weer 'business as usual'. Filip geeft aan dat de gesprekken maar over één onderwerp gaan. "Iedereen spreekt erover. Wat ik heel opvallend vond is dat iedereen het persoonlijk verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd, maar dat er een zekere vastberadenheid volgt. "Er zal meer moeten gebeuren om ons klein te krijgen", was de veelgehoorde reactie van kopers die deze ochtend op de veiling waren. "Dat is ook de insteek van BelOrta, dus we kunnen hier volledig mee instemmen. We leven heel erg mee en alle medewerkers van BelOrta houden morgen om 12 uur een minuut stilte. Daarnaast zouden we deze week starten met een nieuwe tv-spot richting de consument, maar die hebben we geannuleerd vanwege de treurige gebeurtenissen."


Ook bij BelOrta hangt de vlag halfstok.

Dezelfde vastberaden instelling heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA). Hij wil niet dat België zich zal laten kisten door de terreuraanslagen van dinsdagochtend in Brussel. "We moeten de strijd tegen terrorisme met nog meer verbetenheid voeren, we moeten alle procedures verscherpen en alles op punt stellen", aldus Jambon.

Mabru - impact lijkt mee te vallen

De groothandelsmarkt Mabru, gelegen in de buurt van Molenbeek, was vandaag gewoon geopend. Er waren gisteren sprake over een mogelijke sluiting van de markt, maar het gemeentebestuur heeft besloten om dit niet door te laten gaan. "Na de verschrikkelijke zaken die dinsdagmorgen in Brussel gebeurd zijn zal het de komende dagen bij ons en de rest van Brussel waarschijnlijk rustiger zijn, wat te verklaren is", vertelt Wim Vandepoel van groothandel Fruit Vandepoel. De verkoop bij zijn bedrijf was niet slecht, gezien de omstandigheden. "Er is een bepaald deel van de klanten niet naar Brussel gegaan, maar de impact lijkt minder dan na de laatste aanslag in Parijs en de terreurdreiging in november. Mensen hebben zoiets van: 'het is verschrikkelijk dat dit is gebeurd, maar we moeten verder. Ik heb wel vernomen dat het Brussels gewest alles in het werk zal stellen om zo vlug mogelijk weer de draad op te nemen zodat alles weer z'n normale gang kan gaan. Het ziet er nu naar uit dat iedereen de bedrijvigheid toch vrijwel meteen weer oppakt."

Europees Centrum - We moeten verder
Ook het importcentrum te Brussel, het ECFG, was vandaag gewoon open. Aangezien het deze periode altijd rustiger is, was de invloed op de handel volgens een importeur niet bijster groot. "De schrik zit er in, maar aan de andere kant moeten we het realistisch bekijken: Het is gebeurd, en we moeten verder. Dat is eigenlijk vrij simpel en ik hoor dat er meerderen zo over denken. Waarschijnlijk zal het centrum van Brussel echt even lam liggen, maar hier in het CE merken we nog niet direct dat er een stuk minder wordt afgenomen. Natuurlijk kan dat nog komen, we weten niets zeker vandaag de dag."

Impact op Brussel

Met de binnenstad van Brussel is geraakt. Scholen, bedrijven, restaurants en supermarkten werden gisteren na de aanslag gesloten, maar vandaag zijn de meesten weer geopend. In Brussel kwam woensdagochtend het verkeer langzaam op gang. Vliegveld Zaventem blijft voorlopig gesloten en ook enkele metrostations blijven dicht. Veel inwoners ontwijken het openbaar vervoer. Voor het opmeten van de economische schade bij handelaars of horeca-zaken in Brussel is het nog veel te vroeg. "De impact op zakencijfers zal nefast zijn, maar is nu geen prioriteit", klinkt het bij BECI (Brusselse KVK).

Haven Antwerpen

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel werden de bedrijven in de Antwerpse haven gevraagd om extra waakzaam te zijn en verdachte zaken zo snel mogelijk te melden aan de politiediensten. Er zullen ook extra politiepatrouilles aanwezig zijn in de haven. Het dreigingsniveau in het ganse land werd door OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, ondertussen opgetrokken naar niveau 4. Het internationale beveiligingsniveau in de haven blijft voorlopig behouden op veiligheidsniveau 1, wat inhoudt dat de normale werkzaamheden kunnen plaatsvinden, al wordt extra waakzaamheid gevraagd aan iedereen die zich in de haven bevindt.

Vier miljard schade
Vier miljard euro. Dat is volgens een eerste raming de economische schade van de aanslagen van dinsdag. Als de terreurdreiging blijft aanhouden of nog meer aanslagen gebeuren, kunnen de kosten nog een stuk hoger oplopen", zegt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven